Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Πρόσφυγες / Άνοιξε το νέο ΚΥΤ απομόνωσης στη Σάμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσφυγες / Άνοιξε το νέο ΚΥΤ απομόνωσης στη Σάμο

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Οι πρώτοι 200 περίπου αιτούντες άσυλο από το παλιό ΚΥΤ της Σάμου στο Βαθύ πέρασαν χθες τις ηλεκτρονικές πύλες του νέου κλειστού - ελεγχόμενου ΚΥΤ Σάμου που εγκαινιάστηκε το Σάββατο.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη εν απουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών και Μετανάστευσης  Ίλβα Γιόχανσον και εν μέσω νέων καταγγελιών από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για παράνομη επαναπροώθηση, καλέσματος διαμαρτυρίας από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και αντιδράσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που μιλούν για “κέντρο - φυλακή”.

Την ευρωπαϊκή πλευρά εκπροσώπησε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της DG HOME Μπεάτε Γκμίντερ, η οποία έχει και έναν αρκετά ενεργό ρόλο και στην προετοιμασία για το νέο ΚΥΤ της Λέσβου.  Άλλωστε και τα πέντε νέα κλειστά ΚΥΤ των νησιών χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. εξ ολοκλήρου (το ΚΥΤ Σάμου κόστισε 43 εκατομμύρια σύμφωνα με το υπουργείο), καθώς από αυτά η παρούσα ηγεσία της Ε.Ε. θέλει να ξεκινήσει την εφαρμογή του προτεινόμενου ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το  Άσυλο.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε η Μπ. Γκμίντερ στα εγκαίνια λέγοντας ότι “τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν μας υπενθυμίζουν ότι μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στη μετανάστευση είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ. Τονίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της σημείωσης προόδου όσον αφορά το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το  Άσυλο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο” και προσθέτοντας ότι το νέο κέντρο στη Σάμο είναι “ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας τέτοιας νέας, ευρωπαϊκής προσέγγισης”.

Για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί τον ρόλο του δεσμοφύλακα της Ε.Ε., η έμφαση δίνεται στον κλειστό χαρακτήρα του ΚΥΤ και στην απομακρυσμένη τοποθεσία, καθώς η βασική πολιτική της είναι να κάνουν τους αιτούντες άσυλο... αόρατους και να τους θέσουν εκτός της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών με δυσμενείς συνέπειες για την ένταξη όσων τελικά καταφέρουν να πάρουν άσυλο.

“Κάνουμε πράξη ό,τι δεσμευτήκαμε στις νησιωτικές κοινωνίες. Δημιουργήσαμε μια δομή σύγχρονη και ασφαλή για διαμένοντες, εργαζόμενους αλλά και κατοίκους, μακριά από τον αστικό ιστό. Μια δομή που θα προσφέρει πίσω τη χαμένη αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή / απέλαση” δήλωσε ο Ν. Μηταράκης.

Ο Μεγάλος Αδερφός

Το νέο “κλειστό - ελεγχόμενο” ΚΥΤ της Σάμου βρίσκεται στη θέση «Ζερβού» του Δήμου Ανατολικής Σάμου και έχει 3.000 θέσεις. Καταλαμβάνει 154 στρέμματα που περιβάλλονται από διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με πόρτες που ανοίγουν με ηλεκτρονική κάρτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, “σε όλη την έκταση της δομής έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί «έξυπνο» λογισμικό.

Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 14.250 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 240 οικίσκους των 25 τ.μ. έκαστος με χωρητικότητα 4 άτομα ανά οικίσκο, 7 ισόγεια κτήρια διαμονής των 500 τ.μ. με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτήριο και 2 των 400 τ.μ. έκαστο με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτήριο. Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυες)”.

Η μεταφορά των περίπου 500 αιτούντων άσυλο στο νέο κλειστό ΚΥΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου. Οι 10 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο νέο ΚΥΤ ήδη από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, καθώς αργά τη νύχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένα παραπήγματα στη δυτική πλευρά της παλιάς δομής, η οποία σβήστηκε γρήγορα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Δυστοπικός εφιάλτης

Για δυστοπικό εφιάλτη, που θα συμβάλει στην απομόνωση και στον περαιτέρω επανατραυματισμό των αιτούντων άσυλο, κάνουν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Πόσο προκλητικό είναι το γεγονός ότι, ενώ βλέπουμε τι συμβαίνει σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Ε.Ε. και η Ελλάδα είναι απασχολημένες με τα εγκαίνια μιας νέας φυλακής για αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί της Σάμου. Μπορεί τα συρματοπλέγματα στο νέο κλειστό κέντρο να είναι καινούργια και γυαλιστερά, αυτό όμως δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως βελτίωση.

Είναι το τέλειο παράδειγμα για το πόσο εγκληματικές είναι οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση -κρατούν και εγκλωβίζουν ανθρώπους που ξέφυγαν από τη βία τιμωρώντας τους επειδή θέλουν απλώς να είναι ασφαλείς» τονίζει ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο Γιώργος Καραγιάννης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL