Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού / Εκτεθειμένος ο Πιερρακάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού / Εκτεθειμένος ο Πιερρακάκης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης κάνει ανακοινώσεις
(INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ)

«Επειδή απεδείχθη και επί της ερεύνης, που ορθώς ολοκληρώσατε γρήγορα, τι έγινε στον Παλαμά, ότι υπήρχε τρύπα στο σύστημα για το οποίο δεν ευθύνεται το υπουργείο Υγείας, καλό θα είναι το υπουργείο Υγείας να συνεννοηθεί με το αρμόδιο υπουργείο και να κλειστεί η τρύπα.  Όταν μια υπάλληλος μπορεί και μπαίνει μέσα μόνη της -απλή υπάλληλος-, υπάρχει ένα μικρό θέμα. Δεν φταίει το υπουργείο σας, αλλά πρέπει να φτιαχτεί».

Με αυτή τη φράση του την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου ο προεδρεύων του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε για πρώτη φορά «γαλάζια» παράπονα για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.  Ένας τεχνοκράτης που μέχρι πρότινος επαναπαυόταν στις δάφνες του και στην εμπιστοσύνη που απήλαυε από το Μαξίμου, βλέπει τα πρώτα «μαύρα σύννεφα» πάνω από το χαρτοφυλάκιό του.

Και πώς να μην γίνει αυτό, από τη στιγμή που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας -η μία μετά τις άλλες- οι περιπτώσεις «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμών και πλαστών αποτελεσμάτων τεστ κορωνοϊού. Αρμόδιος για την καταγραφή των εμβολιασμών στη χώρα είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Άλλωστε, έως ότου μάθουμε για τα σκάνδαλα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν η προσωποποίηση του success story για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Πρόσφατα, μάλιστα, στις 3 Σεπτεμβρίου, είχε παραλάβει τιμητικό βραβείο για το ψηφιακό σύστημα εμβολιασμού στα Prix Galien Greece 2021.  Όπως δήλωνε τότε «το βραβείο ανήκει σε όσους εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την Επιχείρηση Ελευθερία. Η δουλειά τους αποδεικνύει το εύρος των δυνατοτήτων μας».

Λίγα 24ωρα αργότερα, ωστόσο, ήταν αρκετά για να καταρρεύσουν τα μεγάλα λόγια του Κ. Πιερρακάκη, καθώς οι υποθέσεις αποδεικνύουν περίτρανα το διάτρητο ψηφιακό σύστημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Ένα σύστημα που έχει πολλές «τρύπες» και δίνει την ευκαιρία σε κάθε λογής επιτήδειο να το παρακάμψει και να λειτουργήσει εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Οι απάτες γίνονται σε δύο επίπεδα, αλλά έχουν κοινό σκοπό: την αποφυγή του εμβολιασμού. Από τη μία υπάρχουν τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπου ο πολίτης λαμβάνει τη βεβαίωση χωρίς να έχει πραγματοποιήσει τη χορήγηση της δόσης. Από την άλλη τα ψεύτικα θετικά τεστ κορωνοϊού δίνουν την ευκαιρία για παράταση έξι μηνών μέχρι να υποχρεωθεί ξανά να εμβολιαστεί.

Διάτρητο σύστημα

Το σκάνδαλο των πλαστών τεστ ενδέχεται να έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτά που ξέρουμε ήδη. Σύμφωνα με καταγγελίες υγειονομικών που έχουν φτάσει στην ΑΥΓΗ, οι γιατροί που έχουν πρόσβαση στο σύστημα μπορούν να δηλώσουν ψευδώς το αποτέλεσμα του τεστ. Με αυτόν τον τρόπο ένας υγειονομικός μπορεί να απαλλαγεί από την υποχρέωση του εμβολιασμού για έξι μήνες ή να γλιτώσει την αναστολή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, επειδή οι υπολογιστές κρατούν τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα -για να μην πληκτρολογούνται κάθε φορά- γίνεται πιο εύκολο για κάποιον επιτήδειο να προχωρήσει στην απάτη.

Άλλος γιατρός δηλώνει στην ΑΥΓΗ ότι, εφόσον τα τεστ δηλωθούν στο σύστημα, δεν αλλάζουν. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που μπορούν να κάνουν σίγουρα οι εργαστηριακοί γιατροί είναι να δηλώσουν ό,τι θέλουν, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η συνολική λειτουργία του συστήματος και να αναδεικνύονται οι «τρύπες» του.

Τα στοιχεία των γιατρών, οι οποίοι για λόγους ασφαλείας κράτησαν την ανωνυμία τους, είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

Σιωπητήριο στους γιατρούς

Γιατί όμως όλα αυτά αποκαλύπτονται τώρα, μετά από τόσος χρονικό διάστημα πανδημίας; Την ευθύνη δεν φέρει μόνο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και το υπουργείο Υγείας -πρώην και νυν πολιτική ηγεσία. Αφενός η ανάγκη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης έγινε επιτακτική λόγω των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς και των γενικότερων περιοριστικών μέτρων σε πολίτες που δεν έχουν πραγματοποιήσει τις δόσεις. Άρα τα φαινόμενα απάτης πήραν μεγαλύτερες εκτάσεις.

Αφετέρου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, υπάρχει εντολή από το υπουργείο Υγείας στους διοικητές των νοσοκομείων να επιβάλουν σιωπητήριο στους γιατρούς για τυχόν κενά του συστήματος. Οι γιατροί οι οποίοι παρατηρούν περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι το σύστημα δεν λειτουργεί απειλούνται μέχρι και με ΕΔΕ. «Γιατί εγώ πρέπει να τα λέω αυτά ανώνυμα και να μην μπορώ να τα γράψω; Απαγορεύεται να μιλάμε για τον κορωνοϊό» τονίζει γιατρός στην ΑΥΓΗ.

Εθελοντοποίηση των γιατρών

Ένα ακόμα θέμα που υπάρχει με τον εμβολιασμό και τους γιατρούς είναι ότι όσοι δουλεύουν σε εμβολιαστικά κέντρα νοσοκομείων δεν έχουν πληρωθεί από τον Ιανουάριο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν γιατροί στην ΑΥΓΗ, υπάρχει νόμος που προβλέπει την πληρωμή, καθώς λογίζεται ως υπερωρία.

«Κάνουμε 8 και 12 ώρες κάποιοι, πέραν του ωραρίου μας. Κάνουμε και μέσα στο ωράριο. Αντί για το τακτικό ωράριο, κάνουμε εμβόλια» δηλώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Υπάρχει νόμος που ορίζει πώς θα πληρωνόμαστε. Θα παίρνουμε μία αποζημίωση σαν μεικτή υπερωρία».

Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι καθησυχαστικές.  Όσο, όμως, περνάει ο καιρός και οι γιατροί συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι, η ανησυχία μεγαλώνει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL