Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Κύθηρα / «Τι ακριβώς συμβαίνει με τις αφίξεις προσφύγων;»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κύθηρα / «Τι ακριβώς συμβαίνει με τις αφίξεις προσφύγων;»

Επιχείρηση του Λ/Σ σήμερα 1η Σεπτεμβρίου στην παραλία Σπαραγαρίο των Κυθήρων (πηγή φωτογραφίας adellinfm.blogspot.com)

Για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες, πολυμελής ομάδα Κούρδων προσφύγων εντοπίστηκε σε παραλία των Κυθήρων, με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος να χειρίζονται το θέμα με αδικαιολόγητη μυστικοπάθεια, με πανικό, αυταρχικό και αδιαφορία απέναντι στην εθνική και διεθνή νομιμότητα, όπως καταγγέλλουν σε κοινή τους δήλωση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν εκ νέου πρόσφυγες και μετανάστες στην παραλία Σπαραγάριο των Κυθήρων, τους οποίους περισυνέλεξε σκάφος του Λιμενικού. Είναι το τρίτο περιστατικό μετά την παρουσία μεταναστών – προσφύγων στον Αυλέμονα το περασμένο Σάββατο και στην παραλία Λυκοδήμου την Κυριακή.

Για την άφιξη των προσφύγων και μεταναστών στον Αυλέμονα υπήρξαν καταγγελίες για λογοκρισία προς το τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό από το Λιμεναρχείο Κυθήρων, σύμφωνα με τις οποίες στέλεχος του Λιμεναρχείου ζήτησε από τον ραδιοσταθμό να κατέβουν από την ιστοσελίδα τα βίντεο με «εντολές ανωτέρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Επιτέλους, τί ακριβώς συμβαίνει στα Κύθηρα με τις επανειλημμένες αφίξεις προσφύγων;» αναρωτιούνται οι συναρμόδιοι τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θοδωρής Δρίτσας, Νεκτάριος Σαντορινιός και Γιώργος Ψυχογιός.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικό δείγμα γραφής -αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει οργανωθεί κανένα σχέδιο υγειονομικού ελέγχου και βοήθειας των ανθρώπων αυτών, αλλά ούτε και στοιχειώδους ενεργοποίησης για τη σίτιση και τη διαμονή τους.

Επισημαίνουν ότι μόνο μία φορά μόνο με πρωτοβουλία αρμόδιου Αντιδημάρχου του Δήμου Κυθήρων, προσφέρθηκε ένα γεύμα, ενώ ενεργοί πολίτες των Κυθήρων, προσπαθούν να καλύψουν το κρατικό κενό με τρόφιμα, κουβέρτες και άλλα αναγκαία είδη, ενώ συχνά παρεμποδίζονται από τις τοπικές αρχές, οι οποίες δρουν με αυστηρές και δεσμευτικές κυβερνητικές εντολές.

Αναρωτιούνται, τέλος, αν η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις εκ του νόμου και των Διεθνών Συμβάσεων υποχρεώσεις της ή θα εκθέσει διεθνώς για μία ακόμα φορά τη χώρα για την παραβίασή τους

Αναλυτικά η κοινή δήλωση:

«Για τρίτη συνεχή φορά μέσα στις τελευταίες λίγες μέρες, πολυμελής ομάδα Κούρδων προσφύγων αποβιβάστηκε σε παραλία των Κυθήρων. Με κυβερνητικές εντολές οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, χειρίζονται το σοβαρό αυτό ζήτημα με αδικαιολόγητη μυστικοπάθεια, με πανικό, με αυταρχισμό και με αδιαφορία απέναντι στην εθνική και διεθνή νομιμότητα, καθ’ υπέρβαση μάλιστα στοιχειωδών κανόνων ανθρώπινου πολιτισμού.

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής -μεταξύ πολλών άλλων- αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει οργανωθεί κανένα σχέδιο υγειονομικού ελέγχου και βοήθειας των ανθρώπων αυτών, αλλά ούτε και στοιχειώδους ενεργοποίησης για τη σίτιση και τη διαμονή τους. Το Κράτος αδιάφορο, η Περιφέρεια απούσα. Το ίδιο και η Εκκλησία. Μία φορά μόνο με πρωτοβουλία αρμόδιου Αντιδημάρχου του Δήμου Κυθήρων, προσφέρθηκε ένα γεύμα. Ενεργοί πολίτες των Κυθήρων με πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, προσπαθούν να καλύψουν το κενό με τρόφιμα, κουβέρτες και άλλα αναγκαία είδη, συχνά όμως παρεμποδιζόμενοι στο έργο τους αυτό από τις τοπικές αρχές, οι οποίες δρουν με αυστηρές και δεσμευτικές κυβερνητικές εντολές.

Όσο για τη στοιχειώδη ανταπόκριση στην υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να κινήσει τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες παραλαβής αιτήσεων ασύλου από όσες και όσους το επιθυμούν και το δικαιούνται, ούτε λόγος! Να σημειωθεί επίσης, ότι μεταξύ των προσφύγων αυτών, συμπεριλαμβάνονται ασυνόδευτοι ανήλικοι, γυναίκες και παιδιά.

Παρά τα επανειλημμένα δημοσιεύματα, παρά τις καταγγελίες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τις δικές μας παρεμβάσεις, η συμπεριφορά της Κυβέρνησης και των Αρχών του ελληνικού Κράτους  παραμένει ίδια, δηλαδή εχθρική, μυστικοπαθής και εκτός κανόνων νομιμότητας.

Επιτέλους, τί ακριβώς συμβαίνει στα Κύθηρα; Θα δώσει υπεύθυνες και επίσημες εξηγήσεις η Κυβέρνηση ή θα συνεχίσει να σιωπά; Και το κυριότερο: θα ανταποκριθεί στις εκ του νόμου και των Διεθνών Συμβάσεων υποχρεώσεις της ή θα εκθέσει διεθνώς για μία ακόμα φορά τη χώρα για την παραβίασή τους; Περιμένουμε άμεσες και σαφείς απαντήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL