Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Κύθηρα / Απόπειρα λογοκρισίας από το Λιμενικό σε τοπικό μέσο για βίντεο με πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κύθηρα / Απόπειρα λογοκρισίας από το Λιμενικό σε τοπικό μέσο για βίντεο με πρόσφυγες

Τηλεφωνικές πιέσεις από το Λιμεναρχείο Κυθήρων δέχθηκε η ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Adelin FM Κύθηρα, για να αφαιρέσει βίντεο που δείχνει την επιβίβαση ομάδας των Κούρδων προσφύγων στο σκάφος του Λιμενικού ΛΣ-143, αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπως καταγγέλλουν στελέχη του.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στέλεχος του Λιμεναρχείου ζήτησε από τον σταθμό να κατέβουν από την ιστοσελίδα τα βίντεο, με «εντολές ανωτέρων», διαφορετικά να μπει ψευδής σημείωση «πλάνα αρχείου», κάτι που φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 

Πρόκειται για βίντεο που τραβήχτηκαν το ίδιο βράδυ, λίγη ώρα πριν την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του σταθμού και έχουν επίσης δημοσιευθεί στην τοπική ιστοσελίδα kythera.news και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με το Λιμεναρχείο Κυθήρων, το τελευταίο απάντησε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Όπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες, στο σκάφος του Λιμενικού επιβιβάστηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι 58 Κούρδοι πρόσφυγες –εκ των οποίων 43 άτομα είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι– που τα ξημερώματα του Σαββάτου έφτασαν στις ακτές των Κυθήρων, στην περιοχή Αβλέμονας.

Σύμφωνα με το kythera.news, κατά τη διάρκεια της επιβίβασης των προσφύγων, λιμενικός πλησίασε πολίτη και είπε: «Σβήσε αυτό που τραβάς, σβήσε το βίντεο, θα στο πάρουμε» (εννοώντας το κινητό) και επανήλθε μετά από λίγο για να το επαναλάβει.

Όπως δείχνει το οπτικό υλικό που δημοσιοποιεί η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι πρόσφυγες οδηγήθηκε πεζοί στην προκυμαία και ανέβηκαν στο σκάφος του Λιμενικού.

 

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες κρατούνταν για ώρα εγκλωβισμένοι πίσω από το νεκροταφείο του Αβλέμονα, ενώ το Λιμενικό αρνούνταν να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Από την πλευρά τους, οι αστυνομικές αρχές παραδέχονταν την ύπαρξη των προσφύγων στο νησί, αλλά παρέπεμπαν για τα περαιτέρω στο Λιμενικό Σώμα, παρόλο που οι πρόσφυγες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο.

Προηγουμένως, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι με email προς όλες τις συναρμόδιες αρχές ενημέρωσε ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου αποβιβάστηκαν οι 58 Κούρδοι και ζήτησε την άμεση υπαγωγή τους στις διαδικασίες ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες χωρίστηκαν στην ακτή σε δύο ομάδες, ενώ σκάφος του Λιμενικού έσπευσε στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, κοντά στο Διακόφτι.

Επίσης, νωρίτερα, σε επικοινωνία που είχε ο ιστότοπος kythera.news με το αστυνομικό τμήμα Κυθήρων, οι αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι δύο σκάφη του λιμενικού επιχειρούσαν στις ακτές και ότι στην περιοχή βρισκόταν ο διοικητής της Αστυνομίας.

Τα λογοκριμένα από το Λιμενικό βίντεο

 

 

Πηγή βίντεο: kythera.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL