Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.3°C17.4°C
3 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
0 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Βάσεις εισαγωγής / Αυτό που ήθελαν το πέτυχαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βάσεις εισαγωγής / Αυτό που ήθελαν το πέτυχαν

ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Αποστολή εξετελέσθη. Αυτό θα μπορούσε να είναι το χαρμόσυνο μήνυμα της υπουργού Παιδείας προς τον πρωθυπουργό, αφού με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κατάφερε με μία κίνηση να πετύχει δύο βασικούς στόχους τής κυβέρνησης. Αφενός να αφήσει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χιλιάδες υποψήφιες και υποψήφιους, δημιουργώντας τεράστια πελατεία για τις ιδιωτικές σχολές, και αφετέρου να ανοίξει τον δρόμο για το οριστικό λουκέτο σε δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα, που σταδιακά θα οδηγηθούν στον μαρασμό και στην απαξίωση λόγω έλλειψης φοιτητών.  Όπως τα δώδεκα, σύμφωνα με τους πίνακες του υπουργείου Παιδείας, τμήματα που για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022 δεν θα υποδεχτούν έναν νέο φοιτητή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης, στην οποία δεν έχουμε κανέναν εισακτέο αν και προσφέρονταν 108 θέσεις. Στην ίδια κατηγορία και η Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα που, ενώ περίμενε 159 νέους φοιτητές, δεν θα έχει επίσης κάποιον.

Ακόμη, στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη, οι επιτυχόντες είναι μόλις 3, ενώ οι θέσεις στο τμήμα ήταν 185. Στο Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του ίδιου πανεπιστημίου, και πάλι στην Κοζάνη, πέρασαν 2 νέοι φοιτητές, ενώ η πρόβλεψη ήταν για 310, και στο Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα μπαίνουν 3, με πρόβλεψη για 132.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά ανακοινώθηκαν χθες, από τις 79.000 θέσεις εισακτέων καλύφθηκαν περίπου οι 63.000, κάτι που σημαίνει ότι 16.000 θέσεις έμειναν κενές, άδειες, χωρίς εισακτέους, με δεκάδες τμήματα χωρίς φοιτητές. Από τους 103.000 φετινούς υποψηφίους, θέση βρήκαν στα ΑΕΙ και στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές οι 63.000.  Άρα 40.000 υποψήφιοι, τα δύο πέμπτα του συνόλου των υποψηφίων, έμειναν εκτός. Στα παραπάνω στοιχεία αξίζει να συνυπολογιστεί ότι πάνω από 22.000 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων δεν συμπλήρωσαν μηχανογραφικό αφού η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν τους το επέτρεψε. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 8.594 υποψήφιοι εισήχθησαν στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού.

Κώστας Γαβρόγλου
Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να αποκλείσει τόσες χιλιάδες υποψηφίους λόγω της ιδεολογικής εμμονής της υπέρ των ιδιωτικών κολεγίων. Κώστας Γαβρόγλου, πρώην υπουργός Παιδείας

Η Κεραμέως φρόντισε για τον «απεγκλωβισμό» 40.000 υποψηφίων

Παρά το σοκ που υπέστησαν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, η υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της πολιτικής της λέγοντας προκλητικά ότι με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οι νέοι «δεν εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια» και ότι είναι κερδισμένοι όλοι, γονείς, μαθητές και ΑΕΙ. Η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ υποστήριξε πως η απόφαση της κυβέρνησης για την ΕΒΕ έγινε για το καλό των μαθητών που αποκλείστηκαν από τα πανεπιστήμια, γιατί έτσι «τους δείχνουμε ότι δεν τους κοροϊδεύουμε».  Όπως υποστήριξε, εάν ένας μαθητής έμπαινε σε σχολή ΑΕΙ με 0,6, δεν θα είχε πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει, οπότε, συμπλήρωσε, με την ΕΒΕ «τους δίνουμε πραγματικά επιλογές, τους δίνουμε προοπτική και δεν τους κοροϊδεύουμε».

Οι ιδιωτικές σχολές περιμένουν τώρα τους πελάτες

Πρώτη εκτίμηση της χθεσινής ανακοίνωσης των εισακτέων είναι πως οι χιλιάδες αυτές θέσεις που δεν θα καλυφθούν σε συνδυασμό με τη διαδικασία των μετεγγραφών που παραδοσιακά ακολουθούν θα αποψιλώσουν περίπου 40 με 60 τμήματα κατά βάση περιφερειακών πανεπιστημίων, αφού η υπουργός Παιδείας θα μπορεί να φέρει τα “προβληματικά” τμήματα ενώπιον της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία αναμένεται να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας. Την ίδια ώρα, χιλιάδες οικογένειες θα υποχρεωθούν να στραφούν σε ιδιωτικά κολέγια και ινστιτούτα αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το κόστος της εκπαίδευσης των θυμάτων της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, γεγονός που μαρτυρά και την ταξική μεροληψία των κυβερνητικών αποφάσεων.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, “καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να αποκλείσει τόσους χιλιάδες υποψηφίους λόγω της ιδεολογικής εμμονής της υπέρ των ιδιωτικών κολεγίων αλλά και λόγω της στρατηγικής απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Τέτοια αδικία απέναντι σε νέες και νέους δεν έχει γίνει από την ίδρυση του πρώτου πανεπιστημίου, το 1837”.

ΤΣΙΠΡΑΣ

Αλέξης Τσίπρας: Κόβει 40.000 μαθητές και δεν έχει περάσει ούτε απέξω από ελληνικό πανεπιστήμιο

Με μια σκληρή δήλωση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ σύμφωνα με τις οποίες, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, μένουν εκτός 40.000 μαθητές εξαιτίας και της επιβολής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

“Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα ελληνικά πανεπιστήμια και που έχει την οικονομική δυνατότητα να στέλνει τα παιδιά του απευθείας στο εξωτερικό για σπουδές αποφασίζει να κόψει τα φτερά χιλιάδων μαθητών που επέλεξαν να σπουδάσουν στην πατρίδα τους, έδωσαν Πανελλαδικές εξετάσεις, με τα περυσινά δεδομένα θα ήταν επιτυχόντες, κάποιοι από αυτούς αρίστευσαν κιόλας, παρ’ όλα αυτά απέτυχαν” επισήμανε στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΦΙΛΗΣ

Φίλης: Το προμελετημένο έγκλημα συντελέστηκε

Πέτυχαν να αφήσουν χωρίς φοιτητές ακόμη και Τμήματα Δασολογίας, και μάλιστα τη χρονιά της τεράστιας οικολογικής καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας!

 

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μετά τη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «προμελετημένο έγκλημα» σε βάρος των υποψηφίων τις φετινές βάσεις που, όπως τονίζει, επιβεβαιώνουν ότι «το υπουργείο θολώνει τα νερά, διότι ως ποσοστό επιτυχίας αναφέρει πόσοι πέτυχαν σε σχέση με όσους υπέβαλαν μηχανογραφικό. Μ’ αυτό το φθηνό τρικ θέτει εκτός υπολογισμών όσους πέταξε έξω η εφαρμογή της λαιμητόμου που ονομάζεται ΕΒΕ». Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να καλύψει τουλάχιστον τις 77.415 θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα πανεπιστήμιά μας. Να μεριμνήσει έτσι ώστε κανένα πανεπιστημιακό τμήμα να μην στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στον σταδιακό μαρασμό και στο κλείσιμο.

Ιδιαίτερη είναι η αναφορά του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στα δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα που παθαίνουν κυριολεκτικά πανωλεθρία, ξεμένοντας από πρωτοετείς φοιτητές και ανάμεσα σ’ αυτά “ξεχωρίζουν Τμήματα Δασολογίας, και μάλιστα τη χρονιά της τεράστιας οικολογικής καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας”.

Ο Νίκος Φίλης χαρακτηρίζει τη χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων ως “ακόμα μία αριστεία του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, που έχει βέβαια την ευχέρεια να εγκαθιστά τους πορφυρογέννητους γόνους του σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ”, καταλήγοντας ότι “τα 18.174 ‘παιδιά της πανδημίας’ στα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η εκτελέστρια ειδικών αποστολών κυρία Κεραμέως έκλεισαν την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, ας φάνε παντεσπάνι”.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL