Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.1°C18.4°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.6°C17.2°C
2 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C19.8°C
0 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.9°C13.9°C
0 BF 88%
Πυρκαγιά στην Εύβοια / Κόλαση για τρίτη ημέρα – 150 πολίτες μεταφέρθηκαν από παραλίες της Αγίας Άννας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στην Εύβοια / Κόλαση για τρίτη ημέρα – 150 πολίτες μεταφέρθηκαν από παραλίες της Αγίας Άννας

φωτιά ευβοια
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Ανεξέλεγκτη για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά στην Εύβοια με την κατάσταση να χειροτερεύει όσο περνά η ώρα. Το μέτωπο αναζωπυρώθηκε, δημιουργώντας πύρινη λαίλαπα που  οδηγείται απειλητικά προς την πλευρά του Αιγαίου.

Η πυρκαγιά έχει αποκλείσει την Αγία Άννα, με κατοίκους να εκτιμούν ότι η φωτιά εξαπλώνεται με πρωτοφανή ταχύτητα. Πολίτες κατέφυγαν είτε στο λιμάνι του Μαντουδίου είτε στην παραλία της Αγίας Άννας.

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από την περιοχή είναι σοκαριστικά, εντείνοντας την ανησυχία για το πόσοι είναι οι πολίτες που παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι στην παραλία.

Σε επιχείρηση του Λιμενικού με τη βοήθεια αλιευτικών σκαφών απομακρύνθηκαν ήδη 150 πολίτες που είχαν καταφύγει σε δύο παραλίες της Αγίας Άννας. Ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσοι ακόμα πολίτες βρίσκονται σε παραπλήσιες παραλίες.

Το Λιμενικό επιστράτευσε από την Σκιάθο επιβατηγό πλοίο προκειμένου να συνδράμει στη μεταφορά ανθρώπων.

Παράλληλα δόθηκε εντολή να ανοίξουν οι πορθμειακές γραμμές ώστε να φύγουν πολίτες από την Εύβοια προς την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα.

Εντολή εκκένωσης οικισμού δόθηκε για την Αγία Άννα, το Αχλάδι και την Κερασιά. Επίσης εκκενώθηκε το κάμπινγκ στην Αγία Άννα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης το πύρινο μέτωπο στους Κουρκουλούς και στη Σκεπαστή δεν μπορεί οριοθετηθεί και η φωτιά κατευθύνθηκε ανατολικά. Η φωτιά πέρασε από τα σπίτια του χωριού Κουρκουλοί, όπου μάλιστα βρίσκονταν εγκλωβισμένοι πολίτες.

Μάλιστα το egnomi.gr μετέδιδε ότι στην περιοχή επιχειρούσαν μόλις δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και γίνονται νέες εκκλήσεις προς την κεντρική διοίκηση να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις, διαφορετικά όπως τονίζουν οι κάτοικοι η φωτιά θα σβήσει μόνη της στο Αιγαίο.

Στο δυτικό μέτωπο οι φλόγες κινούνταν ανεξέλεγκτα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες των πυροσβεστών να τις σταματήσουν μέσα στα διάφορα προσβάσιμα ρέματα δεν απέδωσαν. Δυτικά και βορειοδυτικά του Δρυμώνα το μέτωπο κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα καίγοντας παρθένο δάσος. Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κούλουρος που έχει εκκενωθεί και συνέχισε την πορεία της για το χωριό Μαρούλι που επίσης έχει εκκενωθεί.

Το άλλο μέτωπο, βόρεια του Δρυμώνα, κινείται στην κορυφογραμμή, στον Καβαλάρη, με πολύ γρήγορους ρυθμούς ενώ οι πυροσβέστες με τα χωματουργικά μηχανήματα που υπάρχουν εκεί προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μία γραμμή άμυνας κατά μήκος του δρόμου από τους Καταρράκτες του Δρυμώνα προς το χωριό Κοκκινομηλιά που είναι δυτικά, ελπίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Λίγο πριν τις 17:00 στάλθηκε μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Παλαιόβρυση, Κεραμεία, Αγκάλη καλώντας τους κατοίκους να κινηθούν προς το Μαντούδι.

Τα ξημερώματα, εκκενώθηκαν τρία χωριά ενώ συνολικά, από την έναρξη της φωτιάς έχουν εκκενωθεί περισσότερα από 20 χωριά.

Φωτιά
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το πρωί άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές, καθώς η φωτιά που καίει από την Τρίτη κινήθηκε με ταχύτητα προς το χωριό. Λίγο μετά τις 9.30 εστάλη και μήνυμα από το 112:

Ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν τα ξημερώματα στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:

«Για την ομαλή εκκένωση χωριών και οικισμών του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας και την έγκαιρη μεταφορά του πληθυσμού, εκμισθώνει:

  • Λεωφορεία, τα οποία ήδη μεταβαίνουν στις περιοχές.
  • Ξενοδοχεία και άλλους κατάλληλους χώρους υποδοχής, που θα φιλοξενήσουν τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώνονται.
  • Διαμορφώνονται επίσης στεγασμένοι χώροι υποδοχής, όπως το κλειστό γήπεδο Χαλκιά- Αναστασιάδη του Δήμου Χαλκιδέων».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή 

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γεν. γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή.

«Χρειαζόμαστε ενισχύσεις – Πάμε για Βατερλό»

«Έχουμε ένα πολύ επικίνδυνο μέτωπο που κινείται με μεγάλη ορμή προς το χωριό Αμέλαντες και την Σκεπαστή», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο δήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Στις πλάτες τη φωτιάς δημιουργήθηκε ένα πολύ ισχυρό μέτωπο φεύγοντας από το χωριό Κουρκουλοί και η φωτιά κατευθύνεται προς  Σκεπαστή, Αμέλαντες και Κεράμεια, ενώ οι δύο τελευταίοι οικισμοί εκκενώνονται, είπε ο δήμαρχος. «Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εξέλιξη που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε τις πρώτες πρωινές ώρες» ανέφερε.

«Μετά τα 36.000 στρέμματα που χάσαμε χθες και προχθές έρχεται αυτό το μέτωπο να μας αποτελειώσει. Θα μιλήσουμε για ένα Βατερλό. Χρειαζόμαστε ενισχύσεις από αέρος και επίγειες, γιατί αν δεν το ελέγξουμε, θα μιλάμε για ολική καταστροφή».

Άνεμοι και πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση. Όμως από τις 3 τα ξημερώματα εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερα από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL