Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία / Ώρες αγωνίες - Μία ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο οι φλόγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία / Ώρες αγωνίες - Μία ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο οι φλόγες

Πυρκαγιά στην Ολυμπία
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία, καθώς ήδη σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ εκφράζονται και φόβοι για εγκλωβισμένους κατοίκους.

Συνολικά μαίνονται επτά μέτωπα ανάμεσα σε τρία χωριά, με τον αρχαιολογικό χώρο να κινδυνεύει άμεσα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες λίγο πριν τα μεσάνυχτα ήταν μόλις 500 μέτρα από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε παράλληλη γραμμή.

Ο άνεμος άλλαξε φορά και η πυρκαγιά κατευθύνεται και πάλι προς την Αρχαία Ολυμπία. Μεγάλη είναι η μάχη για να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο.

Πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία
(EUROKINISSI)

«Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

Σύμφωνα με το ilialive, τουλάχιστον 20 σπίτια σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Ήδη, έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 7 οικισμοί, με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς ασφαλή σημεία.

Στις 17:20 στάλθηκε μήνυμα από το 112 εκκένωση των οικισμών Πελόπιο, Πλάτανος, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκανιά και Χελιδόνι, ενώ με νέο sms στις 17:45 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου και αυτοί να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Ακολούθησε τρίτο sms προκειμένου να εκκενωθούν το Μοναστηράκι και οι Άγιοι Θεόδωροι. Στις 18.25 ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Λυγαριά και στις 18.40 από τον οικισμό Λατζόι.

Επίσης λόγω της πυρκαγιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου από το 124ο χλμ έως το 130ο χλμ.

Φωτιά στο Πελόπιο
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Το μήνυμα του 112 ανέφερε: Αν βρίσκεστε στο Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο εκκενώστε τώρα προς Πύργο μέσω Ε.Ο Τρίπολης Ολυμπίας. Αν βρίσκεται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι εκκενώστε τώρα προς Λάλα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας, με ώρες έναρξης: 08.03, 08.24, 11.39, 12.55, 13.03, 14.42 και 16.29.

Φωτιά
ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

Όσον αφορά το πύρινο μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ παράλληλα μηχανήματα έργου, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, το οποίο ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή.

Στο μεταξύ, αναμένεται να ενισχυθούν κι άλλο οι δυνάμεις πυρόσβεσης, με πυροσβέστες που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL