Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Πυρκαγιά Αχαΐα / Τα πυροσβεστικά δεν χωρούσαν να περάσουν από τις γέφυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά Αχαΐα / Τα πυροσβεστικά δεν χωρούσαν να περάσουν από τις γέφυρες

ΦΩΤΙΑ

Ατελείωτες καμένες εκτάσεις από το βουνό έως τη θάλασσα και μια κοινωνία γεμάτη οργή θα αντικρίσει σήμερα ο Στέλιος Πέτσας στις περιοχές της Αιγιάλειας στην Αχαΐα, εφόσον δεν περιορίσει την παρουσία του μέσα στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Έξω από το κτήριο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Πατρών, όπου ο αν. υπουργός Εσωτερικών θα συζητήσει μαζί με τους αρμόδιους φορείς για τη συνολική έκταση των ζημιών και τα σχέδια αποκατάστασης, η αγανάκτηση στον κόσμο είναι έκδηλη όπως ο καπνός που αχνίζει σε όσα σκέπασε και άφησε πίσω της η πυρκαγιά.

Μετά την πύρινη λαίλαπα, ο καύσωνας

Από δέντρα έως σπίτια και από αυτοκίνητα έως χωράφια, τα πάντα έχουν γίνει κάρβουνο.  Ένα κάρβουνο που ζεματάει ακόμη, όπως τα μάτια των πληγέντων που περιμένουν κάτι περισσότερο από φωτογραφίες στελεχών με φόντο τις φλόγες. Θέλουν κάτι που θα απαντά επαρκώς στην καταστροφή όπως αυτή έχει ξεκινήσει να καταγράφεται:

Πάνω από 5.500 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Τουλάχιστον 20 σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες και αρκετά από αυτά -μόνιμες κατοικίες τα περισσότερα- καταστράφηκαν ολοσχερώς.  Άλλα τόσα αυτοκίνητα εξαϋλώθηκαν και κάμποσες ακόμη ζωές χάθηκαν, όσες δηλαδή χωρούσαν οι στάνες και τα κοτέτσια που τις φιλοξενούσαν και την κρίσιμη στιγμή τις «αιχμαλώτισαν» με τα σύρματα και τις λαμαρίνες τους.

Στη λίστα των αριθμών, που μεγαλώνει όσο περνούν οι μέρες, για όσα χάθηκαν ή τραυματίστηκαν από το σαρωτικό πέρασμα της πυρκαγιάς υπάρχει και μία ακόμη πλευρά, που δεν θα πρέπει να παρακαμφθεί. Εκείνη της ψυχολογικής φθοράς.

Ήταν δύσκολο για τον εγγονό να πάει τους παππούδες του την επόμενη μέρα στο σπίτι όπου ζούσαν κάθε μέρα για δεκαετίες και τώρα έστεκε μόνο ο σκελετός του.

«Μέσα στις φλόγες πήγα να πάρω τη γιαγιά μου και τον παππού μου και τον θείο. Τα γεροντάκια 85 και χρόνων, αφού κάηκε το βιος τους, έμειναν παρατημένα επί ώρες στην παραλία στο Λαμπίρι. Χωρίς νερό και μέσα στον καύσωνα. Αφού τους αφάνισαν την περιουσία, πήγαιναν να τους τελειώσουν από τη ζέστη. Μπαίνουμε στο αμάξι και με παρακάλεσαν να τους πάω στο σπίτι, μήπως έχει μείνει τίποτα. ‘Παππού, είναι επικίνδυνα’ είπα. Δεν μπόρεσα όμως να επιμείνω. Πήγαμε. Δεν τους άφησα να κατέβουν.  Όλα είχαν γίνει στάχτες» έγραψε σε σχετική ανάρτηση.

Με δυσκολία, όμως, βαστούσαν και οι αγκαλιές των γειτόνων το βάρος της απόγνωσης ενός πενηνταπεντάχρονου που είδε το ολοκαίνουργιο σπίτι του να μετατρέπεται πάλι σε γιαπί χωρίς στέγες και παράθυρα.  Ένα βράδυ πρόλαβε να το χαρεί.  Ένα βράδυ κοιμήθηκαν στα κρεβάτια του με την τετραμελή οικογένειά του. Για να μείνουν, τελικά, μόνον οι μεντεσέδες τους.

Αναμνήσεις που θάφτηκαν στη στάχτη

Οι τοίχοι, λένε, ξαναβάφονται. Τα κεραμίδια θα μπουν και πάλι στη θέση τους, αργά ή γρήγορα. Η πραγματικότητα όμως στα χώρια Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι και Λόγγος θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που έμαθαν από παιδιά να αντικρίζουν οι περισσότεροι.

Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του ηθοποιού Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, που έχει σπίτι στην περιοχή: «Η Ζήρια καίγεται, μαζί της και τα χρόνια μου τα παιδικά... Το πατρικό μας αύριο θα δούμε αν σώθηκε. Η παραλία στο Λαμπίρι. Τα καλοκαίρια της ζωής μου! Τώρα η φωτιά γλείφει τη θάλασσα εκεί που όλα τα δέντρα έσκυβαν πάνω της σα να ’θελαν να ξεδιψάσουν... Κοίτα να δεις οι στάχτες που βάλθηκαν τις αναμνήσεις να σκεπάσουνε!! Κουράγιο, χωριανοί μου!».

Σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν τα πράγματα πάλι από την αρχή, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση την κήρυξη των περιοχών που κάηκαν ως πυρόπληκτων ώστε να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα ενίσχυσης.

«Μήνυμα εκκένωσης ενώ η φωτιά βρισκόταν στο χωριό»

Η εικόνα πριν επιτευχθεί, ωστόσο, η κατάσβεση δεν είναι ενθαρρυντική ούτε αυτή τη φορά. Σύμφωνα με καταγγελίες που ανέδειξε η πατρινή ιστοσελίδα thebest.gr, τα πυροσβεστικά οχήματα δεν κατάφεραν να φτάσουν σε κάποια σημεία εγκαίρως λόγω του χαμηλού ύψους γεφυρών που είχε κατασκευάσει η ΕΡΓΟΣΕ.

Καταγγελία υπήρξε επίσης από πολίτη και για τον χρόνο ειδοποίησης από το 112. Για άλλη μια φορά η φωτιά έφτασε πιο γρήγορα στις αυλές του κόσμου απ’ ό,τι τα μηνύματα στο κινητό του. Ενδεικτικό είναι το ακόλουθο χρονικό που δημοσίευσε πολίτης:

«;;3.10 - Έπιασε για τα καλά η φωτιά κοντά στο χωριό (σ.σ.: Ζήρια).

13.27 - Φύγαμε από την παραλία του Λαμπιρίου για να πάμε στο σπίτι να το εκκενώσουμε.

13.40 - Φύγαμε από το σπίτι πανικόβλητοι, με τη φωτιά να καίει απ' έξω ακριβώς στο δίπλα χωράφι.

13.52 - Πήρα τους γονείς μου, από ασφαλές μέρος, να πω ότι είμαστε ΟΚ.

14.35 - Το κράτος θυμήθηκε να μας πει να φύγουμε. ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΕΤΑ, με τη φωτιά μέσα στο χωριό».

Για αναζωπύρωση σε φωτιά που είχε εκδηλωθεί στις 26 Ιουλίου και υποτίθεται είχε σβήσει στη θέση Τραγάνι της Ζήριας έκανε λόγο από τη μεριά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας Γιώργος Ντίνος. «Αν το σημείο στο οποίο είχε ξεσπάσει η φωτιά την προηγούμενη εβδομάδα φυλασσόταν, δεν θα είχε ξεφύγει το Σάββατο, από εκεί τουλάχιστον». Την ίδια ώρα καταγγέλλει καθυστέρηση στην επέμβαση των εναέριων μέσων.

Τέλος, αυτοψία στα καμένα πραγματοποίησε την Κυριακή κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αχαΐας με επικεφαλής τον αναπληρωτή συντονιστή Ανδρέα Ριζούλη και παρόντες ακόμη τους Αποστόλη Σταθόπουλο, Αγγελική Τσονάκα και Γρηγόρη Μαρκέτο.

Τσουρουφλίστηκαν και οι πεταλούδες

Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στην άλλη πλευρά της χώρας τα προηγούμενα 24ωρα, με τη Ρόδο να φαίνεται από μακριά το βράδυ μόνο από τις φλόγες που κατέκαιγαν τα δάση της και όχι απ’ τα φώτα των σπιτιών στους οικισμούς, καθώς κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς (ξεκίνησε μεταξύ των κοινοτήτων Σορωνής και Θολού) το δίκτυο ηλεκτροδότησης υπέστη βλάβη, με αποτέλεσμα το νησί να βυθιστεί για ώρες στο σκοτάδι.

Όταν ξημέρωσε ωστόσο η εικόνα που αντίκρισαν οι κάτοικοι της Ρόδου ήταν αποκαρδιωτική. Σε αρκετά μεγάλες εκτάσεις χωράφια και τα δάση τους είχαν γίνει στάχτη, όχι όμως και η κοινότητα των Πεταλούδων, που κράτησαν απέξω τις φλόγες στα σύνορά της οι πυροσβέστες.

Μεγάλες φωτιές καταγράφηκαν και χθες, ειδικά στη Μεσσηνία, όπου εκκενώθηκε ο οικισμός Βασιλίτσι, και στο Λογγίτσι της Φθιώτιδας, όπου δυσκολεύονταν να επέμβουν τα εναέρια μέσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL