Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Διαχείριση απορριμμάτων / Εν κρυπτώ οι χειρισμοί κυβέρνησης – Πατούλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαχείριση απορριμμάτων / Εν κρυπτώ οι χειρισμοί κυβέρνησης – Πατούλη

ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Αντιδράσεις προκαλούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί και οι τακτικισμοί Πατούλη στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

Η μεν κυβερνητική πλευρά επιδιώκει να αναπτύξει τα σχέδιά της χωρίς διαβούλευση με τους 66 δήμους της Αττικής με εν κρυπτώ νομοθετικές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής.

Η δε περιφερειακή αρχή Πατούλη δρα επίσης εν κρυπτώ και ακόμη και σήμερα δεν αποστέλλει στους 66 δημάρχους της Αττικής το κείμενο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, που όμως έχει εγκριθεί χωρίς διαβούλευση από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, η οποία αποτελείται από προσωπικές επιλογές του Γ. Πατούλη.

Κλείνει τον ΣΜΑ Σχιστού ο Χρ. Βρεττάκος

Η τελευταία ρύθμιση στον νόμο για την ανακύκλωση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας επιχείρησε εν κρυπτώ να νομιμοποιήσει τη χωροθέτηση της νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Σχιστό σε έκταση όπου σήμερα βρίσκεται ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Για το ζήτημα παρενέβη ηχηρά ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο οποίος, με επιστολή του προς τους υπόλοιπους 65 δημάρχους της Αττικής, τους ενημερώνει ότι «ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό από τον Σεπτέμβριο θα πάψει να λειτουργεί».

«Σχεδιάστε τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης σας παίρνοντας αυτό ως δεδομένο» αναφέρει στην επιστολή του. Διαμαρτύρεται, μάλιστα, και για την τελευταία νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα επειδή όπως αναφέρει ο δήμαρχος: «Εν μέσω πανδημίας και καλοκαιριού, η κυβέρνηση νομοθέτησε τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων δίπλα από τον ΣΜΑ στο Σχιστό, σε προστατευόμενη ζώνη Α’ στο όρος Αιγάλεω».

«Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί σχέδια από την περιφερειακή αρχή που θέλουν να ‘ξεμπερδεύουν’ με τη διαχείριση των απορριμμάτων για τα επόμενα 30 χρόνια με τον ίδιο τρόπο που είχαν ‘ξεμπερδέψει’ τα προηγούμενα 60 χρόνια» επισημαίνει ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος.

«Φυλή και Σχιστό είναι οι μόνοι χώροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, λες και δεν υπάρχουν άλλες περιοχές της Αττικής που πρέπει να επωμιστούν αυτή την ευθύνη» υπογραμμίζει στην ίδια επιστολή.

Με προσφυγή στο ΣτΕ κόντρα στο περιβαλλοντικό έγκλημα

Και ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επιδίδεται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και υπέρογκων δαπανών με εν κρυπτώ δέσμευση χρημάτων του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), δηλαδή χρημάτων που εισφέρουν οι δημότες των 66 δήμων της Αττικής, και σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, έντονες είναι οι αντιδράσεις και από την περιοχή της Φυλής κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης και Πατούλη για τις νέες μονάδες καύσης και τη νέα χωματερή.

Έτσι, λοιπόν, η περιβαλλοντική συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» και 50 κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης επί της Απόφασης  Έγκρισης Περιβαλλοντικών  Όρων (ΑΕΠΟ) για τα έργα στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) της Δυτικής Αττικής στην περιοχή της Φυλής.

Πρόκειται για πρώτη ηχηρή θεσμική παρέμβαση εκ μέρους του «Δυτικού Μετώπου» προκειμένου να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή.

Με την επισήμανση ότι η ΑΕΠΟ, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος με βάση την προηγηθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, «είναι αντίθετη με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και με τη νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τα απόβλητα», οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ υποστηρίζουν ότι για μια σειρά από λόγους «η ΑΕΠΟ είναι διάτρητη νομικά».

Να σημειωθεί ότι το «Δυτικό Μέτωπο» έχει ασκήσει σφοδρή κριτική για την εγκριθείσα ΜΠΕ, καθότι στο κείμενο δεν υπήρχε καμία αναφορά στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και του εδάφους από ρύπους στις εγκαταστάσεις της ΟΕΔΑ της Δυτικής Αττικής στη Φυλή και στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, με την προσφυγή στο ΣτΕ επιχειρείται η ακύρωση της κατασκευής του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) χωρητικότητας 4.300.000 κ.μ., όπως και η δημιουργία νέας εγκατάστασης με τον παραπλανητικό τίτλο "πάρκο κυκλικής οικονομίας" πλησίον της σημερινής εγκατάστασης στη Φυλή, που θα περιλαμβάνει μια μονάδα επεξεργασίας 450.000 τόνων ανά έτος και έναν νέο ΧΥΤΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL