Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Κορωνοϊός / Καταρρέει το αφήγημα για τους Covid free χώρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Καταρρέει το αφήγημα για τους Covid free χώρους

Χώρος Covid Free

Στην επιφάνεια έρχεται το θέμα της νόσησης με κορωνοϊό σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είναι θετικός στον ιό, παρότι έχει κάνει και τις δύο δόσεις.

Με το παραπάνω περιστατικό αναδεικνύεται το μεγάλο κενό που υπάρχει στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους πλήρως εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει, ενώ σχετικοποιείται το αφήγημα της κυβέρνησης για τους Covid free χώρους.

Είναι σαφές ότι ακόμα και ο εμβολιασμένος πολίτης μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό. Άρα, αυτόματα, δεν υπάρχει Covid free χώρος, καθώς όλοι είμαστε εν δυνάμει φορείς του ιού. Βέβαια, κατά 90%, ο εμβολιασμένος πολίτης θα νοσήσει ήπια, με μηδαμινά έως ανεπαίσθητα συμπτώματα. Ωστόσο, πάντα υπάρχει ο φόβος ότι θα έρθει σε επαφή με ανεμβολίαστο πολίτη, ο οποίος κινδυνεύει σοβαρά σε περίπτωση νόσησης. Γι' αυτό και κρίνεται αναγκαίος αφενός ο εμβολιασμός, αφετέρου η χρήση των μέτρων προστασίας, όπως η μάσκα.

Πέρα από τα μέτρα που τηρούν όμως οι πολίτες, εντοπίζεται μεγάλο κενό στο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. «Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή Covid και παραμένουν ασυμπτωματικά δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός» αναφέρουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επίσης συμπληρώνει ότι τα άτομα αυτά πρέπει να είναι σε αυτοπαρακολούθηση για 14 ημέρες μετά την έκθεση και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Στο θέμα είχε αναφερθεί και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στις 7 Ιουνίου. «Αν έρθουν σε επαφή με άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη, παρακολουθούνται, δεν κάνουν μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα, παρά μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα».

Άρα, ένας ασυμπτωματικός που δεν κάνει τεστ για να διαπιστώσει αν είναι φορέας είναι ελεύθερος να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε, ακόμα και όταν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Απαντήσεις από Μαγιορκίνη - Δημόπουλο

Απαντήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα δίνουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος. Όπως αναφέρουν, κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία, καθώς δεν μπορούν όλοι να χτίσουν ανοσολογική απάντηση με την ίδια αποτελεσματικότητα και η όποια ανοσολογική απάντηση είναι πεπερασμένη στην ισχύ της. Σε κάθε περίπτωση όμως, η πιθανότητα να είναι επιτυχής η εισβολή του ιού μειώνεται δραματικά με τον εμβολιασμό.

Επίσης, η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος μετά από έκθεση στον ιό 14 ημέρες αφού έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι μέχρι τρεις φορές μικρότερη από ό,τι αν δεν είχε εμβολιασθεί. Στη συνέχεια, αφού μολυνθεί ένας εμβολιασμένος, η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μειωμένη κατά οκτώ φορές. Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται για τον εμβολιασμένο σε μια εξαιρετικά μικρότερη πιθανότητα να καταλήξει στο νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή να πεθάνει εξαιτίας της λοίμωξης από τον ιό.

Καμπανάκι Καπραβέλου για εμβολιασμένους

Τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για τους εμβολιασμένους έκρουσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου" Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Τα εμβόλια καλύπτουν 9 στους 10 πολίτες, με συνέπεια πάρα πολλοί από τα 5 εκατ. εμβολιασμένους να παραμένουν εκτεθειμένοι.

Τα εξαιρετικά ποσοστά κάλυψης που προσφέρουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό συνεχίζουν να αφήνουν ένα 10% εκτεθειμένο σε βαριά νόσηση. Αυτό το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού δείχνει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών από αυτούς που «χαλάρωσαν» μετά το εμβόλιο κινδυνεύουν ακόμη, εξήγησε ο Νίκος Καπραβέλος.

Νίκος Καπραβέλος

Μάλιστα, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου" έκανε αναφορά σε 70χρονο που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του, ενώ νωρίτερα είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. «Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα» είπε ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε ότι «είναι κυριολεκτικά ο πρώτος ασθενής που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ μας (με αυτά τα χαρακτηριστικά) από την αρχή των εμβολιασμών, έχουμε νοσηλεύσει εκατοντάδες».

Αυτό επιβεβαιώνει, κατά τον ίδιο, και το ότι «οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να... πανηγυρίζουν, δεν συμφωνώ με τη χαλαρότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δεν είναι μόνο αυτός που δίνει μάχη για τη ζωή του. Ανήκει στους 1 στους 10 που δεν καλύπτουν τα εμβόλια, είναι πάρα πολλοί». Σημειώνεται ότι σε περίπου 5 εκατομμύρια ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στην Ελλάδα αναλογούν εκατοντάδες χιλιάδες που πιθανώς δεν έχουν πραγματικά καλυφθεί ως προς την προστασία από τη σοβαρή νόσηση, με βάση τα ποσοστά που γνωρίζουμε για την απόδοση των εμβολίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL