Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Μετάλλαξη Δέλτα / Σαφής ήδη η αύξηση εισαγωγών - βαριά συμπτώματα σε ηλικίες κάτω των 50
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετάλλαξη Δέλτα / Σαφής ήδη η αύξηση εισαγωγών - βαριά συμπτώματα σε ηλικίες κάτω των 50

ΜΕΘ

Σαφής ήταν η προσπάθεια που κατέβαλε να προειδοποιήσει το κοινό και να «σπάσει» την εικόνα ευησυχασμού για την εξέλιξη της πανδημίας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Μάριος Λαζανάς.

«Την έκρηξη κρουσμάτων την περιμέναμε, αλλά όχι τόσο γρήγορα, πιστεύαμε ότι θα ερχόταν κατά το τέλος Αυγούστου αυτό το "τσουνάμι", ήρθε πολύ πιο γρήγορα, διότι προφανώς η μετάλλαξη Δέλτα που δεν την ξέραμε είναι πάρα πολύ μολυσματική και συγχρόνως δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί στον βαθμό που θα θέλαμε ... Στο εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας στην Κηφισίας, μέχρι πριν λίγες ημέρες για να διασχίσουμε ένα τετράγωνο κάναμε 20 λεπτά, τώρα βγαίνουμε κατ' ευθείαν. Οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Ο κόσμος έχει φύγει για διακοπές ... πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να επιταθούν», είπε ο κ. Λαζανάς.

«Κάθε ημέρα, στα νοσοκομεία που εφημερεύουν, ενώ δεν είχαν καμία εισαγωγή ή είχαν 1-2 με covid-19, στις εφημερίες τώρα οι εισαγωγές αυξάνονται. Χτες σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας είχαν 10 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Το χαρακτηριστικό ήταν ότι ήταν μικρότερης ηλικίας, 30-50 ετών, με σημαντικά, βαριά συμπτώματα στο αναπνευστικό», υπογράμμισε. Η δήλωση Λαζανά έρχεται να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι τις τελευταίες ημέρες στα μεγάλα νοσοκομεία ετοιμάζονται ξανά νέες κλινικές covid-19 για να υποδεχθούν αυξημένο αριθμό ασθενών με συμπτώματα.

Κατά τον κ. Λαζανά, η εισβολή της μετάλλαξης Δέλτα από τα νησιά στα αστικά κέντρα, είναι θέμα χρόνου. «Αυτοί τη στιγμή, νέοι βρίσκονται στα νησιά. Γυρίζουν με τον κορωνοϊό, θα μπουν στις οικογένειες, οι γονείς είναι 60άρηδες, υπάρχουν παπούδες και γιαγιάδες. Κάποιοι, αρκετοί δυστυχώς, είναι ανεμβολίαστοι. Θα μεταδοθεί ο κορωνοϊός στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας και τα προβλήματα θα διογκωθούν ... Ήδη το υπουργείο Υγείας προγραμματίζει για μεγάλη πίεση τον Σεπτέμβριο στο σύστημα Υγείας, το πώς θα αντιμετωπιστεί το επόμενο κύμα. Θα υπάρξει μεγάλη πίεση, νοσηλείες, διασωληνώσεις στις ΜΕΘ και δυστυχώς θάνατοι», όπως είπε. Σημειώνεται ότι ήδη την προηγούμενη εβδομάδα έχει γίνει σαφές ότι απειλείται η ζωή άνω του ενός εκατομμυρίου Ελλήνων άνω των 50 ετών.

Ο κ. Λαζανάς τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η εσφαλμένη άποψη ότι για τον γενικό πληθυσμό πλην ευπαθών ομάδων η covid-19 δεν είναι απειλητική και θύμισε την μελέτη Γεροτζιάφα που δείχνει ότι ένας στους τέσσερις που θα νοσήσουν θα έχει βλάβες στα αγγεία και χαρακτηριστικά πήξης του αίματος που επιμένουν. Σε συνδυασμό με το σύνδρομο του long covid που επίσης αφορά 25%-30% ανεξαρτήτως του πόσο βαριά νόσησαν, γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται για περαστική γρίπη, «θα είναι μακροχρόνια και ενδεχομένως ανίατη, με ενδεχόμενα προβλήματα στην καρδιά, στα πνευμόνια, στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της νόσου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL