Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Κορωνοϊός / Επιστροφή στην κανονικότητα με τμήματα Covid πάλι στα νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Επιστροφή στην κανονικότητα με τμήματα Covid πάλι στα νοσοκομεία

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Συναγερμός έχει σημάνει λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ροής ασθενών με κορωνοϊό προς τα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο επταήμερος μέσος όρος ημερήσιων εισαγωγών έχει ανέβει από τις 36 στις 3 Ιουλίου σε 121 στις 20 Ιουλίου!

Ενδεικτικά είναι επίσης τα συγκριτικά στοιχεία των τελευταίων επταήμερων μέσων όρων. Την περίοδο 5-20 Ιουλίου οι εισαγωγές ήταν πάνω από τα εξιτήρια, εκτός από μία ημέρα. Επίσης τις τελευταίες 12 ημέρες ο μέσος όρος επταημέρου ισοζυγίου εισαγωγών-εξιτηρίων είναι αρνητικός. Το επταήμερο 13-20 Ιουλίου έγιναν 844 εισαγωγές ασθενών Covid και 504 εξιτήρια. Δηλαδή είχαμε 340 περισσότερες νοσηλείες. Το αμέσως προηγούμενο επταήμερο οι αντίστοιχοι δείκτες ήταν 516 εισαγωγές και 439 εξιτήρια, δηλαδή 77 περισσότερες νοσηλείες. Συνεπώς η αύξηση που παρατηρήθηκε είναι της τάξεως του 341,56%!

Η ασφυκτική πίεση που δημιουργείται στο σύστημα Υγείας έχει ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση των νοσοκομείων, καθώς βλέπουν αφενός την αυξημένη ροή ασθενών, αφετέρου το τέταρτο κύμα να ορθώνεται απειλητικά προμηνύοντας δύσκολη περίοδο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, ήδη υπάρχει σχέδιο σε πολλά νοσοκομεία της χώρας -και της Αττικής- από την άλλη εβδομάδα να ανοίξουν πάλι τμήματα Covid! Το νέο άνοιγμα τμημάτων αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η επιστροφή στην κανονικότητα που πανηγύριζε η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποτυπώθηκε στην πραγματικότητα αλλά αποτέλεσε όχημα της επικίνδυνης χαλάρωσης που έφερε νέα έξαρση και τα νοσοκομεία στο κόκκινο.

Σύσκεψη για το ΕΣΥ

Οι παραπάνω συνθήκες οδήγησαν σε έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στην σύσκεψη το παρών έδωσαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Παναγιώτης Στάθης και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός. Επίσης, διαδικτυακά συμμετείχαν ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, η υπεύθυνη του ΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου και η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη.

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου μετέφερε ότι έγινε εκτίμηση της κατάστασης, τόσο στο Λεκανοπέδιο όσο και σε όλη τη χώρα. «Παρακολουθούμε την κατάσταση στενά και όπου χρειάζεται θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις», επεσήμανε, ωστόσο πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν παρατηρείται κάποιο πρόβλημα στο σύστημα Υγείας, παρά την αυξημένη ροή εισαγωγών.

Παράλληλα, το θέμα των δεσμεύσεων κλινών είναι πάντα στο τραπέζι, καθώς τα νοσοκομεία έχουν συγκεκριμένες οδηγίες, συγκεκριμένα σχέδια και το καθένα ξέρει τι θα κάνει. «Για να ανοίξει το νοσοκομείο 10 κρεβάτια δεν απαιτείται η δική μας σύσκεψη, το γνωρίζει από μόνο του το νοσοκομείο αν είναι αναγκαίο», δηλώνει ο Ν. Παπαευσταθίου.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ δήλωσε ότι το συντονιστικό όργανο διαχείρισης της πανδημίας βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί την κατάσταση. «Οι νέες εισαγωγές μάς κρατούν σε εγρήγορση. Έχει παρατηρηθεί μια ομαλή αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά είναι μεγάλος και ο αριθμός εξιτηρίων. Το ισοζύγιο, τη στιγμή που μιλάμε, είναι απολύτως ελεγχόμενο», υπογραμμίζει στην ΑΥΓΗ ο Ν. Παπαευσταθίου.

Τα στοιχεία πάντως που προκύπτουν και η μεγάλη αύξηση στη διαφορά εισαγωγών - εξιτηρίων μόνο ελεγχόμενα δεν χαρακτηρίζονται...

Παγώνη: Σε 10 ημέρες θα φανεί αν θα χρειαστούν νέες κλίνες

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τονίζει στην ΑΥΓΗ ότι υπάρχει αυξανόμενη ροή ασθενών Covid σε απλές κλίνες. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι προς το παρόν αυτό δεν μεταφράζεται σε διασωληνώσεις, άρα δεν έχουμε μεγάλη πίεση ακόμα. «Ευτυχώς δεν έχουμε πολλά βαριά περιστατικά, λόγω των νεαρών ηλικιών στις νοσηλείες και των εμβολιασμών μεγάλων ηλικιών».

Ωστόσο υπάρχει η σταδιακή αύξηση της ροής και, σύμφωνα με τη Μ. Παγώνη, το άνοιγμα νέων κλινών θα το δούμε το επόμενο δεκαήμερο. «Αν χρειαστεί, θα ανοίξουν», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί και η υπόλοιπη νοσηρότητα και τα τακτικά χειρουργεία που έμειναν αρκετά πίσω το προηγούμενο διάστημα, λόγω της μετατροπής μεγάλου μέρους του ΕΣΥ σε σύστημα μίας νόσου. Όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, είναι μια δύσκολη περίοδος, καθώς υπάρχουν και οι άδειες του εξουθενωμένου προσωπικού.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Τα χειρότερα έρχονται

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, την ώρα που ήδη τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι στα ύψη.

«Ανεπίτρεπτη» χαρακτήρισε τη χαλάρωση στα νησιά ο διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος και εκτίμησε ότι είναι «μονόδρομος ο εμβολιασμός, αν θέλουμε να σταματήσουμε το 4ο κύμα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης προέβλεψε ότι μπορεί να φτάσουμε σύντομα σε πάνω από 4.000 κρούσματα, αφού σε όλη την επικράτεια παρατηρείται απότομη και σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου. Παράλληλα, στο Λεκανοπέδιο οι μολύνσεις αναμένεται να φτάσουν τις 1.500-1.800 άμεσα - ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα.

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι το καλό σενάριο είναι τα 3.500 κρούσματα την ημέρα. Ανέφερε δε ότι οι νέες εισαγωγές θα φτάσουν τις 300 ημερησίως, ωστόσο σημείωσε ότι στις διασωληνώσεις «σταθεροποιείται και δεν μειώνεται το νούμερο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL