Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Διεθνής Αμνηστία / Συλλογή υπογραφών για να σταματήσουν οι βίαιες επαναπροωθήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Αμνηστία / Συλλογή υπογραφών για να σταματήσουν οι βίαιες επαναπροωθήσεις

Βάρκα με μετανάστες
EUROKINISSI

Εκστρατεία συλλογής υπογραφών διοργανώνει το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, καλώντας τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να διεξάγει «άμεσες, ανεξάρτητες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες» για τις καταγγελίες για παράνομες εξαναγκαστικές επιστροφές, για την βία και τις αυθαίρετες κρατήσεις. Ζητά να παράσχει το Ελληνικό κράτος στα θύματα επαναπροωθήσεων πρόσβαση σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα καθώς και τη δυνατότητα να αναφέρουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στα σύνορα.

Η συλλογή υπογραφών έρχεται ως συνέχεια της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας «Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις», στο πλαίσιο της οποίας ο διεθνής οργανισμός συνέλεξε μαρτυρίες θυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τεκμηριώνει μέσα από μαρτυρίες θυμάτων σοβαρές και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα ίδια συμπεράσματα έχουν καταλήξει άλλωστε και άλλες ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, επιβεβαιώνοντας τις βάναυσες αυτές πρακτικές.

Παρά τις διαψεύσεις τόσο από το υπουργείο όσο αξιωματούχων, τα περιστατικά επαναπροωθήσεων, που περιλαμβάνουν βία και αυθαίρετες κρατήσεις, είναι όχι μόνο υπαρκτά αλλά συνεχή και συστηματικά. Οι επαναπροωθήσεις συνιστούν πλέον de facto μέθοδο συνοριακού ελέγχου, η οποία εδραιώνεται χάρη στην κουλτούρα ατιμωρησίας που επικρατεί.

Λόγω της έκτασης και της σοβαρότητας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας, η Διεθνής Αμνηστία ξεκινάει εκστρατεία συλλογής υπογραφών προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με σκοπό:

  • Τον άμεσο τερματισμό όλων των επαναπροωθήσεων στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα.
  • Την κατεπείγουσα διεξαγωγή ανεξάρτητων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών ερευνών για τους ισχυρισμούς περί παράνομων εξαναγκαστικών επιστροφών, βίας και αυθαίρετων κρατήσεων.
  • Την παροχή στα θύματα επαναπροωθήσεων πρόσβασης σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα καθώς και της δυνατότητας να αναφέρουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στα σύνορα.

Όπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, το 2020, πρόσφυγες και μετανάστες/ριες, που συχνά ταξιδεύουν με παιδιά, συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρή βία, αυθαίρετες συλλήψεις και κράτηση, καθώς και άλλες κακοποιήσεις, στα ελληνικά σύνορα, για να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία χωρίς καμία δυνατότητα να ακουστούν οι ανάγκες τους για προστασία.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί πια να αρνείται αυτή την πραγματικότητα» οφείλει να προστατεύει τους ανθρώπους στα σύνορά της, σύμφωνα και με τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και επιτέλους να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα και την έκταση των πρακτικών επαναπροώθησης στη χώρα και να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στις απώλειες, στον πόνο και στο κόστος που έχουν αυτές οι πρακτικές στις ανθρώπινες ζωές.

Ταυτόχρονα καταγγέλλει την κουλτούρα ατιμωρησίας που επικρατεί ως βασικό μοχλό αυτών των παραβιάσεων. «Μπορείτε να το αλλάξετε αυτό, διασφαλίζοντας ότι οι καταγγελίες θα διερευνώνται αποτελεσματικά, οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες προστασίας και ότι οι επιχειρήσεις συνοριακών ελέγχων θα διεξάγονται με τρόπο που συμβαδίζει με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Η συλλογή υπογραφών γίνεται εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL