Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Εμβόλιο Johnson & Johnson / «Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών να προτιμήσουν εμβόλια mRNA»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο Johnson & Johnson / «Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών να προτιμήσουν εμβόλια mRNA»

Το εμβολιαστικό κέντρο Περιστερίου
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Νέα δεδομένα στον εμβολιασμό δημιούργησε η σύσταση των ειδικών για τα ηλικιακά κριτήρια σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα. Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων - πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη mRNA ή το αντίστροφο προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, υπογράμμισε σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία και αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη» εμβολίων. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η ίδια χαρακτήρισε «λογικό» να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας ωστόσο πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca , υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

Ερωτειθήσα να απαντήσει και στο αν θα συμβούλευε ασθενή της που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη. Η Αθηνά Λινού είπε ότι «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην πρώτη δόση, η πιθανότητα να έχετε στη δεύτεηρ είναι μία στο ένα εκατομμύριο».

Θυμίζουμε ότι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, ήταν από τους επιστήμονες που είχε συστήσει στις γυναίκες νεαρότερης ηλικίας να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca και ζητούσε να ανοίξουν όλα τα εμβόλια. Όπως εξήγησε, το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».

«Τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι αν έκανες το πρώτο κάνεις το δεύτερο» σημείωσε για τη δεύτερη δόση, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία της για το ότι, «δίνουμε ως εναλλακτική στις νέες γυναίκες κάτω των 50 το Johnson&Johnson», συμβουλεύοντας τις συγκεκριμένες ηλικίες να επιλέγουν εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αξιολογεί τα δεδομένα για το Johnson & Johnson

Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ότι δεν θα πρέπει το εμβόλιο της Johnson & Johnson να γίνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αξιολογεί τα δεδομένα, έχει αξιολογήσει και αυτό, σε ελάχιστες χώρες υπάρχουν περιορισμοί για το εμβόλιο της Johnson & Johnson».

Για το θέμα της δεύτερης δόσης και την μίξη εμβολίων ανέφερε ότι «στις περιπτώσεις που έχει παρουσιαστεί θρόμβωση δεν θα πρέπει να κάνει AstraZeneca. Για οποιοδήποτε άλλο λόγο η επιτροπή άφησε μεγάλο περιθώριο και γι’ αυτό έβαλε τον οικογενειακό γιατρό. Αν το κρίνει ο γιατρός συγκεκριμένη επιτροπή θα αποφασίσει στην συνέχεια αν πρέπει να αλλάξει το εμβόλιο. Ο πολίτης δεν μένει ξεκρέμαστος. Θα υπάρχει άλλο ραντεβού με mRNA εμβόλιο». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL