Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Εμβόλια mRNA / Στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΦ περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλια mRNA / Στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΦ περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
(EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Τα περιστατικά παρενεργειών από τα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού εξετάζει η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Πρόκειται για περιστατικά σε άτομα που εμφάνισαν μετά τον εμβολιασμό τους μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα.

Η έρευνα για τις παρενέργειες ξεκίνησε μετά τις αναφορές για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που παρουσιάστηκαν σε ανθρώπους μετά τον εμβολιασμό τους κατά του νέου κορωνοϊού με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna.

Σύμφωνα με το δελτίο του Οpen, τα περιστατικά έχουν πάει καλά καθώς ήταν ήπια και αυτοπεριοριζόμενα. Μέχρι στιγμής υπάρχει χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΦ. 

Ωστόσο οι αναφορές κάνουν λόγο για εμφάνιση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 60 ετών, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι γιατροί προσπαθούν να δουν πολύ προσεκτικά αν ευθύνονται τα υποκείμενα νοσήματα ή το εμβόλιο.

Σε αξιολόγηση ανάλογων περιστατικών έχει προχωρήσει και Επιτροπή Ασφάλειας του EMA για μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυός) και περικαρδίτιδα (φλεγμονή της μεμβράνης γύρω από την καρδιά) τα οποία παρουσιάστηκαν σε μικρό αριθμό ατόμων μετά τον εμβολιασμό τους.

Δεδομένα συλλέγει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για περιστατικά που έχουν αναφερθεί μετά το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό. Ωστόσο σύμφωνα με αξιωματούχους του οργανισμού βρίσκονται ακόμη «στο στάδιο της διερεύνησης για το εάν πρόκειται για ένδειξη που σχετίζεται με το εμβόλιο». Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, οι παρενέργειες εμφανίστηκαν κυρίως σε άνδρες νεαρής ηλικίας, κάτω των 30 ετών, οι οποίοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, και έχουν καταγραφεί 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, μεταξύ των πέντε και πλέον εκατομμυρίων πολιτών που εμβολιάστηκαν στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL