Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Σεξιστικό συνέδριο γονιμότητας / Ακυρώθηκε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεξιστικό συνέδριο γονιμότητας / Ακυρώθηκε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, στην πραγματικότητα το πρώτο σεξιστικό, σκοταδιστικό και προσβλητικό συνέδριο για τις γυναίκες, ακυρώθηκε από τους διοργανωτές μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από πολίτες και πολιτικά κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως δήλωσε ένας εκ των διοργανωτών ο μαιευτήρας, γυναικολόγος Κώστας Πάντος, η απόφαση ελήφθη μετά τον σάλο που προκλήθηκε και που οδήγησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, το ΑΠΕ και η ΕΡΤ στην απόσυρση της στήριξής τους στον σκοταδισμό και τον σεξισμό.

Με ανακοίνωσή της η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου, υποστήριξε ότι παρερμηνεύτηκε το μήνυμα του βίντεο προώθησης του συνεδρίου, το οποίο να σημειωθεί προκάλεσε και τις περισσότερες αντιδράσεις.

Και παραδέχθηκε ότι αποφάσισε την ακύρωσή του «λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε».

Στην ανακοίνωσή της παραδέχεται ακόμα ότι δεν επρόκειτο «για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας».

Στην ευθεία κριτική για την παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, η οργανωτική επιτροπή υποστήριξε ότι «είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση».

 

«Το πραγματικό συνέδριο για τη «γονιμότητα» διεξάγεται στη Βουλή με σπόνσορα τη ΝΔ»

«Το πραγματικό συνέδριο για τη «γονιμότητα» δεν αναβλήθηκε. Διεξάγεται από σήμερα στη Βουλή με σπόνσορα τη Νέα Δημοκρατία» τόνισε ο βουλευτής Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στην ακύρωση του Συνεδρίου Γονιμότητας. 

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA, «είναι η ψήφιση του αντεργατικού νόμου, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη ζωή για τα νέα ζευγάρια. Είναι βαθιά αντιδραστικό και μισανθρωπικό να εκχυδαΐζεις τη ζωή και τις αποφάσεις των γυναικών, λέγοντάς τους σε ένα βίντεο «δεν ήξερες ότι οι σπουδές και η δουλειά θα σε φέρουν στα 40 χωρίς παιδί;»

Και πρόσθεσε «Αλλά είναι επίσης και βαθιά υποκριτικό, γιατί στην πραγματικότητα ο κύριος λόγος που αποτρέπει την τεκνοποίηση, τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών, είναι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Η ανεργία, η αβεβαιότητα όταν βρει κάποιος δουλειά, τα εξοντωτικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί που συνετρίβησαν ακόμα περισσότερο μες τα μνημόνια... Και τι φέρνει στη Βουλή η ΝΔ την ίδια μέρα; ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες, με δεκάωρα και για τους δυο γονείς και μείωση των αποδοχών χάρη στις απλήρωτες υπερωρίες. Μάλλον οι βουλευτές της ΝΔ που θα το ψηφίσουν, όπως και οι διοργανωτές του συνεδρίου στα Ιωάννινα, δεν γνωρίζουν τι θα πει (για παράδειγμα) «δεν έχω κανέναν να πάρει τα παιδιά από το σχολείο». Αυτοί, τέτοιου είδους ταπεινά προβλήματα τα έχουν λυμένα, και πριν και μετά τα σαράντα τους».

Ο Νίκος Φίλης, σημείωσε επίσης ότι «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε ακόμα μια φορά μειωμένα αντανακλαστικά. Γυναίκα η ίδια, εξαίρετη νομικός, με το θεσμικό ρόλο που έχει να ενώνει τους Έλληνες, χρειάστηκε δυο μέρες γενικευμένης κατακραυγής στα social media για να αντιληφθεί ότι πρέπει να αποσύρει το όνομά της από ένα συνέδριο, όπου για θέματα μητρότητας θα μιλούσαν… μέλη της Ιεραρχίας! Αρκεί αυτό για να αντιληφθεί ο καθένας ότι κάτι πάει στραβά, δεν χρειάζεται να είναι έμπειρος πολιτικός. Εξάλλου δεν ήταν καν πολιτικοί αυτές που μίλησαν πρώτες -και μπράβο τους. Έχουν την βαθύτατη εκτίμησή μου».

Ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε επίσης ότι «το δημογραφικό είναι για την Ελλάδα πραγματικό πρόβλημα. Για την αντιμετώπισή του, στο πλαίσιο πάντα του απεριόριστου δικαιώματος της γυναίκας να ορίζει το σώμα της, χρειάζονται πολλά. Αλλά πρώτο βήμα, είναι η σταθερότητα και ασφάλεια στον οικογενειακό βίο και οι πολιτικές στήριξης των νέων ζευγαριών. Με τη φτώχεια, την ανεργία, τη διευκόλυνση των απολύσεων και τα απλήρωτα δεκάωρα, όλο και λιγότεροι θα κάνουν το βήμα.

Από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα αντιπολίτευσης, τουλάχιστον στην Αριστερά, δίνουν τον αγώνα μέσα κι έξω από τη Βουλή για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Εμπρός, να τους υποχρεώσουμε και αυτό να το «αναβάλουν» κατέληξε ο πρώην υπουργός Παιδείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL