Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.6°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
5 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.5°C18.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 68%
Κορωνοϊός / Αργή η αποκλιμάκωση, αργεί το τείχος ανοσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αργή η αποκλιμάκωση, αργεί το τείχος ανοσίας

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό έπεσε την Κυριακή 30.5 κάτω από τους 500 (και χθες Δευτέρα υποχώρησε ακόμα περισσότερο, στους 481), ενώ τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 16% (σε σχέση με την εβδομάδα 16 - 23 Μαΐου). Το ίδιο ποσοστό μείωσης παρουσιάζει ο αριθμός των θανάτων (χθες όμως ήταν αυξημένος σε σχέση με την Κυριακή), ενώ και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ μειώθηκαν κατά 13%.

Ταυτόχρονα, τα εξιτήρια των ασθενών Covid παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να αποσυμπιέζονται τα δημόσια νοσοκομεία.

Το ΕΣΥ, βέβαια, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, καλείται να αντιμετωπίσει τη «λοιπή νοσηρότητα», η οποία παραμελήθηκε λόγω της μετατροπής του σε «σύστημα μίας νόσου». Θα πρέπει να γίνουν τα χειρουργεία που εκκρεμούν, ενώ θα επιστρέψει η δυνατότητα των επισκέψεων στα τακτικά και τα απογευματινά ιατρεία και τα επείγοντα (κάποιων εκ) των νοσοκομείων που είχαν «κοβιντοποιηθεί» θα δέχονται και μη Covid περιστατικά.

Η ώρα που θα θεωρήσουμε την πανδημία παρελθόν αργεί πολύ ακόμα κυρίως για δύο λόγους: «Δεν είμαστε ακόμα σε σημείο που μπορούμε να επανέλθουμε σε πλήρη κανονικότητα των δραστηριοτήτων μας» και «αν δεν επιτύχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό, η όποια κανονικότητα θα είναι επισφαλής» (Γκ. Μαγιορκίνης, 28.5.21).

Αν και ο καλός καιρός φαίνεται πως συμβάλλει στη μείωση της μετάδοσης του ιού (διότι οι άνθρωποι συναντώνται σε ανοιχτούς χώρους), η θετικότητα τα τελευταία 24ωρα ξεπέρασε ξανά το 4% και ο αριθμός των κρουσμάτων χθες επέστρεψε σε τετραψήφιο.

Η επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει - μέχρι χθες είχε εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση το 34,5%, ούτε δηλαδή οι μισοί από όσους απαιτεί (κατ’ εκτίμηση) ένα ισχυρό «τείχος ανοσίας».

Είναι δεδομένο ότι για μερικούς μήνες ακόμα θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες, να κάνουμε self tests -από χθες δικαιούχοι των δωρεάν self tests είναι όλοι οι νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών- και να τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Προσπάθεια να αυξηθεί με κάθε τρόπο το ποσοστό

Αιφνιδιαστικά την Παρασκευή (28.5) προς ξημερώματα Σαββάτου (29.5) άνοιξε και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών. Μέσα σε λίγες ώρες κλείστηκαν 50.000 ραντεβού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική επιλογή αυτών των ηλικιών.

Στον Νομό Αττικής τα ραντεβού εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, με αποτέλεσμα να «φάνε πόρτα» όσοι δεν πήραν είδηση το άνοιγμα της πλατφόρμας. Πολλοί, αλλάζοντας ταχυδρομικό κώδικα, έκλεισαν ραντεβού σε μακρινές περιοχές εκτός του νομού.

Πλέον, μετά τις νέες παραδόσεις της Johnson & Johnson, θα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για τους ανθρώπους αυτής της ηλικιακής κατηγορίας από τις 7 Ιουνίου κι έπειτα.

Διοχετεύοντας τα εμβόλια αυτά επιτυγχάνεται αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων ενόψει της τουριστικής περιόδου. Αυτό δεν μειώνει την επικινδυνότητα από τη διασπορά του ιού, όμως αναχαιτίζει την υποχώρηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο των εμβολιασμών.

Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί είναι της τάξης των 95.000, ενώ το ζητούμενο είναι να ξεπερνούν τις 110.000 την ημέρα.

Επίσης, ενώ οι εμβολιασμοί με δεύτερη δόση θα έπρεπε να σημειώνουν σημαντική άνοδο, αυτό δεν συμβαίνει.  Έτσι, η κυβέρνηση (συνεχίζει να) επιλέγει διάθεση των εμβολίων που «περισσεύουν».

Ακόμα περιμένουν οι άνθρωποι με δυσκολία μετακίνησης

Ωστόσο, ακόμα είναι στον αέρα ο εμβολιασμός των ανθρώπων με δυσκολία μετακίνησης (αφού το σχέδιο για το Johnson & Johnson το... κατάπιε η «Γαλάζια Ελευθερία»), με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να μεταθέτει τις σχετικές ανακοινώσεις για την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου, επικαλούμενη σχετικές μελέτες, προανήγγειλε χθες την εξέταση του θέματος των εμβολιασμών και σε παιδιά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί μόνο σε όσα έχουν ειδικά προβλήματα υγείας. Πρωταρχικός στόχος, όπως τόνισε, παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και τα παιδιά «θα εμβολιαστούν με τη συναίνεση των γονέων τους».

Εξέφρασε παράλληλα τη θλίψη της για την απώλεια της 44χρονης στην Κρήτη, η οποία είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca και είχε εκδηλώσει το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL