Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Κορωνοϊός / Δρόμος μετ’ εμποδίων ο εμβολιασμός των ξένων κατοίκων της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Δρόμος μετ’ εμποδίων ο εμβολιασμός των ξένων κατοίκων της Ελλάδας

ΕΜΒΟΛΙΟ

O Stefano V. και η Giuliana C., μέσω της μικρής επιχείρησής τους, φέρνουν κάθε χρόνο στη Σίφνο μικρά και διακριτικά γκρουπ Ιταλών που γνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα και τα πανηγύρια του νησιού, περιηγούνται στα μονοπάτια, κάνουν μαθήματα αγγειοπλαστικής ή γαστρονομίας. Τουρισμός με μικρό περιβαλλοντικό και πολιτισμικό αποτύπωμα, που σέβεται τον τόπο και τους κατοίκους.

Άλλωστε και οι ίδιοι εδώ και περίπου 15 χρόνια μένουν τον περισσότερο καιρό στο νησί. «Το σπίτι μας είναι στην εξοχή, με θέα στη θάλασσα, σε μια περιοχή με βοσκούς, αγγειοπλάστες, ψαράδες και λίγους τουρίστες. Πάμε στην Ιταλία μόνο δύο - τρεις μήνες τον χειμώνα. Αυτό που μας αρέσει πολύ στη Σίφνο είναι οι Σιφνιοί. Είναι φιλόξενοι, αυθόρμητοι και ενδιαφέρονται για τους άλλους» λένε σε άπταιστα ελληνικά.

Στα γρανάζια της επιχείρησης «Ελευθερία»

Ο Stefano και η Giuliana είναι ασφαλισμένοι στην Ιταλία. Κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, χρειάστηκαν επειγόντως ελληνικό ΑΜΚΑ για να εμβολιαστούν αλλά και για να προμηθευτούν τα self tests που επιβάλλονται για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Τότε ξεκίνησε και γι' αυτούς το «καψώνι» που υφίστανται οι αλλοδαποί εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι που ζουν στην Ελλάδα (ίσως ξεπερνούν τις 70.000), αλλά και οι Έλληνες ασφαλισμένοι στο εξωτερικό (βλέπε και το σχετικό ρεπορτάζ στην ΑΥΓΗ της 24ης Απριλίου).

«Στην αρχή μάς είχαν πει ότι για να εμβολιαστούμε θα ήταν αρκετό το διαβατήριο και η ευρωπαϊκή κάρτα υγείας. Στο τέλος Φεβρουαρίου δώσαμε τα ονόματά μας στο φαρμακείο. Μετά μάθαμε ότι έπρεπε να συμπληρώσουμε μια φόρμα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να έχουμε προσωρινό ΑΜΚΑ. Τη συμπληρώσαμε τον Μάρτιο και δεν έγινε τίποτα, ούτε είχε αριθμό υποβολής. Στις αρχές Απριλίου μας είπαν ότι υπήρχε καινούργια φόρμα για την αίτηση - την συμπληρώσαμε και αυτήν».

Σημειωτέον ότι οι συνομήλικοί τους που είναι Έλληνες πολίτες είχαν εμβολιαστεί ήδη μέσα στον Μάρτιο! Αντίθετα, οι μη έχοντες ΑΜΚΑ δεινοπάθησαν για να πάρουν το προσωρινό ή/και στη συνέχεια δεν μπήκαν στη «σειρά» (με κριτήριο δηλαδή την ηλικιακή τους ομάδα) που προέβλεπε η «προτεραιοποίηση» της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο Stefano τελικά έλαβε μήνυμα στο κινητό του με το ΑΜΚΑ του και έκανε την πρώτη δόση στις 29 Απριλίου και τη δεύτερη στις 21 Μαΐου, μία εβδομάδα δηλαδή μετά το άνοιγμα του τουρισμού.

Η Giuliana δεν στάθηκε το ίδιο «τυχερή»: αφού δεν έλαβε κανένα μήνυμα, απευθύνθηκε στο ΚΕΠ και εκεί την ανάγκασαν να κάνει άλλες τέσσερις αιτήσεις (19, 23, 25 και 27 Απριλίου)! Αν δεν είχε ΑΦΜ, της είπαν, θα μπορούσαν να της δώσουν το ΑΜΚΑ στο ΚΕΠ. Τώρα ήταν αναγκασμένη να «παλέψει» με την πλατφόρμα, όπου ήταν δύσκολο να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει, γιατί μέχρι πρόσφατα ήταν μόνο στα ελληνικά.

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων των οποίων το ΑΜΚΑ έκανε να βγει έξι εβδομάδες, ενώ άλλοι περιμένουν ακόμη και τώρα - μήνες μετά. Πολλές καταγγελίες αναρτήθηκαν στη σελίδα «Real Expats in Greece» στα social media και αναπαρήχθησαν σε ξένα ΜΜΕ, όπως ο Guardian.

Πήρες ΑΜΚΑ, άρα υπάρχεις

«Η πλατφόρμα δεν λειτουργεί καλά και δεν υπάρχει help desk ούτε για τους πολίτες» αναφέρει η Giuliana. Ενώ είχε απελπιστεί, μια φίλη της είπε να τσεκάρει στο AMKA.gr αν έχει ΑΜΚΑ. Προσπαθούσε κάθε μέρα χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι που αργά το βράδυ της 6ης Μαΐου το βρήκε.

Την άλλη μέρα την κάλεσαν από το ΚΕΠ για να την ενημερώσουν ότι το είχαν βρει και αυτοί. Έτσι, πρόλαβε «ίσα - ίσα για τη λίστα που έστειλαν από τον δήμο στις 10 Μαΐου» και έκανε την πρώτη δόση στις 20.5.

«Στη Σίφνο μάς έχουν βοηθήσει πολύ. Μας πήραν από το ιατρείο να μας πουν ότι έπρεπε να συμπληρώσουμε τη φόρμα και ρώτησαν αν θέλουμε βοήθεια, η δήμαρχος μίλησε δύο - τρεις φορές με το υπουργείο, η δυσλειτουργία της πλατφόρμας ήταν το πρόβλημα» αναφέρει η Giuliana, εν αναμονή πλέον της δεύτερης δόσης.

ΣΙΦΝΟΣ

30 χρόνια στη Σίφνο, πρώτη φορά νιώσαμε ξένοι

Προτεραιότητα ο εμβολιασμός κατά ηλικία και όχι κατά εθνικότητα

«Είναι η πρώτη φορά στα 30 χρόνια στη Σίφνο που νιώθουμε σαν ξένοι. Με κάνει να σκεφτώ: Αν έχουμε μια ασθένεια εδώ, θα μας ζητήσουν πρώτα διαβατήριο για να ανοίξει η κλινική; [...] Πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός κατά ηλικία και όχι κατά... εθνικότητα. Μιλάμε για δύο άτομα που δεν είμαστε 35 ετών, αλλά πάνω - κάτω τα διπλά. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε όλους, χωρίς να ζητούν ονόματα και αριθμούς. Αυτό το ξέρω διότι εργάστηκα για χρόνια στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του HIV»: έτσι αποτύπωσε στο Facebook την πικρία του, τον περασμένο Απρίλιο, ο Stefano.

Η μαρτυρία του είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι ξένοι πολίτες για να εμβολιαστούν.

«Το εμβόλιο δεν πρέπει να είναι δρόμος μετ' εμποδίων. Είμαστε Ευρωπαίοι, έχουμε 20 χρόνια ΑΦΜ και πληρώνουμε φόρους στην Ελλάδα, είμαστε μέρος της τοπικής κοινότητας της Σίφνου. Τι γίνεται όμως με τους ξένους που είναι 'πιο πολύ ξένοι' από εμάς; Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες;» αναρωτιέται η Giuliana.

Οι Ιταλοί αποφεύγουν το ταξίδι

Χωρίς ακόμα να έχουν την απαραίτητη προστασία που προσφέρει η δεύτερη δόση, η Giuliana και ο Stefano άρχισαν εδώ και δύο εβδομάδες να υποδέχονται τουρίστες, κυρίως Έλληνες που πηγαίνουν στη Σίφνο για σαββατοκύριακο.

«Από όσα έχουμε ακούσει, οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι είναι λίγο περισσότερες, κυρίως για τον Αύγουστο. Έλληνες αλλά και Γάλλοι που παραδοσιακά έρχονται στη Σίφνο. Ελπίζουμε να μην έχουμε πάλι, λόγω του πρώιμου ανοίγματος, άσχημη εξέλιξη, να μην χρειαστεί άλλο lockdown μέσα το καλοκαίρι».

Έχουν να επισκεφθούν την πατρίδα περίπου έναν χρόνο. Και υποδέχονται όλο και λιγότερους συμπατριώτες τους, οι οποίοι είναι η κύρια πηγή εσόδων τους: «Οι κρατήσεις των Ιταλών είναι πολύ λιγότερες από τα περασμένα χρόνια. Είναι δύσκολο το ταξίδι και στην Ιταλία πάρα πολλοί δεν έχουν δουλειά και χρήματα - οι περισσότεροι κάνουν διακοπές εκεί, με το δικό τους αυτοκίνητο, για να νιώθουν πιο ασφαλείς».

«Πέρυσι ήρθε αρκετός κόσμος και φέτος η Σίφνος είναι ακόμα πιο ασφαλής, λειτουργεί καλά και το ιατρείο του νησιού», κλείνουν πιο αισιόδοξα την κουβέντα. «Είμαστε έτοιμοι να ξεναγήσουμε τους επισκέπτες στη φοβερή φύση της Σίφνου και τα άπειρα μονοπάτια της!».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL