Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Θέατρο «Εμπρός» / Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η «Ανοιχτή Πόλη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέατρο «Εμπρός» / Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η «Ανοιχτή Πόλη»

ΕΜΠΡΟΣ ΘΕΑΤΡΟ

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου υπέβαλαν τα μέλη της δημοτικής παράταξης Αθηναίων «Ανοιχτή Πόλη» για την παράνομη σφράγιση του ιστορικού πολιτιστικού χώρου «Εμπρός» προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση ποινικών αδικημάτων καθώς και τα πρόσωπα που τα διέπραξαν. Για την ενέργεια αυτή είχε προειδοποιήσει ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος τη Δευτέρα ενώπιον των αστυνομικών αρχών, όταν διαπίστωσε ότι παρανόμως αποπειράθηκαν τη δεύτερη εργασία σφράγισης του χώρου. Για το ζήτημα έχει κατατεθεί και ερώτηση από 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται επίκληση της ιστορικότητας του κτηρίου, που θεσμικά είναι κατοχυρωμένη ήδη από το 1989 ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», αλλά και της συνταγματικά κατοχυρωμένης «προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος», που αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός πολίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη της «Ανοιχτής Πόλης» επισημαίνουν στη μηνυτήρια αναφορά τους ότι: «Τα ξημερώματα της 19ης Μαΐου 2021 αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο ως άνω περιγραφόμενο κτήριο του θεάτρου 'Εμπρός', το οποίο έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο βάσει της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1631/33659/24-7-1989 - ΦΕΚ 560/Β/31-7-1989, μαζί με οικοδομικό συνεργείο προχωρώντας στην τοποθέτηση τσιμεντόλιθων χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη από τον νόμο άδεια».

Τα μέλη της «Ανοιχτής Πόλης» υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «από το χτίσιμο όλων των ανοιγμάτων στο επίπεδο του ισογείου του διατηρητέου κτηρίου με χρήση τσιμέντου και τσιμεντόλιθων, κατασκευές οι οποίες προκάλεσαν προφανείς αλλοιώσεις στη μορφή του όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που βρίσκονται στη διάθεσή μας».

Εξηγούν μάλιστα ότι, «παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων, δημοτικών παρατάξεων, δημοτικών συμβούλων, βουλευτών, καλλιτεχνών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών της πόλης, τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 το εργολαβικό συνεργείο επανήλθε στον χώρο με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης και επιχείρησε εκ νέου εργασίες σφραγίσματος επί της όψης και των ανοιγμάτων του κτηρίου με ηλεκτροσυγκολλήσεις μεταλλικού πλαισίου προκειμένου να τοποθετηθούν επιφάνειες λαμαρίνας».

Κατά τη δεύτερη, λοιπόν, επιχείρηση σφράγισης του κτηρίου προέκυψε ότι αυτή ήταν παράνομη ύστερα από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσου Ηλιόπουλου, που βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας 24ης Μαΐου 2021 έξω από το κτήριο του θεάτρου «Εμπρός». Και ήταν παράνομες οι εργασίες καθότι το συνεργείο δεν διέθετε «τη σχετική άδεια - έγκριση που απαιτείται σύμφωνα με τον νόμο από την αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων», η οποία δεν είχε καν εκδοθεί από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, στον χώρο κατέφθασε και κλιμάκιο της αρμόδιας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, τα μέλη του οποίου επιβεβαίωσαν ότι δεν είχε υποβληθεί κάποιο σχετικό αίτημα στην υπηρεσία τους ώστε να εκφράσουν γνώμη ή να εκδώσουν την προβλεπόμενη από τον νόμο άδεια για τις εκτελούμενες εργασίες στο κτήριο του θεάτρου» αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά της «Ανοιχτής Πόλης».

Για το θέμα έχει κατατεθεί και ερώτηση από 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο ερωτώντα τον Νίκο Φίλη, όπου ζητούν εξηγήσεις από τους υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν μάλιστα «τον αυταρχισμό και την αστυνομική αυθαιρεσία αναφορικά με την εις διπλούν παράνομη σφράγιση του θεάτρου 'Εμπρός'». Επισημαίνουν την ανάγκη «διαφύλαξης» του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου και τονίζουν ότι «το κράτος πρέπει να μεριμνά για το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη έκφραση και στους ελεύθερους χώρους».

Το θέμα τέθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, με τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη να δεσμεύεται χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για την πρόθεσή του ο δήμος να αναλάβει τη διαχείριση του κτηρίου κατόπιν παραχώρησής του από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου με το σχετικό οικονομικό αντάλλαγμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL