Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Κορωνοϊός / Αργή υποχώρηση της πανδημίας, ραγδαία εξάπλωση των self tests
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αργή υποχώρηση της πανδημίας, ραγδαία εξάπλωση των self tests

ΣΕΛΦ ΤΕΣΤ

Την πορεία συρρίκνωσης στην οποία βρίσκεται η επιδημία στη χώρα μας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των τελευταίων 24ώρων, ωστόσο οι επιστήμονες κρούουν διαρκώς καμπανάκια κινδύνου για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης («τέταρτο κύμα») το φθινόπωρο.

Σημαντική είναι η πτώση στις νοσηλείες, όπως επίσης και ο μέσος όρος θανάτων, που το τελευταίο επαήμερο υποχώρησε στους 52 την ημέρα. Αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένο το 35% των κλινών Covid και το 65,5% των ΜΕΘ, ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κατά 13,3% σε μία εβδομάδα.

«Αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό, ο όποιος, παρ’ όλα αυτά, δεν έχει φτάσει στο ικανοποιητικό σημείο που θέλουμε για να έχουμε την ανοσία τον Ιούλιο» σημείωσε χθες (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος. Τόνισε ότι μια νέα έξαρση της πανδημίας «θα αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε γιατί δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είτε γιατί δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ειδικούς λόγους, είτε γιατί δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν (τα παιδιά)».

Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυνε ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης (ΣΚΑΪ, 24.5), επισημαίνοντας ότι για να γλιτώσουμε το τέταρτο πανδημικό κύμα (και ένα νέο lockdown), «θα έπρεπε να έχουν πέσει τα κρούσματα στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού και να υπήρχε μια αυστηρή επιτήρηση και ιχνηλάτηση».

Μοριακά και rapid υποκαθίστανται από τα self tests;

Τα ανησυχητικά στοιχεία είναι η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των κρουσμάτων (εκτιμάται πως υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 20.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα), το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων έστω με μία δόση αλλά και η απειλή των μεταλλαγμένων στελεχών. «Η ινδική μετάλλαξη (κατά της οποίας τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικά) τείνει να επικρατήσει στην Ευρώπη κι αυτός είναι επιπλέον ένας λόγος να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί, γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο 70%» ανέφερε ο Η. Μόσιαλος.

Στην Αθήνα το 70% των κρουσμάτων αφορά το βρετανικό στέλεχος και το υπόλοιπο 30% το στέλεχος Β.1.1.318 («νιγηριανό») σε βάρος του οποίου η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι λίγο μειωμένη.

Ως προς την επιδημιολογική επιτήρηση δημιουργούνται ερωτήματα για την (επί της ουσίας) αντικατάσταση των μοριακών και rapid tests από τα self tests. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν 47.352 έλεγχοι (μοριακοί και rapid), ενώ έως τις 22 Μαΐου 2021 έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 9.232.882 δηλώσεις αποτελέσματος self tests.

Ο μέσος όρος του αμέσως προηγούμενου επταημέρου ήταν 55.375 έλεγχοι (rapid και μοριακοί), ενώ έως τις 15 Μαΐου είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά 5.331.757 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου - τα self tests σημείωσαν αύξηση περίπου 75% επειδή θεωρήθηκαν προαπαιτούμενα για πολλές δραστηριότητες.

Το μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε (Open, 23.5) ότι όποιος έχει συμπτώματα πρέπει να κάνει και μοριακό ή rapid test και να μην βασιστεί στο self test. «Τα self tests δεν έχουν την ίδια ευαισθησία με τα μοριακά ή τα rapid. Μπορεί να μην ανιχνεύουν το 100%, αλλά το 60% - 80%» ανέφερε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL