Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.2°C29.6°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.4°C26.2°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
26.0°C29.4°C
3 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.8°C28.6°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Θύελλα
21 °C
20.9°C24.5°C
4 BF 78%
Υμηττός / «Θα πάρουμε τα βουνά» - Πεζοπορία αγώνα και ενημέρωσης την Κυριακή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υμηττός / «Θα πάρουμε τα βουνά» - Πεζοπορία αγώνα και ενημέρωσης την Κυριακή

Πεζοπορία στον Υμηττό

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα απευθύνει κάλεσμα στις συλλογικότητες, τους φορείς και τους κατοίκους του Βύρωνα αλλά και των υπολοίπων περιοχών της Αττικής, σε πεζοπορία αγώνα και ενημέρωσης στον Υμηττό, την Κυριακή 23 Μαΐου και ώρα 9:30 π.μ. στον Κουταλά (Λεωφόρος Κατεχάκη/Σακέτα).

«Κάτω τα χέρια από τον Υμηττό. Να πάρουμε πίσω τα βουνά. Γη και Ελευθερία» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Υμηττός αφίσα

Αναλυτικά το κάλεσμα:

Αυτό που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό με ιδιαίτερη ένταση και φρενίτιδα, είναι η αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε βουνά και νησιά που πολλές φορές γίνεται με εξαιρετικά βίαιο τρόπο, λεηλατώντας την φύση, αψηφώντας τις τοπικές κοινωνίες και οδηγώντας σε σταδιακή συρρίκνωση των οικοσυστημάτων και δραστική μείωση της βιοποικιλότητας. Μια αχαλίνωτη πορεία έντασης της κερδοσκοπίας εις βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Όλα αυτά γίνονται στο όνομα της …σωτηρίας (!!!) του πλανήτη, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «πράσινης ανάπτυξης», όταν έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια ότι, το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει εταιρείες και κυβερνήσεις, είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Το μόνο που βλέπουμε να συμβαίνει όλο και περισσότερο, είναι η μετατροπή της ενέργειας από δημόσιο κοινό αγαθό που θα έπρεπε να είναι, σε εμπόρευμα.

Επιπλέον, όσον αφορά τον Υμηττό, η ψήφιση του νέου περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη αλλά και μια σειρά νόμων και ρυθμίσεων που έχουν περάσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, έχουν δώσει ώθηση στα επιχειρηματικά -ιδιωτικά και εκκλησιαστικά- συμφέροντα όπως και τα τοπικά/δημοτικά με τις επονομαζόμενες «κοινωφελείς εγκαταστάσεις» τύπου ΣΜΑ. Η μείωση της Α’ ζώνης (απόλυτης προστασίας) σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό του βουνού σε 8 ζώνες, όπως σχεδιάζεται στο νέο Π.Δ. «προστασίας» του Υμηττού, γίνεται για να μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα και χρήση ένα σημαντικό τμήμα του βουνού καθώς επιτρέπει για παράδειγμα, «γεωργικές χρήσεις» σε περιοχές που σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς, ανήκαν στη ζώνη απόλυτης προστασίας.

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, πρόσφατα διαβάσαμε για την επαναφορά μιας παλιάς πρότασης από την ΕΛΕΤΑΕΝ για την εγκατάσταση τριών αιολικών «πάρκων» για «επιδεικτικούς σκοπούς» στους τρεις βασικούς ορεινούς όγκους της Αττικής (Υμηττό, Πεντέλη, Πάρνηθα) για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους: Έχουν ως σκοπό όπως λένε οι ίδιοι, την διεύρυνση της αποδοχής για εγκατάσταση των αιολικών «πάρκων» από το ευρύ κοινό. Μόνο ως πρόκληση ή κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί η πρόταση αυτή στον ήδη επιβαρυμένο και πληγωμένο Υμηττό, μια πρόταση που θα οδηγήσει στην ακόμα περαιτέρω αποψίλωση, τσιμεντοποίηση, αλλοίωση της φυσιογνωμίας του και υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος με σοβαρές συνέπειες στην πανίδα και χλωρίδα του.

Το σημερινό μοντέλο παραγωγής, κατανάλωσης και αέναης ανάπτυξης με την ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, της συνεχούς συσσώρευσης και μεγέθυνσης, οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της ανθρωπότητας. Κατεπείγουσα είναι η ανάγκη για έναν σε βάθος και ριζικό κοινωνικό μετασχηματισμό! Είναι η μόνη προοπτική για την σωτηρία του πλανήτη και για μια πιο ανθρώπινη ζωή. Μέχρι τότε, κάθε αγώνας που γίνεται, κάθε μάχη που κερδίζεται όσο μικρή κι αν είναι, έχει τεράστια αξία και σημασία. Καλούμε λοιπόν όλους και όλες στον Βύρωνα την Κυριακή 23 Μαΐου, σε πεζοπορία ως την κορυφή του Υμηττού! Για τον Υμηττό και για όλα τα βουνά της χώρας μας, που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

ΥΓ.: Για όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλη την διαδρομή, θα υπάρχουν ενδιάμεσοι σταθμοί με επιστροφή.

«Θα πάρουμε τα βουνά»

«Θ’ ανέβω και θα τραγουδήσω στο πιο ψηλότερο βουνό» έλεγε στο περίφημο «βουνό» ο Βυρωνιώτης Λουκάς Νταράλας. «Βροντάει ο Όλυμπος, αστράφτει η Γκιώνα» τραγουδούσαν οι αντάρτες. Τα περήφανα βουνά υπήρξαν πάντοτε το καταφύγιο της ανάγκης των ανθρώπων για ελευθερία πέρα από τους κοινωνικούς καταναγκασμούς και τα αδιέξοδα της υπαρξιακής τους αναζήτησης, το άβατο της κατοικίας των θεών και των μουσών, της άγριας φύσης.

Η κλιμακούμενη από χρόνια επιδρομή του σύγχρονου πολιτισμού στην άγρια φύση που φέρει το όνομα «ανάπτυξη», φέρνει όλο και πιο κοντά την ανθρωπότητα στο σημείο μηδέν όπως αποδεικνύει και η σημερινή υγειονομική κρίση. Εταιρίες αιολικής ενέργειας, μεγαλοεργολάβοι, καναλάρχες, Δήμοι, κράτος, εκκλησία δεν έχουν το θεό τους. Έχουν πέσει σαν τα κοράκια (τι φταίνε και αυτά…) για ν’ αρπάξουνε ό,τι μπορούνε από τη λεία.

Στον Υμηττό συν τοις άλλοις, σχεδιάζουν κατασκευή ανεμογεννητριών αλλά και φωτοβολταϊκών, ενώ αποφασίστηκε ήδη η συνέχιση λειτουργίας και η επέκταση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων μέσα στο δάσος. Για το ποια σχέδια έχουν φαίνεται από την καταστροφική παρέμβαση και εδώ και στην ευρύτερη περιοχή μας, βλέπε: ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΚΥΤ στην Ηλιούπολη, τσιμέντωμα της Ακρόπολης, τσιμεντοποίηση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ και πριν λίγες μέρες το χάρισμα σε καταπατητές ιδιώτες, του λόφου Κοπανά (δασική έκταση, θέατρα βράχων)!

Υμηττός αφίσα

Χρήσιμες πληροφορίες

«Κατ’ αρχήν, ο καιρός θα είναι σχετικά καλός και ευνοϊκός για την δράση μας, με μέγιστη θερμοκρασία 27 οC και αραιές νεφώσεις. Απαραίτητος εξοπλισμός: καπέλο, νερό, ελαφρύ ορειβατικό παπούτσι ή αθλητικό. Όσοι έχουν καλό ορειβατικό παπούτσι είναι προτιμότερο αν σκοπεύουν για πεζοπορία μέχρι την κορυφή. Επίσης σακίδιο με αλλαξιά και κολατσιό.

Η διαδρομή χωρίζεται σε πέντε κομμάτια. Πρώτο κομμάτι: βατός χωματόδρομος με ανηφορική κλίση από την μέση και ύστερα, όπου μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας που θέλει να δώσει το παρόν σε αυτήν την πεζοπορία ενημέρωσης και αγώνα. Χρόνος 30 λεπτά.

Δεύτερο κομμάτι: Μονοπάτι με μεγάλη κλίση στην αρχή για λίγο όμως και στην συνέχεια εύκολο. Χρόνος 15 λεπτά, επιλογή επιστροφής μέσω χωματόδρομου.

Τρίτο κομμάτι: Αρκετά μεγάλη κλίση έως το πυροφυλάκιο, χρόνος 10 λεπτά. Τέταρτο κομμάτι: με την μεγαλύτερη κλίση της διαδρομής που καταλήγει σε πλάτωμα με πολύ καλή θέα, χρόνος 10 λεπτά.

Πέμπτο κομμάτι: Ήπιες σχετικά κλίσεις εκτός από το τελευταίο τμήμα που οδηγεί στην κορυφή του βουνού, χρόνος 60 με 80 λεπτά.

Συνολική διάρκεια πεζοπορίας: χρόνος ανόδου 2,5 ώρες και χρόνος επιστροφής 1,5 ώρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL