Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Πυρκαγιά στο Σχίνο / Ανυπολόγιστη καταστροφή - Κάηκαν σπίτια και πάνω από 73.000 στρέμματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στο Σχίνο / Ανυπολόγιστη καταστροφή - Κάηκαν σπίτια και πάνω από 73.000 στρέμματα

ΦΩΤΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI)

Σε ύφεση τέθηκε πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην περιοχή Σχίνος Λουτρακίου Κορινθίας, ενώ παραμένουν διάσπαρτες ενεργές καύσεις, σύμφωνα με τη νεώτερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, παραμένουν και επιχειρούν, για τέταρτο 24ωρο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Ειδικότερα, επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ μέχρι να σκοτεινιάσει συνέδραμαν από αέρος 15 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 έκανα συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ βοηθούσαν στον συντονισμό. 

Αρωγή συνεχίζουν να παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η φωτιά κατέκαψε πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων, αλλά και αρκετές κατοικίες, κυρίως εξοχικές.

Κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε σήμερα το Αλεποχώρι με τον υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει μέτρα οικονομικής στήριξης «ψίχουλα» μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί. 

Ενδεικτικά της καταστροφής είναι βίντεο και εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις περιοχές που πέρασε η πύρινη λαίλαπα.

https://youtu.be/Z6ufO1e6NVc

Στο Αλεποχώρι βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, για την αποτίμηση των ζημιών της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS) τα καμένα στρέμματα στην περιοχή έχουν ξεπεράσει τα 73.520 μέχρι και αυτή την ώρα.

Χάρτης με καμένη έκταση
(EFFIS.JRC.EC.EUROPA.EU)
Χάρτης meteo

 

Meteo: Τι οδήγησε στην καταστροφική πυρκαγιά

Σε μια πρώτη ανάλυση για την καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας προέβη το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το meteo παραθέτει τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία έγινε ανεξέλεγκτη και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις τα Γεράνεια Όρη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo είχαμε:

  • Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες
  • Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών
  • Επνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα.
  • Η πυρκαγιά ανέπτυξε την Πέμπτη, τον δικό της καιρό
  • Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Για τεράστιες τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά προειδοποιεί ο Ευθύμης Λέκκας.

Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μετέβη το απόγευμα της Παρασκευής στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Καταστροφές σε σπίτια και δάσος

Το μέγεθος της καταστροφής σε ιδιοκτησίες και περιβάλλον δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί όσο η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πρώτες εικόνες μαρτυρούν, όμως, ότι πρόκειται για μια από τις μεγάλες απώλειες δασικού χώρου και μάλιστα προστατευόμενων περιοχών του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000.

ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ
PHOTO INTIME ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο απολογισμός στις καταστροφές στις ιδιοκτησίες θα γίνει όταν γίνει κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς και οι κάτοικοι των οικισμών που έχουν εκκενωθεί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν τι άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ
PHOTO INTIME ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι πρώτες εικόνες, πάντως, είναι απογοητευτικές με το πύρινο μέτωπο να έχει περάσει μέσα από μόνιμες και εξοχικές κατοικίες αφήνοντας πίσω του στάχτη.

ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ
PHOTO INTIME ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL