Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
ΕΛΠΕ / Εθνικής σημασίας ο δημόσιος χαρακτήρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΠΕ / Εθνικής σημασίας ο δημόσιος χαρακτήρας

ΕΛΠΕ

Κώδωνα κινδύνου για το μέλλον των Ελληνικών Πετρελαίων κρούουν κόμματα και συνδικάτα, που αντιτίθενται στην προωθούμενη εκχώρηση του δικαιώματος του Δημοσίου στο μάνατζμεντ του μεγαλύτερου ενεργειακού ομίλου στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα και ζητήματα ευθυνών για τις προθέσεις διοίκησης και κυβέρνησης.

Για πλήγμα στα συμφέροντα του Δημοσίου από την απεμπόληση των δικαιωμάτων του στη διοίκηση κάνει λόγο ο βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, αναφερόμενος και στην κατάργηση της συμμετοχής των εργαζομένων στο Δ.Σ. και υπογραμμίζοντας τη μεγάλη στρατηγική και γεωστρατηγική του σημασία. Χαρακτηρίζει “νομικά και πολιτικά απαράδεκτη” την επίμαχη εισήγηση, μιλώντας για καταφανώς προσχηματική επίκληση του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση ώστε να καταργηθεί ο διορισμός της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. από το Δημόσιο, που συνιστά απεμπόληση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

Ο ίδιος φέρνει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του τις σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ομίλου που εισηγείται το Δ.Σ. εις βάρος των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ σχετική επίκαιρη ερώτηση έχει καταθέσει και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σ. Φάμελλος.

Αγώνας εργαζόμενων

Ξεκάθαρη θέση για το κρίσιμο ζήτημα της απεμπόλησης του δικαιώματος ορισμού διοίκησης από το Δημόσιο και γενικότερα σχετικά με ό,τι προκαλεί η επιχειρούμενη αλλαγή καταστατικού στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 20 Μαΐου ζητούν οι εργαζόμενοι στον όμιλο από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ήδη ξεκίνησαν από χθες οι επαφές του Δ.Σ του σωματείου (ΠΣΕΕΠ) με τους τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ.Φάμελλο και Εργασίας Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν για τη σταθερή και διαχρονική θέση τους απέναντι σε κάθε μορφής μεθόδευση που απειλεί τον δημόσιο χαρακτήρα των ΕΛ.ΠΕ. Όπως τονίστηκε, το σωματείο θα συνεχίσει να δίνει τον πολυμέτωπο και ανένδοτο αγώνα που έχει ήδη αποφασίσει και “οι ευθύνες των όσων προκύψουν θα βαρύνουν στο ακέραιο όσους επιμένουν να σχεδιάζουν στις πλάτες μας, για εμάς, χωρίς εμάς”. Ήδη έχουν προκηρυχθεί δύο εικοσιτετράωρες απεργίες στις 14 και στις 20 Μαΐου.

Σοβαρό ζήτημα ευθυνών και απιστίας

Οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι υπάρχει ξεκάθαρα ζήτημα ευθυνών για κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία ΥΠΕΝ, αλλά και ζήτημα απιστίας των εκπροσώπων του Δημοσίου, εφόσον η απόφαση επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εξ αρχής καταδικάσει την απόπειρα απεμπόλησης δικαιωμάτων του Δημοσίου, θα καταθέσει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που θα θωρακίζει την εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου στο Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ., άμεσα, όπως και των εργαζομένων, επισήμαναν εκφράζοντας τη στήριξή τους. Δεσμεύτηκαν για μόνιμη συνεργασία στη διαμόρφωση κοινού μετώπου, ενώ πρότειναν συνεργασία και στη νομική επεξεργασία της ανωτέρω πρότασης, στις όποιες πρωτοβουλίες για την αποτροπή της εξέλιξης αυτής, αλλά και στην αξιολόγηση νομικών ερεισμάτων σχετικά με θέματα απιστίας κατά του Δημοσίου, εφόσον προχωρήσει η επίμαχη απόφαση.

Μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι μετά την απόφαση της Μεγάλης Πέμπτης από το Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ. “γίνεται ξεκάθαρη η προεκλογική συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων και περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στον ιδιώτη μέτοχο, στον στρατηγικής σημασίας για τη χώρα όμιλο των ΕΛ.ΠΕ.”.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL