Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Εμβόλιο / Λάσπη στην ΑΥΓΗ και μισές αλήθειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Λάσπη στην ΑΥΓΗ και μισές αλήθειες

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με ανακρίβειες και λάσπη κατά της ΑΥΓΗΣ, η οποία κατηγορήθηκε ότι «υπονομεύει τη συλλογική προσπάθεια», επιχείρησε η κυβέρνηση να αποκρύψει τα γκρίζα σημεία στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Κυρίως, να αποκρύψει το γεγονός ότι, όπως ανέλυσε η ΑΥΓΗ της Κυριακής, οι συγκρίσεις με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν δικαιώνουν τον επικοινωνιακό ενθουσιασμό της κυβέρνησης, καθώς η τελευταία δεν έχει φροντίσει να εμβολιάσει εγκαίρως τις ευπαθείς ομάδες λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.

Τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δεν βολεύουν την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η Αριστοτελία Πελώνη να επικαλεστεί την ιστοσελίδα ourworldindata.org για να πιστοποιήσει, υποτίθεται, πως η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Αρκεί μια επίσκεψη στα συγκεκριμένα στοιχεία για να καταρριφθεί και αυτός ο ισχυρισμός: η χώρα μας βρίσκεται 7η από το τέλος ως προς το ποσοστό του πληθυσμού (23,51% στη χώρα μας) που έχει κάνει (μέχρι τις 8.5.21) έστω και μία δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, σίγουρα κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. (27,7%).

Ανοίγει ο τουρισμός με κάτω από 20% πλήρως εμβολιασμένους

Ο μέσος όρος των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών με μία δόση του εμβολίου είναι 58% αυτή τη στιγμή, ενώ με βάση τα κλεισμένα ραντεβού θα φτάσει το 73%.

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων στις ηλικίες άνω των 60 ετών προκαλεί μεγάλη ανησυχία (μην ξεχνάμε ότι το 85% των θανάτων από Covid αφορά άτομα 65 και άνω), δεδομένου ότι οδεύουμε σε ένα ευρύ και ριψοκίνδυνο άνοιγμα δραστηριοτήτων, του τουρισμού συμπεριλαμβανομένου, με τη μέση θετικότητα να διατηρείται πάνω από 4% (όριο συναγερμού κατά τον ΠΟΥ) και τα νοσοκομεία υπό πίεση.

Όπως επανέλαβε χθες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας (ΑΝΤ1), «μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί πλήρως 18%». Το επαναλαμβάνουμε: μόλις το 18% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα. Δεν θα έχει δηλαδή καν ακόμα αναπτύξει επαρκή προστασία απέναντι στον κορωνοϊό. Χθες το απόγευμα η Ελλάδα βρισκόταν στο 11,7%, ελάχιστα κάτω από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. (12%). Ως προς τη μία δόση επίσης βρισκόμαστε αρκετά κάτω από το ποσοστό στο οποίο βρίσκεται το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. (31,6%).

Δεδομένου ότι η χώρα μας είναι πάνω μόνο από τη Βουλγαρία ως προς το ποσοστό των δόσεων που χορηγήθηκαν σε πολίτες σε σχέση με τις διαθέσιμες (ΑΥΓΗ, 9.5.21), η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει πού οφείλεται αυτό. Στα λίγα εμβολιαστικά κέντρα; Στην ελλιπή οργάνωση σε σχέση με τις αυξημένες οργανωτικές απαιτήσεις των μεγάλων σε ηλικία ομάδων του πληθυσμού;

Παράλληλα, η επαναλαμβανόμενη υπόσχεση Κικίλια ότι «στο τέλος του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30 - 44» (εκτός δηλαδή από το AstraZeneca) ακυρώνει την αρχική θριαμβολογία τής κυβέρνησης για τους νέους που «οδηγούν» τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας και την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ (2011), στην ηλικιακή ομάδα 30 - 39 ετών ραντεβού έχει κλείσει (έως τις 7.5) μόνο το 11% (177.000 πολίτες σε σύνολο 1.635.304) και το 23% της ηλικιακής ομάδας 40 - 49 ετών (367.750 πολίτες σε σύνολο 1.581.095).

Το 58% των άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί με μία δόση

Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας 10.5, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ρωτήθηκε για τα στοιχεία του ECDC που ανέδειξε η ΑΥΓΗ της Κυριακής.

Ο Μ. Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε ότι η χώρα μας είναι 21η εκ των 27 της Ε.Ε. στους εμβολιασμούς με τουλάχιστον μία δόση και απέδωσε την πολύ κακή απόδοση ως προς την απορρόφηση των διαθέσιμων δόσεων (η Ελλάδα βρίσκεται στον σχετικό πίνακα πάνω μόνο από τη Βουλγαρία) στο γεγονός ότι το εμβόλιο της AstraZeneca «έχει πιο υψηλή απορροφητικότητα σε κάποιες χώρες σε σχέση με τη δική μας», χωρίς να προαναγγείλει κάποια αλλαγή στην εμβολιαστική εκστρατεία τής χώρας μας ώστε να καλύψει ταχύτερα τις ευάλωτες ομάδες.

Αναφέρθηκε στα στοιχεία που βολεύουν το κυβερνητικό «success story»: η Ελλάδα είναι στη 10η θέση ανάμεσα στους 27 όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους και «πάνω από τον μέσο όρο ως προς τον ημερήσιο ρυθμό εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους».

Επιβεβαίωσε ότι μόλις το 58% των ανθρώπων άνω των 60 ετών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση (θα ανέλθει στο 73% με τα ραντεβού), αλλά απέφυγε να δώσει τα στοιχεία για τις ηλικίες 30 με 44 (το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται, όπως είπε, να έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια), την ώρα που ο εμβολιασμός των ανθρώπων 45 - 49 (έχουν ως επιλογή όλα τα διαθέσιμα εμβόλια) «θα φτάσει στο 50% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL