Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Κορωνοϊός / Δυσεύρετες οι κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Δυσεύρετες οι κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

ΜΕΘ

Με περίπου 60 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και μόλις 2 κενές κλίνες έκλεισε χθες το πρωί την εφημερία του το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε την εφημερία του έχοντας 29 διασωληνωμένους ασθενείς να δίνουν μάχη στις ΜΕΘ με την Covid-19. Σύμφωνα με τους υγειονομικούς, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα, γι’ αυτό και εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη την περίοδο του Πάσχα και από τις συναθροίσεις σε σπίτια και εκκλησίες.

Κι αυτό διότι τα αποτελέσματα από τα λύματα της ΕΥΑΘ, τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ και τον αριθμό των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με κορωνοϊό δείχνουν μεν μια σταθεροποίηση του ιικού φορτίου, αλλά ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, με βάση τις αναλύσεις τής ομάδας του ΑΠΘ που εφαρμόζει το σχετικό πρόγραμμα - έργο, στη Θεσσαλονίκη έχει επικρατήσει σχεδόν εξολοκλήρου το βρετανικό στέλεχος του SARS-CoV-2, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό.

Κάλυψη μέχρι 100%

Οι τελευταίες μετρήσεις του γονιοδιώματος του κορωνοϊού στα λύματα δείχνουν μια μικρή υποχώρηση του ιικού φορτίου της τάξης του 21% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στις νοσηλείες το επόμενο δεκαπενθήμερο. Σύμφωνα με τους υγειονομικούς, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μεν μια μικρή μείωση στις εισαγωγές, αλλά αυτή δεν είναι τέτοια που να βοηθά στην αποσυμφόρηση του συστήματος και κυρίως των ΜΕΘ, όπου οι διαθέσιμες κλίνες είναι από ελάχιστες έως μηδενικές, ανάλογα με την ημέρα. Επισήμως η κάλυψη φτάνει το 95%, αλλά στην πράξη υπάρχουν μέρες που η κάλυψη είναι 100%, όπως λένε οι γιατροί. Συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις γιορταστικές ημέρες ώστε να μην σημειωθεί κάποιο μεγάλο πισωγύρισμα στην επιδημιολογική κατάσταση της πόλης και να μην καταρρεύσει εντελώς το σύστημα Υγείας.

Μεγάλη ζήτηση στα self tests

Στο μεταξύ σύμφωνα με φαρμακοποιούς, η ζήτηση για τα self tests είναι πάρα πολύ μεγάλη και εκτιμούν ότι πολλοί/λες που σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε εορταστικά τραπέζια σπεύδουν να τα προμηθευτούν ακολουθώντας και τη σχετική σύσταση. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, οι περισσότεροι που αγοράζουν τα τεστ είναι άτομα κυρίως μέσης ηλικίας, ενώ υπολογίζουν ότι τα μεγάλα φαρμακεία πουλάνε ή διαθέτουν δωρεάν έως και 200 self tests ημερησίως. Ο Φαρμακευτικούς Σύλλογος ανακοίνωσε ότι η διανομή και των δωρεάν self tests θα γίνεται μόνο κατά το κανονικό ωράριο των φαρμακείων και όχι κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL