Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Κορωνοϊός / Κόκκινος ο Ερυθρός, στο κόκκινο και οι γιατροί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Κόκκινος ο Ερυθρός, στο κόκκινο και οι γιατροί

ΓΙΑΤΡΟΙ

Πριν από έναν και παραπάνω μήνα ο «Ερυθρός Σταυρός» κοβιντοποιήθηκε εντελώς, μετατράπηκε δηλαδή σε νοσοκομείο μίας και αποκλειστικής νόσου, χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία. Παρότι έχει μόλις 13 ειδικευμένους παθολόγους και κανέναν πνευμονολόγο!

Η επικουρική γιατρός Μαρία Καραμπέλη, μία εκ των 13 που σηκώνουν το τεράστιο βάρος, ήταν την περασμένη Δευτέρα η μοναδική ειδικευμένη παθολόγος στο δωδεκάωρο που είχε υπηρεσία και είχε υπό την ευθύνη της 270 ασθενείς, ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε κάθε εφημερία.

«Η κατάσταση είναι δραματική, το νοσοκομείο έχει γίνει αποκλειστικής νοσηλείας Covid χωρίς καμία επιπλέον πρόσληψη, μετακίνησαν μόνο μία επικουρική παθολόγο από το Ιπποκράτειο και γίναμε 13 (από 12) για 300 κλίνες, έχοντας να νοσηλεύσουμε ασθενείς με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και λοιπές συννοσηρότητες. Δεν έχουμε στον 'Ερυθρό' ελαφρά περιστατικά Covid, αλλά ανθρώπους που μπορεί και να φτάσουν στα όρια της διασωλήνωσης και να χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις» δηλώνει στην ΑΥΓΗ.

Θεωρεί ότι «το πράγμα δεν μπορεί να λειτουργήσει», καθώς «υπονομεύεται η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών, αλλά και η εργασιακή αξιοπρέπεια γιατρών και νοσηλευτών, που δουλεύουν συνεχόμενες ώρες (συν τις εφημερίες) χωρίς ρεπό και ανάπαυση, με ανάκληση αδειών, επί τόσους μήνες».

Κάθε τμήμα του «Ερυθρού» έχει ονομαστεί Covid και οι παθολόγοι, όπως η Μαρία Καραμπέλη, έχουν πάρει τον ρόλο του... «ομαδάρχη παθολόγου» -έτσι ακριβώς τον λένε-, με όλες τις άλλες ειδικότητες και τους επιστρατευμένους συναδέλφους τους «να τρέχουν από πίσω τους».

Οι 23 επιστρατευμένοι ιδιώτες γιατροί έχουν να ασκήσουν νοσοκομειακή ιατρική πάρα πολλά χρόνια. «Η ιατρική του ιατρείου γειτονιάς δεν έχει σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής στο νοσοκομείο. Φυσικά κάνουν ό,τι μπορούν, ακολουθώντας εμάς και τις οδηγίες μας, πολλοί ωστόσο δεν ήταν καν εμβολιασμένοι» τονίζει η Μ. Καραμπέλη.

«Σας αφήνω διότι κάνει βόλτες η διοικήτρια»

«Οι περισσότεροι ήρθαμε με χαρά να βοηθήσουμε τους συναδέλφους, έστω και αν μας επιστράτευσαν, αλλά απέχουμε από τη νοσοκομειακή ιατρική πάνω από 15 χρόνια κατά μέσον όρο ο καθένας, έχουμε χάσει τα απαραίτητα skills και για να τα ανακτήσουμε απαιτείται χρόνος» συμπληρώνει στην ΑΥΓΗ μία εκ των 23 επιστρατευμένων στον «Ερυθρό» που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της. Η ίδια έχει αναλάβει έναν εξάκλινο θάλαμο και πρέπει να κάνει και εφημερίες «σε έναν χώρο που δεν τον ξέρουμε και με τον οποίο δεν είμαστε εξοικειωμένοι. Αυτό σημαίνει επιπλέον άγχος».

Παράλληλα είναι οικογενειακή γιατρός, από τους πρώτους που μπήκαν στον θεσμό αυτόν, διότι, όπως υπογραμμίζει, πιστεύει στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας. «Έχω αυτή τη στιγμή 2.250 άτομα ως ασθενείς, παρακολουθώ και ιδιωτικά ασθενείς τα απογεύματα και αρχίζουν και με εγκαταλείπουν και οι σωματικές μου δυνάμεις, δεν είμαι δα και 30 ετών» μας λέει. Ξαφνικά σταματάει: «Σας αφήνω διότι περιφέρεται γύρω - γύρω η διοικήτρια και δεν θέλω να δει ότι μιλάω με δημοσιογράφο».

«Οι διοικήσεις προσπαθούν να εκφοβίσουν και να εκδικηθούν όσους μιλάνε. Πολλές φορές μας έχουν επιπλήξει επειδή αναδείξαμε σε ΜΜΕ τα προβλήματα. 'Ελάτε καλύτερα να τα συζητήσουμε μεταξύ μας' μας λένε» εξηγεί, ανώνυμα και αυτή, μία άλλη γιατρός.

Μόλις έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο, μετά τη στάση εργασίας που προκήρυξε χθες η ΕΙΝΑΠ. Είναι η πρώτη φορά στον έναν χρόνο της πανδημίας που γίνεται κινητοποίηση από τους εργαζόμενους.

"Ντυνάν" στη θέση του "Ερυθρού"

«Βλέπετε το 'Ντυνάν';» συνεχίζει η γιατρός δείχνοντας πίσω από το κεντρικό κτήριο του “Ερυθρού”. «Μας βοηθάει (με το αζημίωτο φυσικά) στις εφημερίες των γενικών περιστατικών, το 'Ντυνάν' όμως δεν εκπαιδεύει ειδικευόμενους γιατρούς και είναι ένα νοσοκομείο που θα μπορούσε να ενταχθεί πλήρως στη νοσηλεία των Covid ασθενών και ο 'Ερυθρός' να επανέλθει στην κανονική του λειτουργία και να συνεχίσει να εκπαιδεύει τους νέους γιατρούς, οι οποίοι επί έναν χρόνο δεν κάνουν τη ειδικότητά τους».

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν εκ νέου συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον αποχαρακτηρισμό του "Ερυθρού" ως αποκλειστικά Covid νοσοκομείου. Σκεφτείτε ότι το 2019 δέχθηκε 58.000 ανθρώπους στα πρωινά τακτικά ιατρεία (εκτός δηλαδή των εφημεριών) εξυπηρετώντας ως νοσοκομείο κορμού όλα τα περιστατικά τραύματος, νευρολογικά περιστατικά, θρομβόλυση και εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιολογικά περιστατικά με δυνατότητα αγγειοπλαστικής στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας.

Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν ότι δεν θα αφήσουν άλλο να υπονομευτεί ένα τόσο σημαντικό νοσοκομείο ούτε να συνεχίσουν να έχουν ελλιπή φροντίδα οι ασθενείς, Covid και μη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL