Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
AstraZeneca / Πώς τα ελληνικά ΜΜΕ διέσπειραν τον τρόμο για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

AstraZeneca / Πώς τα ελληνικά ΜΜΕ διέσπειραν τον τρόμο για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

astrazeneca ΜΜΕ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Τα αδιάθετα εμβόλια AstraZeneca επέτρεψαν να ανοίξει νωρίτερα από το προβλεπόμενο η πλατφόρμα για τους πολίτες 30-39 ετών. Μολαταύτα, μόλις 30.000 (από τους 1.650.000 της εν λόγω ηλικιακής κατηγορίας) είχαν σπεύσει να κλείσουν ραντεβού μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης.

Είχε προηγηθεί ένα πραγματικό μπαράζ δημοσιευμάτων από τα ελληνικά ΜΜΕ, το οποίο δημιούργησε κλίμα δυσπιστίας για το εμβόλιο. Η συνέπεια αυτού ήταν να έχουμε ακυρώσεις και μετατοπίσεις ραντεβού από μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, αλλά και οι νεότερες να αντιμετωπίζουν τον εμβολιασμό με επιφυλακτικότητα.

Κι όλα αυτά, παρότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων έχει καταλήξει, ήδη από τις 7 Απριλίου, ότι οι θρομβώσεις που συσχετίζονται με το εμβόλιο είναι «εξαιρετικά σπάνιες». Συγκεκριμένα, σε σύνολο 34.000.000 εμβολιασμένων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, εντοπίστηκαν μόλις 222 περιπτώσεις θρομβώσεων (ποσοστό 0,00065%). Δηλαδή, ακόμα και εάν όλες οι περιπτώσεις θρομβώσεων που εντοπίστηκαν είχαν καταλήξει σε θάνατο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας των ΗΠΑ, η πιθανότητα να χάσει κανείς τη ζωή του από αυτό - 1 στις 153.153 - θα ήταν μικρότερη από την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από χτύπημα κεραυνού (1 στις 138.849), επίθεση σκύλου (1 στις 86.781) ή τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας (1 στις 59.507).

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε πώς φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έφτιαξαν κλίμα ανησυχίας με συνεχόμενα πρωτοσέλιδα που αμφισβητούσαν την ασφάλεια των εμβολίων. Αντίστοιχα δημοσιεύματα εμφανίστηκαν και στον ηλεκτρονικό Τύπο, συχνά με αμφίσημους ή clickbait τίτλους. «Πρωταθλητής» στην… «ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca» αναδεικνύεται το in.gr, το οποίο δημοσίευσε μέσα στον Απρίλιο 126 (!) άρθρα που αναφέρονται στο εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας.

Την αρχή όμως έκανε το Newsbreak, το οποίο στις 3 Απριλίου αναρωτιόταν: «Θα μάθουμε την αλήθεια επιτέλους για τα "ύποπτα" εμβόλια;».

Newsbreak astrazeneca

Δύο μέρες αργότερα, το in.gr αναφέρεται στις «ιδιαίτερα επικίνδυνες παθήσεις» με τις οποίες «ταυτιστηκε το εμβόλιο». Με τα ίδια ακριβώς λόγια περιγράφει την κατάσταση και το Βήμα, ενώ ο ΣΚΑΙ επισημαίνει ποια ύποπτα συμπτώματα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες που θα κάνουν το εμβόλιο.

in.gr astrazeneca

Στις 6 Απριλίου, το MEGA φιλοξενεί ρεπορτάζ με καταγγελία 63χρονης για θρόμβωση. Και την επόμενη μέρα, έχει εκτενείς ανταποκρίσεις από τα εμβολιαστικά κέντρα όπου διαπιστώνει «διάχυτη ανησυχία» και πως οι εμβολιασθέντες «αλλάζουν μέχρι και πεζόδρόμιο» για να μη συναντήσουν το «σκεύασμα της AstraZeneca».

Mega astrazeneca

Στις 8 Απριλίου, το in.gr δημοσιεύει άρθρα με περιστατικά θρομβώσεων και προβλήματα στην παραγωγή, αλλά και σχόλιο με τίτλο: Βερτίγκο με την AstraZeneca – Η ντροπή της Ευρώπης και των «ειδικών».

in.gr astrazeneca

Την επομένη, το Sputniknews.gr διαπιστώνει «ανησυχία στην Ελλάδα – οι πολίτες ακυρώνουν τα προγραμματισμένα ραντεβού τους». Στις 12 και 13 Απριλίου, καταγγελία για θάνατο γυναίκας πέντε ημέρες μετά τον εμβολιασμό κάνει το γύρο του διαδικτύου και των τηλεοπτικών ειδήσεων. Ενώ στις 15/4, το in.gr και πάλι δημοσιεύει καταγγελία 64χρονης για παρενέργειες μετά την πρώτη δόση. Στις 20 Απριλίου, άλλα δύο άρθρα στο in.gr με θάνατο 69χρονου στην Κύπρο και εγκεφαλικό 60χρονης στην Πάτρα, μετά τον εμβολιασμό. Και δύο μέρες μετά, νέο δημοσίευμα όπου σημειώνεται ότι «όλο και περισσότεροι πολίτες αλλάζουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό με AstraZeneca».  

in.gr astrazeneca

Τέλος, στις 27 Απριλίου, το in.gr πρωταγωνίστησε ξανά, καθώς στη συνέντευξη του καθηγητή Τζανάκη που φιλοξένησε, η θέση του καθηγητή ότι είναι εγκληματικό να καθυστερούν οι εμβολιασμοί λόγω φόβου για τις παρενέργειες, συνοψίστηκε στον μεσότιτλο «Έγκλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca». 

in.gr astrazeneca

Συνοψίζοντας, βεβαίως και οι πολίτες έχουν ευθύνη να εμβολιαστούν εγκαίρως, προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Ποιος όμως θα προστατεύσει τους πολίτες από την τρομολαγνεία των ΜΜΕ; Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν το κλίμα δυσπιστίας που καλλιεργείται, σε πείσμα των επιστημονικών δεδομένων, οδηγήσει σε μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων συμπολιτών μας;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL