Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Κορωνοϊός / Εικόνες από το μέλλον στο Ασκληπιείο Βούλας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Εικόνες από το μέλλον στο Ασκληπιείο Βούλας

Ασκληπιείο
Μετά από πενήντα χρόνια καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας, το «Ασκληπιείο» Βούλας, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στα νότια προάστια, κλείνει την πύλη του καθημερινά στις 3 μ.μ. και εφημερεύει μόνο κάθε τέταρτη ημέρα με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Συρρίκνωση, απαξίωση, κλείσιμο: αυτό φαίνεται να είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες δομές Υγείας. Κι αν πολλές φορές λέμε ότι η πανδημία «φρέναρε» κάπως τους σχεδιασμούς αυτούς, καθημερινά το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να μας διαψεύσει.

Τρανταχτό παράδειγμα, το κλείσιμο (εδώ και δέκα μέρες) της ορθοπεδικής εφημερίας του «Ασκληπιείου» Βούλας, το οποίο καθημερινά υποδέχεται δεκάδες περιστατικά (το έκανε ούτως ή άλλως εδώ και δεκαετίες) σηκώνοντας μεγάλο βάρος λόγω της «κοβιντοποίησης» του «Θριάσιου» και του «Ερυθρού Σταυρού».

«Στις ‘μικρές’, τις καθημερινές δηλαδή, εφημερίες στις ορθοπεδικές κλινικές βλέπουν τουλάχιστον 80 περιστατικά την ημέρα και 2.500 τον μήνα, τα οποία θα στηθούν στην ουρά στα άλλα νοσοκομεία, όσα έχουν απομείνει να δέχονται μη Covid ασθενείς» λέει στην ΑΥΓΗ η Πέγκυ Καϊνανά, τεχνολόγος - ακτινολόγος και μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στο «Ασκληπιείο».

Από 2.180 έκτακτα χειρουργεία το 2019, 1.750 το 2020

Τονίζει ότι οι άνθρωποι -μιλάμε για πάνω από 1.000.000 πληθυσμό στα νότια προάστια- έρχονταν το απόγευμα και το βράδυ και εξυπηρετούνταν, χειρουργούνταν με άνεση ή έβρισκαν καταφύγιο σε μια δημόσια δομή Υγείας, έστω και για τις πρώτες βοήθειες. Πλέον, μένει σε ολόκληρη την Αττική μόνο το ΚΑΤ για την αντιμετώπιση του επείγοντος ορθοπεδικού περιστατικού.

Ήδη, στο πλαίσιο της πριμοδότησης των ιδιωτών της Υγείας (οι οποίοι θα ωφεληθούν από την περιστολή της ορθοπεδικής εφημερίας), υπάρχουν φήμες για επικείμενες συγχωνεύσεις παθολογικών και χειρουργικών κλινικών. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η διάλυση του ΕΣΥ δεν έχει πάψει να είναι στόχος της κυβέρνησης.

Ασφυκτιά από τον κορωνοϊό

Την ίδια ώρα το «Ασκληπιείο», όπως όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ασφυκτιά από τον κορωνοϊό.  Έχει 80 απλές κλίνες Covid και άλλες 12 κλίνες στις ΜΕΘ οι οποίες είναι πάντα γεμάτες, με αποτέλεσμα να μένουν και άνθρωποι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

«Το πιο άσχημο για τους ασθενείς με Covid είναι ότι είναι μόνοι τους, δεν επιτρέπονται ούτε συγγενείς ούτε συνοδοί και το προσωπικό δεν επαρκεί για να δώσει την απαραίτητη φροντίδα -είναι 2 νοσηλεύτριες για 24 ασθενείς-, πόσο μάλλον για να παρέχει την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι» αναφέρει η Π. Καϊνανά.

Τη θλίβει το γεγονός ότι «πολλοί ηλικιωμένοι φτάνουν στο τέλος της ζωής τους σαν να είναι εγκαταλελειμμένοι, αντικρίζοντας μόνο τη νοσηλεύτρια ή τους γιατρούς με τη στολή του αστροναύτη», ενώ το προσωπικό είναι τόσο λίγο, που αδυνατεί να τους δώσει την περίθαλψη που αξίζουν...

Την Τρίτη 20 Απριλίου προγραμματίζεται περιοδεία αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και παρέμβαση στη διοίκηση για όλα τα ζητήματα, ενώ την επόμενη ημέρα το σωματείο καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο νοσοκομείο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL