Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Εμβόλιο Johnson & Johnson / Στην Ελλάδα 33.600 εμβόλια αλλά κανείς δεν λέει τι θα τα κάνουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο Johnson & Johnson / Στην Ελλάδα 33.600 εμβόλια αλλά κανείς δεν λέει τι θα τα κάνουμε

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ JOHNSON & JOHNSON
JnJ

Αποσβολωμένοι παρακολουθούν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη τις ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που οι ίδιες αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση του λόγω σπάνιων παρενεργειών με την εμφάνιση θρομβώσεων.

Έτσι, καμιά ανακοίνωση δεν έχει βγει για το εάν πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson όπως έχουν προγραμματιστεί από τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Η αμηχανία της κυβέρνησης αποτυπώνεται στην επανάληψη της θέσης ότι θα πράξει ότι θα προτείνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ο οποίος αναμένεται να εξετάσει τις νέες αναφορές από τις ΗΠΑ.

Το ερώτημα, όμως, είναι τι θα γίνει εάν ο ΕΜΑ δεν αποφασίσει άμεσα με βάση τα νέα δεδομένα. Η κυβέρνηση θα αρχίσει τους εμβολιασμούς με δεδομένο ότι το σκεύασμα έχει πάρει άδεια από την ευρωπαϊκή αρχή ή θα προχωρήσει σε αναβολή των εμβολιασμών μέχρι ο ΕΜΑ να τοποθετηθεί επί των παρενεργειών με εμφάνιση θρομβώσεων που εμφανίστηκαν μετά το εμβόλιο της AstraZeneca και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Να σημειωθεί ότι συνολικά η Ελλάδα περιμένει από την εταιρεία Johnson & Johnson 70.000 δόσεις εντός του Απριλίου, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Γιατί σταμάτησαν τη χορήγηση του εμβολίου στις ΗΠΑ

Η πρόταση των αρμόδιων αμερικανικών φορέων αιφνιδίασε τον ΕΜΑ, ο οποίος είχε ενημερωθεί ήδη από τις 9 Απριλίου και είχε θέσει υπό διερεύνηση τα τέσσερα σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων που είχαν σημειωθεί στις ΗΠΑ.

Ωστόσο λίγες ημέρες μετά από ο FDA ( Aμερικανικός Oμοσπονδιακός Oργανισμός Φαρμάκων) και το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων) ζήτησαν την άμεση παύση της χρήσης του εμβολίου μετά την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών σε έξι γυναίκες οι οποίες ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που περιελάμβανε θρόμβους στο αίμα περίπου δυο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

«Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός» ενώ είναι στον αέρα ο εμβολιασμός 1.330.000 πολιτών

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, καθώς όπως είπε «προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία ... ο προγραμματισμός είναι για την Δευτέρα, αναμένουμε τις επόμενες ώρες ή ημέρες να δούμε τις ανακοινώσεις και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του FDA σε σχέση με το εμβόλιο της Johnson & Johnson».

Υποστήριξε ότι παρότι το επόμενο διάστημα ανοίγει η διαδικασία ραντεβού εμβολιασμού για νέες ομάδες πολιτών, «ο βασικός κορμός και ποσότητες δόσεων είναι από την Pfizer/BioNTech, συνεχίζουμε κανονικά ... τον Μάιο περιμένουμε περισσότερες από 1.500.000 δόσεις ... παρά την στάση αναμονής ο σχεδιασμός δεν αλλάζει».

Σημειώνεται ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο «χαλαρά» για τον Ιούνιο. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο κ. Θεμιστοκλέους στις τακτικές ενημερώσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Ελλάδα αναμένει συνολικά 1.330.000 δόσεις από την Johnson&Johnson ως το τέλος Ιουνίου. Καθώς είναι μονοδοσικό εμβόλιο, αυτό σημαίνει ότι είναι «στον αέρα» ο εμβολιασμός άνω του 10% του πληθυσμού, την ώρα που θα έχει ανοίξει ο τουρισμός.

Και παρά τα παραπάνω, ο κ. Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε ότι η 14η Μαΐου «είναι σίγουρα σημαδιακή», καθώς «ο προγραμματισμός ο δικός μας είναι ότι εντός του Μαΐου και με το άνοιγμα του τουρισμού να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL