Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Mega / Υποδέχεται τη Μενεγάκη και οι εργαζόμενοι σφίγγουν το ζωνάρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Mega / Υποδέχεται τη Μενεγάκη και οι εργαζόμενοι σφίγγουν το ζωνάρι

MEGA

Ενώ το Mega καλωσορίζει την Ελένη Μενεγάκη στο δυναμικό του, οι εργαζόμενοι του Mega έχουν κάθε λόγο να είναι σκεπτικοί. Κι αυτό γιατί στις νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας που προωθεί η διοίκηση του καναλιού για τους εργαζόμενους προβλέπονται όροι που προσομοιάζουν με «σύγχρονη δουλεία», όπως χαρακτηρίζονται.

Η συμφωνία μεταξύ της τηλεπαρουσιάστριας και του καναλιού για τη σεζόν 2021 – 2022, που ανακοινώθηκε επισήμως, έχει στόχο να εξασφαλίσει στο κανάλι την αναγκαία ώθηση που απαιτείται έτσι ώστε να παίξει με όρους πρωταθλητισμού και με αξιώσεις απέναντι στον ανταγωνισμό. Την ίδια ώρα όμως που υπογράφονται συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ή και παραπάνω, απολαβές και εργασιακά δικαιώματα συμπιέζονται για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων του καναλιού.

Σύμφωνα με καταγγελία της παράταξης «Μέτωπο για την Ανατροπή στα ΜΜΕ», οι νέες ατομικές συμβάσεις προβλέπουν ότι οι μισθωτοί του Mega:

* Είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν όποια εργασία τους ζητηθεί σε κάθε πόστο ή κάθε θέση για τον τηλεοπτικό σταθμό ή και το site με τις ίδιες αποδοχές, χωρίς να έχουν δικαίωμα για καμία επιπλέον αμοιβή.

* Αν οι μεικτές αποδοχές είναι μεγαλύτερες των νομίμων (δηλαδή άνω των 534 ευρώ), τότε δεν δικαιούνται καμία άλλη αποζημίωση για νυχτερινή ή υπερωριακή απασχόληση. Το οκτάωρο γίνεται «λάστιχο» ανάλογα με τις ανάγκες του σταθμού στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

* Παραχωρούν όλο τους το έργο στην εταιρεία και δηλώνουν ότι δεν έχουν δικαίωμα για πνευματικά δικαιώματα.

* Εάν το κανάλι βρεθεί υπόλογο έναντι θεσμικής αρχής, ο μισθωτός πρέπει να καταθέσει υπέρ του καναλιού, να αναλάβει το βάρος της απόδειξης και σε περίπτωση που υπάρξει ποινή, να πληρώσει το πρόστιμο εφόσον συμμετείχε στο υπό θεσμικό έλεγχο πρόγραμμα! Είναι φανερό ότι αυτός ο τελευταίος όρος είναι εμπνευσμένος από παλιότερα συμβόλαια με τηλεαστέρες που έπεφταν στον έλεγχο από το ΕΣΡ και μεταφέρονται πλέον στους απλούς εργαζόμενους, λες και είναι ο Τριανταφυλλόπουλος. Στις υποχρεώσεις, όχι στις αμοιβές!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL