Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
«Αντώνης Τρίτσης» / Μόνο με πασχαλινό θαύμα θα αναστηθεί το πρόγραμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Αντώνης Τρίτσης» / Μόνο με πασχαλινό θαύμα θα αναστηθεί το πρόγραμμα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Στο ζοφερό περιβάλλον που περιβάλλει τους δήμους, με το έλλειμμα για το 2020 να αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και μόλις προ ημερών να έχει δοθεί πρόσθετη επιχορήγηση 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές ανάγκες του κορωνοϊού, η κυβέρνηση φτιάχνει το νέο αφήγημα επιτυχίας. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ισχυρίζεται πως πλέον το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε συνδυασμό με την κυβερνητική πρόταση για υπαγωγή στη χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης συνιστούν το νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Αυτοδιοίκηση.

Ο Στ. Πέτσας ξεχνά, όμως, ότι ακόμα δεν έχει εγκριθεί η ελληνική πρόταση με τον γενικό τίτλο «Σχέδιο Ελλάδα 2.0» από την Κομισιόν και συνεπώς η χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη. Ενώ για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 500 εκατ. ευρώ έγινε με 16μηνη καθυστέρηση εξαιτίας της άρνησης του προηγούμενου υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου να την υπογράψει.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στ. Πέτσας ρίχνει την ευθύνη στους ΟΤΑ για την απορρόφηση των 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τα 3 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. «Η ευθύνη έχει να κάνει με την ωριμότητα των δήμων και των περιφερειών μας να απορροφήσουν αυτά τα κονδύλια, τα οποία αθροιστικά είναι πάνω από 5,5 δισ. ευρώ και αποτελούν μία πρόκληση» είπε χαρακτηριστικά (ΕΡΤ1) ο Στ. Πέτσας.

Ειδικά, πάντως, για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σκληρή κριτική δέχεται ο Στ. Πέτσας, καθώς η παράταση που δόθηκε έως την 30ή Απριλίου 2021 προκειμένου οι δήμοι να υποβάλουν προτάσεις. «Μόνο με πασχαλινό θαύμα ανασταίνεται πλέον το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’» σχολιάζουν εκ μέρους τού Τομέα Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ οι Κώστας Ζαχαριάδης και Μίλτος Χατζηγιαννάκης, χαρακτηρίζοντας «κωμικοτραγική» την κατάσταση.

«Την τελευταία μέρα υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα Τρίτση (31.3.2021) επέλεξε ο αν. υπουργός Εσωτερικών προκειμένου να δώσει παράταση ενός μηνός, αδιαφορώντας για το αίτημα της ΚΕΔΕ με το οποίο ζητούσε δίμηνη παράταση και δηλώνοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ παίρνει σάρκα και οστά» επισημαίνουν οι Κ. Ζαχαριάδης και Μ. Χατζηγιαννάκης.

«Για εμάς δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο όταν πρόκειται για απορρόφηση κονδυλίων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών» απάντησε ο Στ. Πέτσας, αποσιωπώντας την επί 16 μήνες καθυστέρηση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξαιτίας της επιλογής του προκατόχου του Τάκη Θεοδωρικάκου να μην προχωρήσει σε ανανέωση της δανειακής σύμβασης. Ο ίδιος διαφήμισε, μάλιστα, την επικείμενη επιβολή πλαφόν στις χρηματοδοτήσεις των δημοτικών έργων.

«Η ομολογία Πέτσα ότι η θέσπιση του πλαφόν είναι στη φάση συνυπογραφής της σχετικής ΚΥΑ, ενώ το πρόγραμμα έληγε στις 31.3, μόνο ως πρωταπριλιάτικο ψέμα μπορεί να ακουστεί» ήταν το σκωπτικό σχόλιο των Κ. Ζαχαριάδη και Μ. Χατζηγιαννάκη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL