Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C25.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.6°C23.3°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C23.3°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C23.0°C
2 BF 64%
Κορωνοϊός / Χωρίς ΜΕΘ, χωρίς προσωπικό, χωρίς καν ανταπόκριση των ιδιωτών στα «κίνητρα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Χωρίς ΜΕΘ, χωρίς προσωπικό, χωρίς καν ανταπόκριση των ιδιωτών στα «κίνητρα»

ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Αγωνία επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην «πρώτη γραμμή» της μάχης με την πανδημία covid-19. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας ουσιαστικά, με υποδομές, ΜΕΘ και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για να τις λειτουργήσει, έχει οδηγήσει το σύστημα ένα βήμα πριν την κατάρρευση, με την Αττική ειδικά να ασφυκτιά και τις λύσεις που εφαρμόζονται να αποδεικνύεται ταχύτατα ότι αποτελούν επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές κινήσεις.

Την ώρα που στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν επιφορτιστεί με όλο το βάρος των κρουσμάτων και της νοσηλείας βαριών περιστατικών οι διαθέσιμες ΜΕΘ είτε έχουν εξαντληθεί πλήρως είτε μετρώνται κυριολεκτικά στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι διαφημιζόμενες προσθήκες ιδιωτικών κλινικών στο σύστημα αποδεικνύεται ότι δεν είναι καν σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά.

Στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου υπάρχουν 60 απλές κλίνες και στο Λητώ 85, αριθμός δηλαδή που θα εξαντληθεί σε 24 ώρες, όπως παραδέχθηκε ουσιαστικά ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος την Τετάρτη ανέφερε ότι η ημερήσια επιβάρυνση του συστήματος έχει φτάσει τους 185 ασθενείς με covid-19. Σε απλές κλίνες στις κλινικές covid-19 νοσηλεύονται ήδη πάνω από 1.700 ασθενείς και στις εφημερίες των νοσοκομείων καταγράφονται δραματικές εικόνες.

Αντίστοιχα καταρρέει το αφήγημα περί αξιοποίησης των ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου διαθέτει 5 κλίνες ΜΕΘ, αλλά δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο προσωπικό για να τις λειτουργήσει. Και ήδη οι διασωληνωμένοι στην Αττική ξεπερνούν τους 300, ενώ συνολικά οι ασθενείς σε ΜΕΘ τους 325

Η προσπάθεια «εκπαίδευσης» του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών, ακόμη και στην απλή νοσηλεία covid-19, έδειξε κατά τις ίδιες πηγές ότι το προσωπικό τους στερείται πολύτιμης εμπειρίας. Έτσι, οι πολυδιαφημισμένες ιδιωτικές «εφεδρείες» σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά ως «αποθεραπευτήρια» για όσους μπορέσουν να σώσουν οι γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων. Το ίδιο φαίνεται ότι εφαρμόζεται και με την ένταξη στο σύστημα του κέντρου αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» και των 50 απλών κλινών του.

Και αφού επί ένα χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προσέλαβε γιατρούς και νοσηλευτές, συνεχίζει να κάνει εκκλήσεις σε ιδιώτες, παρέχοντας «κίνητρα» την ώρα που η κατάσταση είναι πλέον σε οριακό σημείο. Ωστόσο δεν βρέθηκαν παρά λίγες δεκάδες που δελεάστηκαν από τα 2.000 ευρώ μηνιαίως + 1.300 ευρώ για τις εφημερίες. Πέραν του ότι δεν είναι πρόθυμοι να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για τις πιθανές απώλειες ζωών που απειλεί να προκαλέσει η πολιτική της κυβέρνησης.

Και όλα τα παραπάνω, ενώ ανακοινώθηκαν την Τετάρτη ακόμη 2.633 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα και οι ειδικοί εκτιμούν πως ουσιαστική αποκλιμάκωση κρουσμάτων δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τα τέλη Μαρτίου. Αυτό σημαίνει αντίστοιχα ότι τοποθετείται στα μέσα Απριλίου η αποκλιμάκωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Που είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL