Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Κυβέρνηση / Για πρώτη φορά παραδέχονται ότι ο κορωνοϊός κολλάει σε λεωφορεία και μετρό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Για πρώτη φορά παραδέχονται ότι ο κορωνοϊός κολλάει σε λεωφορεία και μετρό

Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Χατζηδάκης, Κώστας Καραμανλής σε λεωφορείο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος πανδημίας για να παραδεχτεί τελικά η κυβέρνηση το αυτονόητο, ότι ο κορωνοϊός κολλάει στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ομολογεί ότι «η χρήση των ΜΜΜ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους διάδοσης του κορωνοϊού».

Πρόκειται για (εκπρόθεσμη) τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών στο νομοσχέδιο «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα - Μικροκινητικότητα - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Άρθρο τροπολογίας

Στο άρθρο 1, σημειώνεται ότι «εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού Covid19 και πάντως όχι πέραν της 30ή 9 2021, οι δημόσιες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και παρέχουν συγκοινωνιακό έργο, δύνανται κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, να προβαίνουν στην ανάθεση συμβάσεων με προσφυγή στη διαδικασία του άρθρου 269 του ν. 4412/2016 (Α/ 147) με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με σκοπό την προμήθεια συσκευών διασφάλισης της συνεχούς απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα των πάσης φύσεων μέσων εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου, με δυνατότητα μεταφοράς επιβατών κατά τη λειτουργία των συσκευών, καθώς και συσκευών απολύμανσης στην περίοδο εκτός δρομολογίων των εσωτερικών επιφανειών των μέσων αυτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται το «πρόβλημα» το οποίο λύνεται με την προμήθεια συσκευών διασφάλισης της συνεχούς απολύμανσης. Δηλαδή ο σοβαρός κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού.

«Ομολογία Καραμανλή ότι ο ιός μεταδίδεται στα λεωφορεία. Ο Μητσοτάκης πριν δυο εβδομάδες το αρνιόταν. Είναι απίστευτοι» σχολιάζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Χρήστος Γιαννούλης.

https://www.facebook.com/christos.giannoulis.50/posts/10224326597693532?__cft__[0]=AZXzG2wVEsS6xYF2FYuI_ZT1nbOaMXq7v-7E3WE8j4DLujpy1_6_yd7C6GeNzSe7C7uCpTJXhGxU_ccudNn59kCj1ySMggXfJwVWTN5iEFH05AIfeF74lzqP0HMjilSxyjI&__tn__=%2CO%2CP-R

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Πριν από περίπου τέσσερις μήνες, όταν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία φωνάζαμε για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας κουνούσε το δάχτυλο και μέσα από Βουλή ισχυριζόταν ότι ο κορονοϊός δε κολλάει τόσο στα μέσα μεταφοράς.

Είχε επικαλεστεί μάλιστα «ουκ ολίγες μελέτες» που υποστήριζαν ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο στη διάδοση.

Σήμερα, ο ίδιος ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών στο νομοσχέδιο «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα - Μικροκινητικότητα - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».
παραδέχεται ότι τελικά «κολλάει» και στα λεωφορεία!! Και τι κάνουν για τα λεωφορεία χωρίς παράθυρα; Αναζητούν μηχανήματα καθαρισμού αέρα!

Μία ακόμη «επιτελική ανάθεση». Γιατί αν είσαι «κληρονόμος» έδρας, έτσι βλέπεις την πολιτική. Είναι απίστευτοι. Δυστυχώς!».

Τα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής επί μήνες υποστήριζαν ότι ο κορωνοϊός δεν κολλάει στα μέσα μεταφοράς. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να μεταφέρει παραχαραγμένα τα στοιχεία έκθεσης για τα ΜΜΜ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικαλεστεί γαλλική μελέτη υποστηρίζοντας ότι σε έρευνα για τα clusters (θύλακες) μετάδοσης, το ποσοστό της διασποράς του κορωνοϊού στα ΜΜΜ είναι, μόλις, 1,2%. Ήταν μία απεγνωσμένη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιάσει ως απειροελάχιστο το ποσοστό μετάδοσης του κορωνοϊού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να κρυφτεί από τις τεράστιες ευθύνες που έχει ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνηση.

Μένει να φανεί αν η κυβέρνηση ενισχύσει τις αστικές συγκοινωνίες με επιπλέον δρομολόγια και προσωπικό ή αν θα επιμείνει να χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία την αύξηση των κρουσμάτων.

Ακολουθεί η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL