Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
WWF / Το άρθρο 219 τινάζει στον αέρα τη νομοθεσία και πρέπει να αποσυρθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

WWF / Το άρθρο 219 τινάζει στον αέρα τη νομοθεσία και πρέπει να αποσυρθεί

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στο σύνολο της κοινοτικής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας για το ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 προσκρούει το άρθρο 219 του νομοσχεδίου περί δημοσίων συμβάσεων, με το οποίο επιχειρείται ακόμη μία φορά η υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας προς όφελος μιας απροσδιόριστης «ανάπτυξης» και, ως εκ τούτου, επείγει η απόσυρσή του.

Αυτό επισημαίνει σε όλους τους τόνους, με χθεσινή επιστολή του προς τους βουλευτές, το WWF Ελλάς. Την απόσυρση του περιβαλλοντοκτόνου άρθρου ήδη έχει ζητήσει από την Τετάρτη και ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Στην τρισέλιδη επιστολή της η οργάνωση τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποσυρθεί.

Όπως εξηγεί, η θεσμοθέτηση με Προεδρικό Διάταγμα «υποπεριοχών προστασίας στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων» εντός προστατευόμενων περιοχών κατ’ εξαίρεση της διαδικασίας έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων για τον χαρακτηρισμό των περιοχών και τον καθορισμό χρήσεων γης και δραστηριοτήτων ανά ζώνη, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία (1650/1986), αντιβαίνει στο άρθρο 6 παρ. 1 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους.

Το εν λόγω άρθρο απαιτεί τη λήψη μέτρων διατήρησης, συμπεριλαμβανομένης της ζώνωσης και του καθορισμού χρήσεων και δραστηριοτήτων, που ανταποκρίνονται στις οικολογικές απαιτήσεις των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών και στους στόχους διατήρησής τους.

Υπογραμμίζει πως η πρόβλεψη για αποσπασματική θέσπιση ρυθμίσεων για την υποπεριοχή μέσω «όρων και περιορισμών για την ανάπτυξη της περιοχής» και «ειδικών κανόνων άσκησης δραστηριοτήτων ή και υλοποίησης τεχνικών έργων» (άρθρο 219 παρ. 1 τελευταίο εδάφιο), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ολόκληρη η περιοχή Natura 2000 και οι στόχοι διατήρησης των προστατευμένων αντικειμένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την οδηγία για τους οικοτόπους και την επίτευξη του στόχου της που συνίσταται στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος.

Το WWF Ελλάς καθιστά σαφές ότι οι περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 καθορίζονται αυστηρά και μόνο με βάση επιστημονικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται συγκεκριμένοι τύποι φυσικών οικοτόπων και είδη χλωρίδας και πανίδας που περιλαμβάνονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πρόσφατη καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. (υπόθεση C-849/2019), Δεκέμβριος 2020, το οποίο έκρινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θεσμοθετήσει αμέσως τα απαιτούμενα μέτρα διατήρησης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, την οποία το άρθρο 219 αγνοεί. Η οργάνωση προειδοποιεί ότι, με την ad hoc διαδικασία που εισάγει το άρθρο αυτό, ο φορέας υλοποίησης του έργου στην ουσία προσδιορίζει το καθεστώς προστασίας της περιοχής εγείροντας σοβαρά ζητήματα ως προς την πιθανή δημιουργία σύγκρουσης συμφερόντων.

Επιπρόσθετα παρακάμπτεται και ανατρέπεται η διαδικασία του εν εξελίξει έργου για την εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελών και δημιουργείται ένα de facto καθεστώς μέσω των υποπεριοχών προστασίας πέραν των προβλεπόμενων στο άρθρο 19 παρ. 4 του Ν. 1650/1986 ζωνών.

«Ουσιαστικά, με τις ρυθμίσεις που προτείνονται με το άρθρο 219, η κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί τις προστατευόμενες από τη νομοθεσία της Ε.Ε. περιοχές Natura 2000. Προτάσσεται η έγκριση αναπτυξιακών σχεδίων μέσα στους ευαίσθητους αυτούς τόπους, ακόμα και αν τα έργα αυτά αντιστρατεύονται τους στόχους προστασίας τους. Επιχειρείται δε η συγκάλυψη αυτής της εμφανώς παράνομης και περιβαλλοντικά καταστροφικής πολιτικής μέσα από τον καθορισμό μικρότερων ‘υποπεριοχών προστασίας’, ώστε να αποσιωπηθεί η επί της ουσίας κατάργηση της πραγματικής προστατευόμενης περιοχής» καταλήγει η επιστολή.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL