Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Εμποροϋπάλληλοι / Ζουν με την αγωνία ότι θα γίνουν τα επόμενα κρούσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμποροϋπάλληλοι / Ζουν με την αγωνία ότι θα γίνουν τα επόμενα κρούσματα

ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Ο άνθρωπος στο ταμείο του σούπερ μάρκετ δεν έχει πλέον μόνο την πίεση από τις ουρές που σχηματίζουν οι πελάτες με τα γεμάτα καλάθια από πράγματα, αλλά και την αγωνία αν μια συναλλαγή, μια συνομιλία ή κάποια άλλη υποχρέωση, στο πλαίσιο των καθηκόντων του υπό κανονικές συνθήκες, θα του κοστίσει τη ζωή. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αγωνία για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι είτε υποχρεώνονται να εργάζονται κανονικά, κατόπιν απαίτησης του εργοδότη τους, είτε αναγκάζονται να το πράξουν γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα μόλις 534 ευρώ που τους δίνονται ως ενίσχυση από το κράτος.

Με αφορμή τον θάνατο ενός εργαζόμενου στον Σκλαβενίτη του Πειραιά από κορωνοϊό, τα σωματεία των εργαζομένων στον κλάδο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής πραγματοποίησαν χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου, με την οποία ενημέρωναν για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας εξαιτίας των ανεπαρκών μέτρων προστασίας, και παρέμβαση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου θέλησαν να παραδώσουν υπόμνημα στον Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι, μόνο τις τελευταίες ημέρες είχαν καταγραφεί πάνω από 100 κρούσματα κορωνοϊού σε καταστήματα, αποθήκες και γραφεία αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Αττική και, βέβαια, ένας θάνατος.

Ειδικότερα, στις αρχές του μήνα καταγράφηκαν:

* 54 κρούσματα και 1 θάνατος σε 12 καταστήματα του Σκλαβενίτη.

* 3 κρούσματα σε 2 καταστήματα του Lidl.

* 6 κρούσματα σε 3 καταστήματα του ΑΒ Βασιλόπουλου.

* 5 κρούσματα στις κεντρικές αποθήκες των My market - Metro και επιπλέον 7 κρούσματα σε κατάστημα των βορείων προαστίων.

* 3 κρούσματα στα κεντρικά γραφεία του Market In.

* 7 κρούσματα και στα 4 καταστήματα της Αττικής του Praktiker.

* 7 κρούσματα στη Leroy Merlin.

* 4 κρούσματα σε καταστήματα νοτίων προαστίων του Γαλαξία.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης στις αποθήκες ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, Διακίνηση, Sarmed, αλλά και στην περιφέρεια. Όπως στη Χίο, όπου έχουν καταγραφεί 5 κρούσματα σε εργαζόμενους στο σούπερ μάρκετ του Lidl.

Στο αίτημά τους πάντως, να συναντήσει αντιπροσωπεία συνδικαλιστών τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο τελευταίος αρνήθηκε ζητώντας να συναντηθεί με μόνο ένα άτομο, επικαλούμενος τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Οι εργαζόμενοι αντέτειναν ότι οι ίδιοι τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, σε αντίθεση με τον υπουργό και την κυβέρνηση που έχουν αφήσει πλήρως ανοχύρωτους τους χώρους που δουλεύουν.

Ολοκληρώνοντας την κινητοποίησή τους, τα συνδικάτα διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν αποφασιστικά τον αγώνα τους για την εξασφάλιση μέτρων προστασίας με σκοπό, όπως φώναζαν και σ' ένα από τα συνθήματά τους, να μη μετατραπούν οι χώροι εργασίας τους σε νεκροταφεία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL