Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C22.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C22.1°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
19.8°C22.7°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.4°C
1 BF 93%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C17.9°C
0 BF 100%
Απαγόρευση από τις 6 / Μελέτη στην Τουλούζη δείχνει αύξηση κρουσμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απαγόρευση από τις 6 / Μελέτη στην Τουλούζη δείχνει αύξηση κρουσμάτων

«Αυτή τη στιγμή στο Πεδίον του  Άρεως γίνεται αναπαράσταση της προεκλογικής συγκέντρωσης του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 στο Σύνταγμα, ενώ στα σούπερ μάρκετ παίζουν τον ημιτελικό ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός το 2014 στην Τούμπα»: αυτό το σχόλιο του Γιάννη Ανδρουλιδάκη στα social media ήταν από τα πιο ευφάνταστα για τις ουρές που σχηματίστηκαν το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στην Αθήνα -αλλά και τη Θεσσαλονίκη- μετά την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα σαββατοκύριακα.

Πολλοί άνθρωποι συνωστίστηκαν για κάνουν τα ψώνια τους, καθώς αρκετοί από αυτούς, λόγω της δουλειάς τους, ούτως ή άλλως αναγκάζονται να κάνουν το Σάββατο την απαραίτητη επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ.

Η μελέτη για την Τουλούζη

Οι εικόνες αυτές εγείρουν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Infection στις 31 Ιανουαρίου 2021 δείχνει ότι αυτό το μέτρο (το οποίο ισχύει σε ολόκληρη τη Γαλλία από τις 16 Ιανουαρίου) μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα από το προβλεπόμενο λόγω της συγκέντρωσης μεγαλύτερων ομάδων ανθρώπων σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ στις «εγκεκριμένες» ώρες.

Η μελέτη ποσοτικοποίησε την επίδραση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 μ.μ. στην αστική περιοχή της Τουλούζης στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα γραφήματα, η απαγόρευση από τις 6.00 μ.μ. είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς καταγράφηκε αύξηση πάνω από 10% στα θετικά PCR tests, πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο είχε προβλεφθεί στο μοντέλο που ισχύει η απαγόρευση από τις 8 μ.μ.

Φαίνεται ότι ορισμένα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας μπορεί να είναι ακατάλληλα για τοπικές επιδημιολογικές καταστάσεις.

Μην ξεχνάμε ότι ο Ηλίας Μόσιαλος πρότεινε χθες τη συμπλήρωση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με περισσότερες ειδικότητες «προκειμένου να υπάρχει καλύτερη πρόβλεψη για την επιτυχία που αναμένεται από τη λήψη νέων μέτρων» (απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 τα σαββατοκύριακα, σχολεία κ.λπ.).

Δεν λειτουργεί το «αποφασίζουμε και διατάζουμε»

«Η αληθινή απάντηση για την ώρα στο ερώτημα αν λειτουργεί αυτό το μέτρο στη Γαλλία είναι ‘δεν ξέρουμε’» τονίζει στην ΑΥΓΗ η Χρυσούλα Παπαγεωργίου, αναισθησιολόγος - εντατικολόγος στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tenon του Παρισιού. Θυμίζει ότι τις πρώτες 10-15 ημέρες κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δεν βλέπουν μεγάλη επίδραση του μέτρου αυτού, αλλά μία εβδομάδα μετά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «καταγράφεται μείωση της αυξητικής τάσης των μολύνσεων και των νοσηλειών».

Την τελευταία εβδομάδα στη Γαλλία διαπιστώνεται σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά δεν μπορεί να αποδοθεί ευθέως στην απαγόρευση της κυκλοφορίας. «Δεν υπάρχει ξεκάθαρη σχέση αιτίου και αιτιατού γιατί παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. ότι έκλεισαν οι εξωσχολικές δραστηριότητες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (είχε απίστευτο κόσμο τα σαββατοκύριακα) ή έγιναν μαζικά τεστ στους ανθρώπους που μετακινήθηκαν κατά την περίοδο των διακοπών για να δουν τους δικούς τους» προσθέτει η Χρ. Παπαγεωργίου.

«Δεν φτάνει η απαγόρευση κυκλοφορίας με το στιλ ‘αποφασίζω και διατάζω’ που γίνεται στην Ελλάδα ώστε οι πολίτες διαρκώς να κάνουν πίσω ως προς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, αλλά το κράτος να μην κάνει τίποτα» σχολιάζει η ίδια.

Ταυτόχρονα με τον οποιοδήποτε περιορισμό στην κυκλοφορία «πρέπει να φροντίσουμε» σύμφωνα με τη Χρ. Παπαγεωργίου: «1. Να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, κάτι που δεν γίνεται λόγω του γνωστού προβλήματος με την παραγωγή των εμβολίων. 2. Να κάνουμε συστηματική ιχνηλάτηση. 3. Ο κόσμος να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ιχνηλάτηση και οποιαδήποτε ώρα και στιγμή έχει συμπτώματα να κάνει τεστ δωρεάν. 4. Να μην έχουμε συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεν γίνεται να κλείνουμε στις 6 και στις 5.30 να γίνεται ο κακός χαμός μέσα στο μετρό, όπως εδώ στο Παρίσι. 5. Να ενισχύσουμε την τηλεργασία. 6. Να κάνουμε τεστ και να έχουμε μεγαλύτερες αίθουσες στα σχολεία, αλλά και να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί».

Αττική: Δύο φορές περισσότερος ο κόσμος στους χώρους δουλειάς

Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Παναγιωτάκης μελέτησε τα στοιχεία κινητικότητας που δίνει η Google για τους κατοίκους της Αττικής μέχρι τις 31.1 σε σχέση με τον μέσο όρο της αντίστοιχης ημέρας της εβδομάδας την περίοδο 6.1.20 - 6.2.20, αμέσως πριν από την πανδημία.  Έφτιαξε μάλιστα γραφήματα για δύο κατηγορίες: την παρουσία σε χώρους εργασίας και την παρουσία σε αγορές και σημεία αναψυχής.

Μοιάζει εμφανές, σχολιάζει στην ΑΥΓΗ ο Μ. Παναγιωτάκης, ότι «η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την περασμένη άνοιξη (που δεν υπήρχε όριο κυκλοφορίας) είναι ότι τώρα οι χώροι της εργασίας έχουν δυο φορές σχεδόν περισσότερο κόσμο σ’ αυτό το ατέρμονο lockdown - ρεκόρ. Το εμπόριο και οι βόλτες στην πόλη παρουσιάζουν μικρότερη σχετική αύξηση».

Θεωρεί δε πως η επέκταση των ωρών απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν θα συμβάλει στον περιορισμό της πανδημίας, αλλά ενδέχεται να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. «Δίνει όμως την εντύπωση ότι λαμβάνονται μέτρα. Είναι ένα μέτρο επικοινωνιακό και όχι υγειονομικό: επικοινωνιακό, επιτελεστικά μιλώντας, για να ‘τρομάξει τον κόσμο να προσέχει’ και επικοινωνιακό πολιτικάντικα, για να δώσει την αίσθηση πως ‘κάτι κάνουμε’, καθώς η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε εργασιακούς χώρους και μέσα μεταφοράς».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL