Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Θεσσαλονίκη / Συνωστισμός στα λεωφορεία, χωρίς καθαρίστριες τα σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Συνωστισμός στα λεωφορεία, χωρίς καθαρίστριες τα σχολεία

Συνωστισμός σε λεωφορείο

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας στο θέμα της πανδημίας είναι οι λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες της Θεσσαλονίκης, ειδικά μετά και την επιβεβαίωση ότι η λεγόμενη «βρετανική μετάλλαξη» του νέου κορωνοϊού ήδη έχει περάσει τα σύνορα της χώρας. Η ανησυχία τους για ένα τρίτο και ίσως και πιο σφοδρό κύμα της πανδημίας είναι έκδηλη εξαιτίας και του περαιτέρω ανοίγματος της εκπαίδευσης και της οικονομίας.

Ήδη σε δημοτικά σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 18 κρούσματα του SARS-Cov-2 μέσα στις πρώτες 15 μέρες λειτουργίας τους. Παρά ταύτα, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Αλέξανδρος Κόπτσης εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις «επιδόσεις» αυτές, υποστηρίζοντας στη «Voria.gr» ότι πρόκειται για μια «μικρή αύξηση κρουσμάτων που δεν θεωρείται ανησυχητική». Εκτίμησε επίσης ότι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων δεν θα επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Δεν αρκούν οι μάσκες...

Όμως ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με μόνα μέτρα τις μάσκες και τα αντισηπτικά μπορεί να εμπεριέχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που εκτιμάται. Όπως επισημαίνει ένας από αυτούς στην ΑΥΓΗ, «οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές μετακινούνται συνεχώς με λεωφορεία του ΟΑΣΘ, όπου δεν υπάρχει τήρηση των αποστάσεων», ενώ τονίζει ότι «το πρόβλημα δεν είναι το άνοιγμα δραστηριοτήτων, αλλά ο τρόπος που αυτό γίνεται και τα μέτρα ασφάλειας». «Για παράδειγμα, η εκπαίδευση ανοίγει και πάλι χωρίς να υπάρχει μέριμνα για λιγότερους μαθητές στις τάξεις, για ασφαλή μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία. Επίσης, τώρα που είμαστε στον χειμώνα, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στις σχολικές αίθουσες ειδικές συσκευές καθαρισμού του αέρα, αφού δεν είναι εφικτό να είναι συνεχώς ανοιχτά τα παράθυρα εξαιτίας της κακοκαιρίας» εξηγεί.

Με τον ίδιο αριθμό καθαριστριών/στών

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, που υπήρξε και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, είναι η «σχολαστική καθαριότητα», που ζητάει το υπουργείο στα σχολεία, αλλά προσλήψεις επιπλέον προσωπικού δεν έγιναν από τους δήμους. Στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλθηκε από την επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκης Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου, έγιναν με πρόσχημα την πανδημία 70 ρουσφετολογικές προσλήψεις συμβασιούχων, αλλά όχι για την καθαριότητα των σχολείων. «Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, καθαρίστριες σε γυμνάσια και λύκεια στάλθηκαν να ενισχύσουν το προσωπικό στα δημοτικά σχολεία και τώρα επιστρέφουν πίσω στις θέσεις τους, οπότε η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει στον κρίσιμο αυτό τομέα της καθαριότητας και της απολύμανσης των διδακτικών αιθουσών» μας είπε καθαρίστρια σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να διασφαλίσει το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, να νοιαστεί για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, να μεριμνήσει για τα απαραίτητα έργα σχολικής στέγης, να προχωρήσει σε προσλήψεις σχολικών καθαριστριών /στών. Δυστυχώς όμως, ο κ. Ζέρβας θυμάται την πανδημία μόνο για να κάνει ρουσφέτια και απευθείας αναθέσεις» σχολιάζει η Κ. Νοτοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL