Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Μετακίνηση εκτός νομού / Τα σενάρια και οι προβληματισμοί των ειδικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετακίνηση εκτός νομού / Τα σενάρια και οι προβληματισμοί των ειδικών

Άνοιγμα καταστημάτων
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μέσα στις επόμενες ημέρες «κληρώνει» για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στο lockdown καθώς οι ειδικοί συνεδριάζουν και είναι πολλά πράγματα στο τραπέζι της κυβέρνησης, που περιμένει τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Μετά το άνοιγμα της αγοράς, στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων βρίσκονται, οι αλλαγές στο όριο των επιβατών των ταξί, η άρση της απαγόρευσης από νομό σε νομό, το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων αλλά και τα Γυμνάσια και Λύκεια.

Μπορεί χθες ο πρωθυπουργός να έδωσε κατεύθυνση πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, όμως τα στελέχη του εμφανίζονται με τα δικά τους αιτήματα.

Χιονοδρομικά και μετακίνηση από νομό σε νομό

Με «μπροστάρη» τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, η Επιτροπή θα επιφορτιστεί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων και κατ’ επέκταση με την άρση του περιορισμού από νομό σε νομό.

Οι άνθρωποι του κλάδου αυτού αγωνιούν και πιέζουν, στην τηλεδιάσκεψη με τους υπεύθυνους των χιονοδρομικών κέντρων. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος πιέζεται από το χρόνο».

Ωστόσο, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για το άνοιγμα των χιονοδρομικών που θα συμπαρασύρει και την άρση του περιορισμού στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

«Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας εμμέσως τέλος στα σενάρια που μιλούσαν για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Σχετικά με τη μετακίνηση εκτός νομού, φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι ιδέα για άρση της απαγόρευσης από τις 7 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ειδικοί εκφράζουν προβληματισμό. Σχετικά με το πιθανό άνοιγμα των χιονοδρομικών, που συνδέονται με τις μετακινήσεις εκτός νομού, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Επί τάπης το όριο επιβατών ταξί

Αίτημα στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για να αυξηθεί το όριο επιβατών με συγγενική σχέση στο ταξί, κατέθεσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 ο υφυπουργός τόνισε ότι «σαν υπουργείο έχουμε κάνει αίτημα προς την επιτροπή για να αρθεί αυτό το μέτρο». «Δεν έχει λογική, το ζευγάρι να μένει μαζί και να μην μοιράζεται το ίδιο ταξί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως στον δρόμο της υλοποίησης είναι και η πρόταση να διατεθούν κουπόνια σε ευάλωτες ομάδες, όπως ΑμΕΑ και ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά οι οδηγοί ταξί, που θα αναλάβουν τη μεταφορά των παραπάνω στα εμβολιαστικά κέντρα.

Επιστημονικά δεν είναι λογικό αυτό που συμβαίνει, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Έχουν απόλυτο δίκιο, νομίζω ότι θα το λύσουμε. Δεν είναι λογικό επιστημονικά, όταν άτομα της ίδιας οικογένειας, που μοιράζονται το ίδιο ιϊκό φορτίο να μην μπορούν να μπουν στο ίδιο ταξί. Να ανοίξουν λίγο τα παράθυρα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», υπογράμμισε η Μ. Παγώνη: «Θα κάνουμε σήμερα καταγγελία ως ΕΙΝΑΠ και θα λυθεί αμέσως».

Ψάρεμα και πρακτορεία ΟΠΑΠ

Την ίδια στιγμή, πέραν της επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και των Λυκείων στα προς εξέταση από την Επιτροπή ζητήματα έχουν τεθεί το το ψάρεμα όσο και το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Για τον κλάδο του επισιτισμού, κάθε συζήτηση περί επαναλειτουργίας, έχει μετατεθεί για το β’ δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και μετά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL