Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Κορωνοϊός / Σκηνικό τρόμου στη δυτική Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Σκηνικό τρόμου στη δυτική Αττική

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

«Η εικόνα αστυνομικών σε κάθε γωνιά των πόλεων της περιοχής μας και περιπολικών με διαρκώς αναμμένους φάρους, λες και όλοι οι πολίτες είναι εν δυνάμει παραβάτες, είναι παράλογη. Εκτός από την καλλιέργεια κλίματος τρόμου, έφτασαν στο σημείο να επιβάλλουν πρόστιμα σε εργαζομένους των οποίων το χαρτί μετακίνησης από τον εργοδότη ανέφερε ωράριο 7 π.μ. έως 3 μ.μ. στις 3.20, δηλαδή κατά την επιστροφή τους από την εργασία».

Ο Βαγγέλης Λίγγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, δίνει την εικόνα στην πόλη της Ελευσίνας τρία 24ωρα πριν λήξει τυπικά το αυστηρό τοπικό lockdown στους τρεις δήμους της δυτικής Αττικής (βλέπε αναλυτικά το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ του περασμένου Σαββάτου).

Τα πρόστιμα σε εργαζόμενους (πρόκειται για εργολαβικούς εργαζόμενους στις αποθήκες της «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα) κατήγγειλε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής το οποίο τονίζει μέσω της ΑΥΓΗΣ ότι το «μπλόκο» ήταν ακριβώς έξω από τον χώρο δουλειάς και άρα είναι αδύνατον οι αστυνομικοί να μην ήξεραν ότι πρόκειται για εργαζόμενους.

Η Τ.Ο. Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε αστυνομικά τμήματα για να ακυρωθούν τα πρόστιμα, αλλά οι υπεύθυνοι των Α.Τ. δήλωναν ανήξεροι και αναρμόδιοι για το περιστατικό και πέταξαν το μπαλάκι στην Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής ή τη ΓΑΔΑ (καθώς, λόγω lockdown, έχουν έρθει στην περιοχή ενισχύσεις από τα κεντρικά).

Στο «σόου» των ημερών ορισμένα κανάλια έχουν αναλάβει τον ρόλο του εισαγγελέα στοχοποιώντας συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού (όπως οι Ρομά), ενώ τροφή στη δραματοποιημένη παρουσίαση έδωσαν τα μικρής έκτασης επεισόδια που, σύμφωνα με ΜΜΕ, δημιούργησαν ορισμένα άτομα τα οποία επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις το βράδυ της Κυριακής στον Ασπρόπυργο. Ωστόσο, για την ώρα, δεν έχουν δοθεί απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει εκ νέου ο Β. Λίγγος μέσω της ΑΥΓΗΣ:

* Γιατί η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής από τις αρχές Νοεμβρίου και παρεμβαίνει κατόπιν εορτής, και μάλιστα με απειλές, όπως αυτή του κ. Χρυσοχοΐδη, ότι «θα κλείσουμε και σπίτια»;

* Πού ήταν ο ΕΟΔΥ τόσον καιρό και δεν έστηνε κλιμάκια στις βιομηχανικές περιοχές, ώστε να κάνει τεστ στους εργαζόμενους, ακόμα και μέσα στις επιχειρήσεις;

* Γιατί δεν τροποποιήθηκαν τα ωράρια εργασίας των επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πρότεινε το Εργατικό Κέντρο της περιοχής εδώ και καιρό;

Όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, μετά την επιβολή του αυστηρότερου lockdown παρατηρείται μια τάση ανθρωποφαγίας και διχαστικής λογικής μεταξύ των κατοίκων της περιοχής στα social media, διότι ο καθένας ερμηνεύει αυθαίρετα τις αιτίες αύξησης των κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα επαγγελματίες της περιοχής ζητούν μέσω επιστολής (21.12) προς την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους με το click away.

Τονίζουν ότι, κατά τις τέσσερις ημέρες που λειτούργησαν με αυτόν τον τρόπο, δεν παρατηρήθηκε συνωστισμός στα καταστήματά τους, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ (μόνο ένα κάνει θερμομέτρηση), τις αλυσίδες κινητής τηλεφωνίας και τις τράπεζες, «όπου καθημερινά δημιουργείται το αδιαχώρητο».

Ερωτηθείς σχετικά την Κυριακή ο Ν. Χαρδαλιάς άφησε χαραμάδα αισιοδοξίας για επαναφορά της περιοχής στο ήπιο lockdown, καθώς δήλωσε πως «το στοχευμένο testing που έχει γίνει και όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει δείχνουν ότι δεν έχουμε μεγάλη διασπορά»...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL