Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Κυβέρνηση / Απλός παρατηρητής της κατάρρευσης του ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Απλός παρατηρητής της κατάρρευσης του ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα

ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Χωρίς ούτε μια κλίνη στη ΜΕΘ και με πάνω από 200 άτομα να νοσηλεύονται με συμπτώματα της Covid-19 στις απλές κλινικές του, αλλά και με λιγότερο προσωπικό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε χθες την εφημερία το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ από νωρίς το πρωί σχηματίζονταν ουρές από κόσμο για να κάνουν τεστ.

Και ενώ η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης χαρακτηρίζεται τραγική από το υγειονομικό προσωπικό, ο υφυπουργός Υγείας, που περιόδευσε σε κάποια από αυτά και συζητούσε μόνο με τους «αρεστούς» του συστήματος, δεν ανακοίνωσε οτιδήποτε που να δείχνει τη διάθεση της κυβέρνησης για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας ή έστω την αποσυμπίεσή του με μια πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, όπως ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Και αυτό όταν η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να είναι «πρωταθλήτρια» στα νέα κρούσματα, ενώ από τις μετρήσεις στα λύματα της πόλης φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη διασπορά του SARS-CoV-2. Μάλιστα η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ που διεξάγει τη σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό μείωσης της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και όλο τον Δεκέμβριο η τεράστια πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία εν πολλοίς έχουν γίνει πλέον νοσοκομεία μίας νόσου. Η επίταξη κλινικών έμεινε στα χαρτιά και μέχρι στιγμής μόνο στη «Αρωγή» (κέντρο αποκατάστασης της Euromedica) διακομίζονται ασθενείς Covid-19, που είναι στο στάδιο της αποθεραπείας.

Μέχρι χθες είχαν διακομιστεί εκεί 60 ασθενείς, ενώ δεν διαθέτει ΜΕΘ (σ.σ.: άραγε τυχαίο;). Στη Γενική Κλινική του ίδιου ομίλου νοσηλεύονται περί τους 80 ασθενείς μη Covid από δημόσια νοσοκομεία και γίνονται και εγχειρήσεις.

Ο πρόεδρος εργαζομένων του Ιπποκράτειου Χρ. Τζελέπης, μιλώντας στην ΕΡΤ3, παρουσίασε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και ασθενείς. Επιβεβαίωσε ότι το νοσοκομείο, που λειτουργεί συνεχώς πέρα από τα όριά του, πλέον δουλεύει και με μικρότερο αριθμό νοσηλευτών, αφού τόσο οι δέκα νοσηλεύτριες από την Κρήτη επέστρεψαν στη βάση τους, αλλά στη βάση τους επέστρεψαν και άλλοι νοσηλευτές εθελοντές, αλλά και εργαζόμενοι σε δομές Υγείας της Κομοτηνής που είχαν μετακινηθεί προς ενίσχυσή του...

Περιγράφοντας το συνεχές «μπάχαλο» και την ανοργανωσιά που κυριαρχεί, σημείωσε ότι οι τελευταίοι κλήθηκαν πριν από δύο μέρες να επιστρέψουν στις θέσεις τους και χθες υπήρχαν πληροφορίες ότι κλήθηκαν να επιστρέψουν και πάλι στη Θεσσαλονίκη και στο Ιπποκράτειο.

Τόνισε την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων και μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων και χαρακτήρισε «μπαλώματα» τις εθελοντικές ή υπηρεσιακές προσωρινές μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού από άλλες περιοχές. Δεν έκρυψε, τέλος, ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί νέου ΕΣΥ όταν τελειώσει η πανδημία μόνο φόβους δημιουργούν στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

«Το νέο ΕΣΥ που είπε ο πρωθυπουργός θα είναι όλα αυτά που έλεγε προεκλογικά; Θα είναι μήπως επιστροφή σε αυτά που έκανε η Ν.Δ. κλείνοντας νοσοκομεία, όπως το Λοιμωδών, 'Η Παναγία';» διερωτήθηκε.

Μη ασφαλείς οι συνθήκες νοσηλείας

Σύμφωνα με νοσηλεύτριες του ΑΧΕΠΑ, η αύξηση των θανάτων ασθενών με Covid-19 είτε στις ΜΕΘ είτε πριν προλάβουν να μπουν σ' αυτές οφείλεται και στις συνθήκες νοσηλείας, αφού όλα τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα λειτουργούν στα όρια ή έξω από αυτά.

Όπως εξήγησε μία από αυτές στην ΑΥΓΗ, από τις ΜΕΘ λείπει το έμπειρο προσωπικό και «δυστυχώς όλο το καλοκαίρι δεν έγινε καμία προετοιμασία ώστε να εκπαιδευτεί έστω το νοσηλευτικό προσωπικό για τις ΜΕΘ». Επίσης στις απλές κοβιντοκλινικές οι συνθήκες είναι τραγικές, διότι «τρεις νοσηλεύτριες σε κάθε βάρδια έχουν να περιθάλψουν το λιγότερο τριάντα ασθενείς, που πολλοί/ές από αυτούς δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν».

Η Θεσσαλονίκη συμπαρασύρει και τα περιφερειακά νοσοκομεία

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία της Δράμας και της Καβάλας όχι μόνο δεν υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ, όχι μόνο δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά σπανίζουν πια και τα κρεβάτια στις απλές κλινικές Covid. Το ίδιο ισχύει και για το νοσοκομείο Σερρών, ενώ στα «κόκκινα» βρίσκονται συνεχώς τα νοσοκομεία της Πέλλας, του Κιλκίς και της Ημαθίας.

Οι διακομιδές ασθενών από το ένα περιφερειακό νοσοκομείο στο άλλο είναι συχνές, ενώ, όταν χρειάζεται κρεβάτι σε ΜΕΘ, οι διασωληνωμένοι ασθενείς διακομίζονται σε νοσοκομεία που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Και αυτό διότι η Θεσσαλονίκη, που παρουσιαζόταν ως ο «βασικός πυλώνας» του συστήματος, πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τις δικές της ανάγκες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL