Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C21.1°C
0 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C18.3°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
8.9°C16.1°C
1 BF 94%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.3°C20.6°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.1°C16.7°C
1 BF 67%
Προσφυγικό / Από το ΚΥΤ Λέσβου η πιλοτική εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Από το ΚΥΤ Λέσβου η πιλοτική εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση

Δομή προσφύγων

Το νέο ΚΥΤ της Λέσβου θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνει η πιλοτική εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, το οποίο παρουσίασε προ δύο μηνών και ελπίζει ότι θα υιοθετηθεί από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του μνημονίου συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Το νέο κέντρο θα κατασκευαστεί με τις αρχές του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά τη συζήτηση με βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων κατά τη διακοινοβουλευτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη που διοργάνωσε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως είπε, οι εγκαταστάσεις του ΚΥΤ θα περιλαμβάνουν ιατρικές εγκαταστάσεις, αλλά και εκπαιδευτικές, και εκεί πρόκειται να δοκιμαστεί η νέα διαδικασία συνόρων που προβλέπουν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν. Θα βοηθήσουν και τα στελέχη της EASO και το νέο ΚΥΤ της Λέσβου θα γίνει ο πιλότος που θα αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Κατά τα άλλα η συνισταμένη των τοποθετήσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και της προέδρου της Κομισιόν ήταν η προώθηση της πρότασης για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το  Άσυλο, ώστε να ξεμπλοκάρει η συζήτηση για κοινό σύστημα ασύλου και να προχωρήσει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε αυτή είναι η πρόθεση της γερμανικής προεδρίας, η οποία τελειώνει στο τέλος του χρόνου, και, όπως ανέφερε ρητά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την αλληλεγγύη, η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. ελπίζει ότι μέχρι τότε θα υπάρξει μια πολιτική συμφωνία.

Οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου ξεκίνησαν τις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους με αναφορά σε νεκρό μωρό σε πρόσφατο ναυάγιο στη Μεσόγειο επισημαίνοντας ότι απαιτείται ανθρωπιά, ενώ η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μίλησε και για τη θετική συνεισφορά των μεταναστών, με παράδειγμα τον τουρκικής καταγωγής επιστήμονα που εργάζεται για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων ο Ντ. Σασόλι αναγνώρισε ότι τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα ελληνικά και τα μαλτέζικα σύνορα είναι, στην πραγματικότητα, ευρωπαϊκά σύνορα, δηλαδή κοινή ευθύνη για ολόκληρη την  Ένωση. Ταυτόχρονα μίλησε για την ανάγκη να οριστούν μόνιμες δίοδοι για τη μετανάστευση, αλλά και για τη θέσπιση κοινού πλαισίου κανόνων για τη διάσωση και την αποβίβαση ανθρώπων και τάχθηκε κατά της ποινικοποίησης όσων εκπληρώνουν νομικά δεσμευτικές, αλλά και ηθικές υποχρεώσεις της Ε.Ε.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συνεργασιών με χώρες προέλευσης ή τράνζιτ επισημαίνοντας την ανάγκη δημοκρατικού ελέγχου, ενώ αναφερόμενος στην αφρικανική ήπειρο μίλησε για στρατηγική συνεργάτιδα. Ουσιαστικά περιέγραψε την εξαγωγή του μοντέλου της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας.

Εμβόλιο Πρόσφυγες

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επανέλαβε με τη σειρά της τα βασικά σημεία του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το  Άσυλο, τις γρήγορες διαδικασίες στα σύνορα, την έμφαση στις επιστροφές και τις συμφωνίες με τρίτες χώρες ώστε να μην χρειάζεται οι νέοι πολίτες τους να μεταναστεύουν στην Ε.Ε. λόγω φτώχειας και έλλειψης προοπτικής, ενώ υπερασπίστηκε την ευέλικτη αλληλεγγύη η οποία προβλέπεται στο σύμφωνο στις ερωτήσεις των βουλευτών από την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στις επικρίσεις για την επιλογή του τρόπου βοήθειας και τη μη υποχρεωτικότητα, για παράδειγμα, μετεγκαταστάσεων ότι τα κράτη - μέλη δεν επιλέγουν αν θα δείξουν αλληλεγγύη, αλλά τον τρόπο με τον οποίο θα τη δείξουν.

Ο πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι δεν υπάρχουν ηθικά καθαρές λύσεις παραδεχόμενος ότι η Ε.Ε. είναι σε επαφή με αμφιλεγόμενα καθεστώτα σε χώρες προέλευσης και διέλευσης. “Πρέπει να εκπληρώσουμε τις ανθρωπιστικές μας υποχρεώσεις και η διάσωση ζωών στη θάλασσα αποτελεί νομική υποχρέωση», αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από τους κυνικούς διακινητές ως ένας τρόπος να φτάνουν οι διασωθέντες στην Ε.Ε.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να επιστρέψουμε ανθρώπους προκειμένου να μην δημιουργηθούν ψευδή κίνητρα» επισήμανε, ενώ κατά τη συζήτηση με τους βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια υποστήριξε την κατασκευή εγκαταστάσεων εκτός της Ε.Ε. για όσους σώζονται, ως μήνυμα στους διακινητές. Ο Β. Σόιμπλε επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων, αναφερόμενος δε στη δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας τόνισε ότι εν τέλει δεν δούλεψε ρίχνοντας το βάρος στην Ε.Ε. λόγω αργοποριών εφαρμογής και διευκρίνισε ότι η προσέγγιση δεν ήταν λάθος, αλλά υπήρξαν αλλού προβλήματα.

Από το ελληνικό Κοινοβούλιο στη διαδικασία των ερωτήσεων συμμετείχε η Σοφία Βούλτεψη, η οποία ρώτησε για την απάντηση της Ε.Ε. στην Τουρκία αναφερόμενη και στα γεγονότα του Μαρτίου. Ο Ντ. Σασόλι απάντησε ότι εκείνες τις ημέρες οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είχαν έρθει σε επαφή με την Τουρκία και ότι η στάση τους απέναντί της είναι “αυστηρότητα και διάλογος”.

Τέλος, στη συζήτηση για την αλληλεγγύη συμμετείχαν και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Λαμπεντούζας και ο διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Χρ. Χρήστου, ο οποίος έθεσε την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της τονίζοντας ότι στο όνομα του πολιτικού συμβιβασμού αγνοήθηκαν οι ανάγκες των ανθρώπων, καθώς και ότι η Ε.Ε. έχει κακοποιήσει τον όρο αλληλεγγύη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL