Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Προσφυγικό / Θέσεις φιλοξενίας για άστεγους πρόσφυγες που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Θέσεις φιλοξενίας για άστεγους πρόσφυγες που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε

Πρόσφυγες

Μπορεί να διαλαλεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ότι κλείνει δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο ανά τη χώρα γιατί χάρη στην καλή τους διαχείριση δεν θα χρειάζονται ή να διαφημίζει τη διακοπή εντός μηνός των παροχών στέγης και τροφής για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ωστόσο προχθές ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη και τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Τζιανλούκα Ρόκο για την κατασκευή και λειτουργία νέου χώρου προσωρινής φιλοξενίας και στέγασης στον Ελαιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο νέος χώρος με 500 θέσεις φιλοξενίας θα κατασκευαστεί δίπλα από την υπάρχουσα δομή του Ελαιώνα και χαρακτηρίζεται ως “νέος προσωρινός χώρος ημερήσιας φροντίδας και στέγασης αλλοδαπών υπηκόων, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να διαμένουν προσωρινά και να λαμβάνουν υποστήριξη για την αναζήτηση στέγης και τη μετέπειτα κοινωνική και εργασιακή τους ένταξη”. Εκεί, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης θα τους βοηθούν με τις διαδικασίες εγγραφής στο ενταξιακό πρόγραμμα “Helios”.

Με λίγα λόγια πρόκειται για μια ακόμα μεταβατική δομή για όσους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες και καλούνται μετά τη διαφημιζόμενη νομοθετική ρύθμιση να εγκαταλείψουν εντός μηνός τις δομές ή τα ΚΥΤ χωρίς να έχουν προλάβει να κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να μπορέσουν να γραφτούν στο μοναδικό ενταξιακό πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο προσπαθεί να καλύψει την τρύπα που μόνο του δημιούργησε, η οποία οδήγησε το περασμένο καλοκαίρι δεκάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες ως άστεγους και στην πλατεία Βικτωρίας.

Μάλιστα το υπουργείο το παραδέχεται λέγοντας ότι “ο χώρος θα φιλοξενεί προσωρινά αλλοδαπούς υπηκόους οι οποίοι ήταν άστεγοι σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας, όπως, π.χ., η πλατεία Βικτωρίας”, καθώς και ότι “με αυτόν τον τρόπο δίνεται ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων σε δημόσιους χώρους του ήδη επιβαρυμένου Δήμου Αθηναίων”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο μέχρι στιγμής προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα είναι η μεταφορά των αναγνωρισμένων προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας στα καμπ του Ελαιώνα, του Σχιστού, της Μαλακάσας. Εκεί κατέληγαν σε σκηνές στους κοινόχρηστους χώρους των καμπ, ενώ τον περασμένο Αύγουστο το υπουργείο ανακοίνωσε μεταβατικό πρόγραμμα για το «Helios» με τον ΔΟΜ με δίμηνη ενοικίαση ξενοδοχείων.

Παράλληλα, μέσω του μνημονίου συνεργασίας, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι “θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα συντήρησης και ανάπλασης γειτονιών όπως η πλατεία Αττικής, ο Βοτανικός, η ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, η πλατεία Βικτωρίας, ενώ θα αναζητηθούν πόροι ενίσχυσης και της Δημοτικής Αστυνομίας”.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL