Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη / Απελπιστική η κατάσταση -Ασφυξία στις ΜΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη / Απελπιστική η κατάσταση -Ασφυξία στις ΜΕΘ

Θεσσαλονίκη κορωνοιος παραλία
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου ούτε το lockdown δεν φαίνεται να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να φρενάρει την επέλαση του κορωνοϊού. Οι δραματικές εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο νέας σύσκεψης σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον Σωτήρη Τσιόδρα και την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι θα τεθούν προτάσεις όπως κλείσιμο των χερσαίων συνόρων και ακόμη πιο αυστηρό, ίσως και ολικό, lockdown στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό της ασφυξίας στη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι από τα 3.209 νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 905 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. «Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο “κόκκινο”» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Βασίλη Κικίλια κατά τη χθεσινή ενημέρωση. Όπως μάλιστα είπε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ιδιαίτερα επιβαρυμένοι είναι οι νομοί Γρεβενών, Πέλλας, Δράμας, Πιερίας, Λάρισας, Φλώρινας, Χαλκιδικής και Έβρου και οι πολίτες σ’ αυτές τις περιοχές πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή.

Τέλος οι κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ

Στο 100% έφτασε η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή και υπεύθυνο διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 του νοσοκομείου Συμεών Μεταλλίδη. «Όποιος χρειαστεί να διασωληνωθεί, θα διασωληνώνεται και θα αναζητούμε κλίνες ή σε άλλα νοσοκομεία, ή σε νοσοκομεία όμορων νομών κι αν δεν βρίσκονται θα κάνουμε κι αεροδιακομιδές» ανέφερε μιλώντας στο Open TV. Όπως είπε, το κλείσιμο της εφημερίας σήμερα το πρωί έγινε με 90 νέες εισαγωγές ασθενών στο νοσοκομείο, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες. «Φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα πλατό στις εισαγωγές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, μετά από επικοινωνία που είχε με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας, θα προστεθούν έξι νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ και οκτώ Κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο, οι οποίες θα καλυφτούν από τις εθελόντριες νοσηλεύτριες που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από την Κρήτη αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Υπάρχει μεγάλη διεισδυτικότητα του ιού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ο ίδιος στο Open TV. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι σταματά η εκθετική αύξηση του κορωνοϊού, όπως φαίνεται κι από τις ενδείξεις στα λύματα.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι μια τυχαία έξαρση. «Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και ανάλογα με την εξέλιξη θα δούμε αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν πιθανότητες τα μέτρα να αποδώσουν, που είναι από τα πιο αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται, κι ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν και δεν θα χρειαστούν άλλα» πρόσθεσε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL