Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Ράπισμα της προέδρου στην εισαγγελέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Ράπισμα της προέδρου στην εισαγγελέα

δίκη χρυσή αυγή δικαστήριο Λεπενιώτη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μια ημέρα μετά την πρόταση της εισαγγελέως για αναστολή των ποινών φυλάκισης σε όλους τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, πλην Ρουπακιά, η πρόεδρος του δικαστηρίου επανήλθε και εξαπέλυσε πυρά κατά της εισαγγελέως με δυο πολύ σοβαρές αιχμές και συγκεκριμένα:

- Ότι υποστήριξε αναληθώς πως οι καταδικασθέντες, πλην Μιχαλολιάκου, έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Ενώ αντίθετα, έντεκα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα.

-Ότι υποστήριξε αναληθώς προς το δικαστήριο πως ο Γιάννης Λαγός δεν έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους

Η πρόεδρος κάλεσε, μάλιστα, την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της περί της αναστολής των ποινών.

Η εισαγγελέας επέμεινε στην πρότασή της και το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη προκειμένου να προσκομιστεί το βούλευμα για την υπόθεση του Γιάννη Λαγού, αφού οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι έχει δικαιωθεί.

Αναλυτικά ο διάλογος μεταξύ της προέδρου και της εισαγγελέως:

Πρόεδρος: Η κ.εισαγγελέας είπε ότι δεν προκύπτει να έχουν διαπράξει κι  αλλά εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων. Μισό λεπτό κυρία εισαγγελέα να ολοκληρώσω. Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και οι παρακάτω [ ]. Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Πχ για ανθρωποκτονία (Σ. Λουκμάν) για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ. Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Πρέπει να αναζητηθεί επιμέλεια της εισαγγελέα, αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος σημασίας πράξεις.

Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και σε καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους. Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα.

Πρόεδρος: Σημειώστε το κ. γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους; Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.

«Η κυβερνητική ολιγωρία επέτρεψε στον Γ. Λαγό να εγκαταλείψει τη χώρα»

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει «την ολιγωρία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που επέτρεψε στον καταδικασμένο για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, Γ. Λαγό, να εγκαταλείψει τη χώρα», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης, αντί να βάζει στα κρατητήρια 14χρονους μαθητές, οφείλει να απαντήσει άμεσα και χωρίς περιστροφές γιατί το υπουργείο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "ΑΥΓΗ", ενημέρωσε τις αεροπορικές υπηρεσίες ότι πρέπει να εμποδίσουν την έξοδο του καταδικασμένου νεοναζί Γιάννη Λαγού από τη χώρα, μία ημέρα αφότου αυτός είχε ήδη φύγει στο εξωτερικό;».

https://www.youtube.com/watch?v=qPJDSX4AqbM&feature=youtu.be

«Υπάρχει βούλευμα παραβίασης περιορισμού διαμονής του Λαγού»

«Η χτεσινή συνεδρίαση έληξε με κραυγές της υπεράσπισης που προσκόμισε δηλώσεις της πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο στις οποίες είπαμε ότι η εισαγγελέας ψεύδεται όταν λέει ότι ο Λαγός δεν έχει παραβιάσει τους όρους. Οι δικηγόροι της υπεράσπισης μίλησαν για "συκοφαντική δυσφήμηση" και για πειθαρχικά» τονίζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης.

Ο ίδιος προσθέτει «το δικαστήριο ανέβηκε σήμερα και η πρόεδρός του κυρία Μαρία Λεπενιώτη είπε: Από την επισκόπηση των ποινικών μητρώων προκύπτει ότι πολλοί κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί με πολυετείς καθείρξεις. Η Πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της. Η εισαγγελέας είπε ότι αναφερόμενη σε "λευκά ποινικά μητρώα" των κατηγορουμένων "δεν εννοούσε όλους". Και ότι σε κάθε περίπτωση, ζητά την αναστολή για όλους».

«Στη συνέχεια η Πρόεδρος ζήτησε, επιμελεία εισαγγελίας, να αναζητηθεί αν υπάρχει Βούλευμα με το οποίο να κρίνεται ότι ο Λαγός παραβίασε περιορισμούς διαμονής. Η εισαγγελέας σιώπησε, αν και υπάρχει τέτοιο Βούλευμα του 2015 με πρόταση μάλιστα του αναπληρωτή εισαγγελέα κ. Κωσταρέλλου. Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο».

«Το μεγαλύτερο ράπισμα που δέχτηκε ποτέ η εισαγγελική αξιοπιστία»

Για «εμμονή της εισαγγελικής πρότασης στην αθώωση και στην ευμενή συμπεριφορά προς τους κατηγορούμενους» κάνει λόγο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης προσθε΄τοτνας ότι «η σημερινή διαδικασία είναι το μεγαλύτερο ράπισμα που δέχτηκε ποτέ εισαγγελική αξιοπιστία μέσα από δικαστήριο της έδρας».

https://www.youtube.com/watch?v=MRAyxhvYx3Q

Ο ίδιος, μετά την εκ νέου διακοπή της δίκης σχολιάζοντας το «ράπισμα» δήλωσε ότι «η σημερινή δικάσιμος επεφύλαξε μια μεγάλη αποκάλυψη, τόσο για το δικαστήριο, όσο και για την εισαγγελέα της έδρας. Η πρόεδρος του δικαστηρίου αποκάλυψε το γεγονός ότι 11 από τους καταδικασθέντες είχαν και προηγούμενες αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για κακουργήματα, όπως προέκυψε από τα ποινικά τους μητρώα, πράγμα το οποίο η εισαγγελέας αποσιώπησε στη χθεσινή της αγόρευση που ζήτησε να δοθούν σε όλους ανασταλτικά αποτελέσματα για τις εφέσεις».

«Η πρόεδρος κάλεσε μετά από αυτό την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της και η εισαγγελέας απροκάλυπτα, θυμίζοντας ένα παλαιότερο εισαγγελικό φθέγμα "για όσα ξέχασα, ένοχοι", αυτή τη φορά είπε "και για όλους αυτούς που έχουν καταδικαστικές αποφάσεις προτείνω να δοθούν αναστολές"».

Όπως υπογράμμισε ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, στη σημερινή συνεδρίαση, η πρόεδρος έθεσε το ζήτημα «της ορθότητας της εισαγγελικής πρότασης για το αν οι κατηγορούμενοι έχουν παραβιάσει ή όχι περιοριστικούς όρους. Η εισαγγελέας χθες στην αγόρευση της υποστήριξε ότι κανένας κατηγορούμενος δεν έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους. Είχαμε επισημάνει σε δηλώσεις μας από χθες, πέρα από τις καταδίκες όσων προανέφερα, ότι ο κατηγορούμενος Λαγός είχε παραβιάσει περιοριστικό όρο διαμονής στο σπίτι του και γι' αυτόν το λόγο είχε επαναπροφυλακιστεί στην προδικασία και μάλιστα με συμμετοχή του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας στις σχετικές συνθέσεις που εξέδωσαν τα βουλεύματα, λόγος για τον οποίο η πρόεδρος χθες του απηύθυνε το λόγο "εάν έχει να συμπληρώσει κάτι", γνωρίζοντας τη συμμετοχή του, αλλά εκείνος προτίμησε να σιωπήσει άλλη μια φορά για να καλύψει την κ. Οικονόμου».

«Σήμερα η πρόεδρος ζήτησε να διακοπεί η δίκη προκειμένου με την μέριμνα της εισαγγελίας να προσκομιστούν μέχρι αύριο στις 11 στη δικογραφία όλα τα βουλεύματα που αφορούν τους περιοριστικούς όρους του Λαγού και τις προφυλακίσεις του στην προδικασία και βεβαίως θα προσκομιστούν και αυτά τα βουλεύματα».

Ωστόσο, ο Κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι «η υπεράσπιση του Λαγού προσπάθησε να παραπλανήσει το δικαστήριο, εμφανίζοντας το τελευταίο βούλευμα του 2019, που εκδόθηκε μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτή και του επιτρέπει να πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να δημιουργήσει την παραπλανημένη εντύπωση ότι το βούλευμα αυτό δέχεται ότι δεν υπήρξε εκ μέρους του παραβίαση περιοριστικών όρων».

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, το συγκεκριμένο βούλευμα «αφορά το χρονικό διάστημα μετά τη δεύτερη αποφυλάκιση του Λαγού, γιατί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη προφυλάκιση υπήρξε παραβίαση περιοριστικών όρων, γι' αυτό και διατάχθηκε εκ νέου η προφυλάκιση».

Αναφερόμενος στις σημερινές εξελίξεις, ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων δήλωσε ότι φαίνεται ότι «το δικαστήριο δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί αμάσητα τα ατεκμηρίωτα και στρεβλά εισαγγελικά επιχειρήματα και να δώσει συγχωροχάρτια και αναστολές σε όλους όσους καταδίκασε», συμπληρώνοντας «οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δικαιωνόμαστε άλλη μια φορά, τόσο για την επικινδυνότητα των δραστών που προκύπτει από προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις, όσο και για την πεποίθησή μας ότι η εισαγγελέας λειτουργεί αποκάλυπτα ως συνήγορος υπεράσπισης των ναζί κατηγορουμένων».

Νωρίτερα, η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι», ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, το Ξεκίνημα, η Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά και η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε. καλούσαν σε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο.

 

https://embed.livecaster.io/65c6bafa-d146-4d69-a25f-7091af12ffe4

Οργή για την εισαγγελική πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, εκτός από τον Γ. Ρουπακιά.

Υπενθυμίζεται ότι η Αδαμαντία Οικονόμου κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης πρότεινε την αναστολή έκτισης της ποινής για τους 49 καταδικασθέντες (όλοι πλην Ρουπακιά και όσων καταδικάστηκαν για πλημμελήματα), σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «πέρασαν 7 έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν, η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς έως να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή».

Η απόφαση του δικαστηρίου στο αν και ποιοι από τους 49 συγκατηγορουμένους του καταδικασμένου σε ισόβια και 14 έτη κάθειρξης Γιώργου Ρουπακιά θα τον ακολουθήσουν στην φυλακή, αναμένεται πιθανότατα την Τετάρτη.

«Είμασταν μόνοι μας»

«Καθ’όλη τη διάρκεια της δίκης, τα 5,5 χρόνια, η εισαγγελική αρχή ήταν σα να μην υπήρχε αφρού δεν προστάτευσε τα θύματα. Είμασταν μόνοι μας», τόνισε σήμερα ο συνήγορος υπεράσπισης, Θανάσης Καμπαγιάννης μιλώντας στον ANT1, επαναλαμβάνοντας σε σχέση με την εισαγγελική πρόταση ότι η κα Οικονόμου «κινήθηκε πέρα ακόμα και από τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης. Για παράδειγμα ο Λαγός δε ζήτησε αναστολή της ποινής και καθύβρισε το δικαστήριο».

Οι αντιδράσεις στην εισαγγελική πρόταση

Τη Δευτέρα, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής με δυσκολία έκρυβαν τον εκνευρισμό τους μετά την εισαγγελική πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας μεταξύ πολλών άλλων υποβάθμισε την καταδίκη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής το 1979 για βομβιστική επίθεση, στον κινηματογράφο «Έλλη» , με 18 τραυματίες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση από τον συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής, Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για «πρόταση - όνειδος» από την εισαγγελέα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο λέει ψέματα για τον Γ. Λαγό ότι δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και ότι η ίδια χαρακτήρισε το αδίκημα της προμήθειας εκρηκτικών υλών, για το οποίο έχει καταδικαστεί ο Ν. Μιχαλολιάκος, ως «χαμηλής ποινικής απαξίας».

Από την πλευρά του ο συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων Κώστας Παπαδάκης επεσήμανε ότι «τώρα που η δική τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωωθηκαν».

«Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που ο Ν. Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε το '79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ Λαγού», δήλωσε ο δικηγόρος στην υπόθεση του ΠΑΜΕ Παναγιώτης Σαπουντζάκης.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι «αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχεγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα».

Το σκεπτικό της εισαγγελέως

1. Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.

2. Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.

3. Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως.

Μάλιστα, η κα Οικονόμου δήλωσε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.

4. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.

5. Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα.

Η ίδια ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.

6. Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.

Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL