Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Κορωνοϊός / Μείωσαν τις δαπάνες για το ΕΣΥ, ακύρωσαν τις 4.000 προσλήψεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Μείωσαν τις δαπάνες για το ΕΣΥ, ακύρωσαν τις 4.000 προσλήψεις

ΜΕΘ υγεία κορωνοϊός
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με τα κρούσματα να καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και το δημόσιο σύστημα Υγείας να βρίσκεται στα όριά του, το τελευταίο που θα περίμεναν οι πολίτες ήταν να δουν να μειώνονται οι δαπάνες στον προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το τόλμησε, καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή προβλέπει μείωση των σχετικών δαπανών κατά 31 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκει το ΕΣΥ με σημαντικά κενά και ελλείψεις, η κυβέρνηση εμμένει στη συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας προτάσσοντας τα κέρδη των ιδιωτών. Είναι χαρακτηριστικό πως στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού δεν έχει εγγραφεί η δαπάνη και για τις 4.000 προσλήψεις στον χώρο της Υγείας που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ήταν ξεκάθαρος, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στη Βουλή, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόσληψης νέων μόνιμων λειτουργών Υγείας, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει δημοσιονομική ελευθερία για μόνιμα μέτρα στον προϋπολογισμό και αυτό ισχύει και στη φετινή χρονιά και στο 2021».

Αναφορικά με τη μείωση των δαπανών για τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ, ο Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα υπάρξουν δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης, για τα οποία όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον χρόνο στον οποίο θα εκταμιευθούν. Αυτό σημαίνει πως τους επόμενους κρίσιμους για τη χώρα και την κοινωνία μήνες το ΕΣΥ θα παραμείνει αθωράκιστο και με τα υπάρχοντα κενά και τις υπάρχουσες σε προσωπικό ελλείψεις που πολιτικά χρεώνονται στη μοναδική ευρωπαϊκή κυβέρνηση που μειώνει τις δαπάνες για την προστασία των πολιτών της από την πανδημία.

Η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη έγκειται στην απουσία δαπανών για την έγκαιρη προκήρυξη προσλήψεων σημαντικού αριθμού μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, άλλων δημόσιων λειτουργών του ΕΣΥ, στα νοσοκομεία, στα Κ.Υ. και στις ΤΟΜΥ, αλλά και στον εμπαιγμό της κοινωνίας με τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν πανηγυρικά τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ και ακυρώθηκαν σιωπηρά τον Οκτώβριο στη Βουλή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL