Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Κορωνοϊός / Η κυβέρνηση που κοίταζε την πανδημία να σαρώνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η κυβέρνηση που κοίταζε την πανδημία να σαρώνει

Η ανακοίνωση του ρεκόρ των 508 νέων κρουσμάτων Covid, των 81 διασωληνώσεων και των ακόμη 8 θανάτων την Παρασκευή προκάλεσε παγωμάρα στους πολίτες. Η εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας δείχνει ότι όλο και πιο πολλές περιοχές παίρνουν πορτοκαλί χρώμα, υπάγονται δηλαδή σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, ενώ ήδη η Κοζάνη “κοκκίνισε” και έκλεισε. Όλες οι εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν στο ότι όσο οι θερμοκρασίες πέφτουν και όσο η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους γίνεται πιο δύσκολη, η διασπορά του κορωνοϊού θα κλιμακωθεί. Αυτό εξάλλου γίνεται ήδη ορατό στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, που κυλούν ξανά σε εκτόξευση των κρουσμάτων και των θανάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί, οι πολίτες απαισιοδοξούν

Η κυβέρνηση δείχνει να πελαγοδρομεί. Βαδίζοντας με φόρα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι εν πολλοίς αποσπασματικά ή και παράλογα, όπως, για παράδειγμα, το κλείσιμο των περιπτέρων στις 12, και η κατάσταση φαίνεται ότι κάθε άλλα παρά ελέγχεται. Η Αττική μέρα με τη μέρα επιβαρύνεται, οι φήμες και οι διαρροές για τα μέτρα που έρχονται δίνουν και παίρνουν προκαλώντας επιπλέον σύγχυση και ανασφάλεια, ενώ τα τοπικά λουκέτα μοιάζουν μονόδρομος. Ενδεχομένως και για την Αττική, εάν η διασπορά του ιού συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς.

Η απαισιοδοξία και η δυσπιστία των πολιτών στους κυβερνητικούς χειρισμούς αυξάνεται με ρυθμούς αντίστοιχους των κρουσμάτων, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της ALCO, το ποσοστό των πολιτών που δεν εμπιστεύονται τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο πεδίο της πανδημίας αγγίζει το 40%, δηλαδή 30 μονάδες λιγότερες από τον Μάιο και 6 μονάδες λιγότερες από τον Σεπτέμβριο. Δυσαρεστημένοι είναι οι πολίτες με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στην Παιδεία, στα ΜΜΜ και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τα ποσοστά δυσαρέσκειας στην Αττική για τις δημόσιες συγκοινωνίες και την Παιδεία να προσεγγίζουν το 70%.

Αυξάνονται οι θάνατοι, υποκαταγράφονται τα κρούσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ειδικών Λοιμώξεων, τις τελευταίες 14 μέρες η χώρα μας κατατάσσεται 16η σε θανάτους από Covid-19 ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται στην 27η θέση όσον αφορά τα κρούσματα. Ενώ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει το worldmeters.info, η χώρα μας καταγράφει αυξητικούς ρυθμούς στους θανάτους ημερησίως. Στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι ότι από τον Αύγουστο μέχρι και την Παρασκευή έχουν καταγραφεί πάνω από 270 θάνατοι. Το διάστημα του lockdown, μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου, οι νεκροί από κορωνοϊό ήταν 206.

Με λίγα λόγια, το τελευταίο δίμηνο σημειώνεται αναλογία 3,41 θανάτων ανά ημέρα, ενώ στο πρώτο κύμα ήταν 0,76 ανά ημέρα. Με δεδομένους τους αριθμούς, είναι σαφές ότι υπάρχει υποκαταγραφή των κρουσμάτων, άρα όχι επαρκή τεστ. Αν και πράγματι, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ιδίως από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα, διενεργούνται περίπου 10.000 τεστ την ημέρα, περίπου 12.000 τις τελευταίες ημέρες, χωρίς όμως σταθερό ρυθμό. Υπήρχε δηλαδή ημέρα με 19.000 τεστ και η επόμενη με 6.500. Όπως προκύπτει από τους πίνακες του worldmeters, η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση από τις 47 χώρες της Ευρώπης, με 139.239 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Υπάρχει στρατηγική;

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: υπάρχει κυβερνητική στρατηγική διαχείρισης του δεύτερου ισχυρού, όπως όλα δείχνουν, κύματος της πανδημίας; Η κυβέρνηση έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την αποσπασματικότητα των μέτρων. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στις συγκοινωνίες παραμένει δραματική και αμετάβλητη, στα σχολεία μόλις προχθές κατάφεραν να βρουν (;) επιτέλους τις διαστάσεις των μασκών, ενώ τα κενά στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ καλύπτονται με αλχημείες και μπαλώματα.

Μπαλώματα και αλχημείες

Τι κι αν από τον Ιούνιο οι προβλέψεις για δεύτερο κύμα τον Σεπτέμβριο ήταν ξεκάθαρες; Τι κι αν υπήρχε χρόνος και “χώρος”, εξαιτίας των λίγων κρουσμάτων, ώστε η κυβέρνηση να θωρακίσει τα νοσοκομεία και να τα εφοδιάσει με κλίνες ΜΕΘ, γιατρούς, νοσηλευτές, υλικοτεχνικό εξοπλισμό; Τι κι αν ακούσαμε δεκάδες φορές ότι θα υπάρξει ενίσχυση του ΕΣΥ; Το ταμείο αποκαλύπτει ότι αυτό που έγινε είναι το απόλυτο μηδέν.

Στο κομμάτι των ΜΕΘ, που “διπλασιάστηκαν”, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης που την στηρίζουν, η αλήθεια είναι, δυστυχώς, διαφορετική. Όπως ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενεργοποιήθηκαν περίπου 200 επιπλέον κλίνες υπό την πίεση της πανδημίας και με εσωτερικές μετατροπές ειδικών κλινών (ΜΑΦ, στεφανιαίων μονάδων, καρδιοχειρουργικών - νευροχειρουργικών ΜΕΘ) και έτσι σήμερα ο αριθμός στο ΕΣΥ είναι 760 (από 560). Οι 940 που επικαλείται το υπουργείο Υγείας προκύπτουν μαζί με τις 180 κλίνες του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Κλίνες δηλαδή που προϋπήρχαν και, φυσικά, δεν αποτελούν έργο της κυβέρνησης.

Κακόγουστο αστείο οι προσλήψεις

Όσον αφορά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, οι 6.000 προσλήψεις που επικαλούνται στο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας ακούγονται σαν κακόγουστο αστείο. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για περίπου 500 επικουρικούς γιατρούς, πολλούς συμβασιούχους νοσηλευτές χωρίς εμπειρία και εργαζόμενους άλλων κλάδων και κατηγοριών. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας, μέσω της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μεταφέρει ειδικευμένους γιατρούς από τα νοσοκομεία της Αθήνας στο “Σωτηρία” για να ενισχύσουν τις ΜΕΘ Covid. Με λίγα λόγια, η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η αποψίλωση των νοσοκομείων από απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να καλυφθεί όπως-όπως η ανάγκη των ΜΕΘ για τον κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL