Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Εργασία / Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασία / Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα

ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απλήρωτες υπερωρίες και στρατιές ανέργων συνθέτουν το σκηνικό του τομέα της εργασίας, την ώρα που με πρόσχημα την πανδημία η ΝΔ επιτίθεται  στον βασικό πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων, λέει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Ξυπνήστε!». 

Για το στοιχείο  που έδωσε ο κ. Βρούτσης περί θετικού ισοζυγίου στις θέσεις εργασίας για τον μήνα Σεπτέμβρη, η κ. Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε την εικόνα αυτή «εντελώς αποκομμένη από την πραγματικότητα» παραθέτοντας τα στοιχεία ενιαμήνου που δείχνουν σχεδόν 600.000 λιγότερες προσλήψεις, από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και 133.361 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας. 

Σημείωσε δε τις δυσμενείς προβλέψεις από Σεπτέμβρη του 2020 που «βλέπουν» την ανεργία στο 20% ως τα τέλη του έτους. 

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία, η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι η  στήριξη τα εργασίας ισοδυναμεί με στήριξη της οικονομίας και μετέφερε τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου από τη Θεσσαλονίκη σύσσωμος  συμφωνούσε ότι θέλει να κρατήσει τους εργαζομένους του αλλά καμία στήριξη για αυτό δεν έχει  λάβει από την πολιτεία. 

Η PITSOS αφέθηκε στην τύχη της 

Σχολιάζοντας την αποχώρησης της ιστορικής εταιρείας PITSOS και τη μεταφορά της από την γερμανική ιδιοκτησία στην Τουρκία, η κ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε πως ζητήματα με την επιχείρηση είχαν ανακύψει και επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, αλλά διασφαλίσαμε την λειτουργία της έως το 2021. 

Το θέμα PITSOS «αφέθηκε στην τύχη του» είπε χαρακτηριστικά η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί άμεσα σε αυτό. 

Απαντώντας στο ερώτημα αν με ΣΥΡΙΖΑ η PITSOS δεν θα έφευγε από τη χώρα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου παρέθεσε ως παράδειγμα το ότι από το 2018 η εταιρεία πράγματι παρέμεινε στη χώρα ως το 2021, «το θέμα προκλήθηκε τώρα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διερωτήθηκε πως επενδύει η χώρα στο μέλλον, με φτηνά εργατικά ή με συνέχιση της λειτουργίας tης οικονομίας -χωρίς ύφεση- και με επενδύσεις στις τεχνολογίες; 

Για το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται, η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «παίρνουν τις πιο αποτυχημένες συνταγές του ΔΝΤ και έρχονται να τις εφαρμόσουν». 

Από όσα μαθαίνουμε για το νομοσχέδιο, είπε κ. Ξενογιαννακοπούλου,  περιλαμβάνανε υποχρεωτική απλήρωτη υπερωρία και περαιτέρω ελαστικές μορφές εργασίας. 

https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-14-2020-896836340

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL