Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Τη Δευτέρα η ώρα της αλήθειας για τους ναζί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Τη Δευτέρα η ώρα της αλήθειας για τους ναζί

Δικαστήριο Χρυσή Αυγή
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Για τη Δευτέρα στις 10 το πρωί διέκοψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου θα αποφασίσει επί των ελαφρυντικών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι δευτερολογίες επί των ελαφρυντικών, με την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη να ζητά διακοπή μίας ώρας. Από την πλευρά της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, χωρίς να τοποθετηθεί επί των ελαφρυντικών, πρότεινε η δίκη να συνεχιστεί τη Δευτέρα, αίτημα που έγινε δεκτό.

Έτσι, τη Δευτέρα αναμένονται οι αποφάσεις επί των ελαφρυντικών, ενώ οι ποινές πάνε κατά πάσα πιθανότητα για την Τρίτη.

Νωρίτερα είχαν ολοκληρωθεί οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης. Έντονος εκνευρισμός σε νομικούς κύκλους για την αλλοπρόσαλλη εισαγγελική στάση.

Λίγο πριν διακόψει το δικαστήριο, υπήρξε προκλητική δήλωση από τον συνήγορο υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου ο οποίος ανέφερε ότι «η δίκη έγινε κατ' επίφαση και το μόνο που έχουν να του προσάψουν είναι η διαφορετική ιδεολογία». Ο Τάκης Μιχαλόλιας αναφερόμενος στον Νίκο Μιχαλολιάκο υποστήριξε ότι «η διαδρομή του συνάδει με πολιτικό αρχηγό, πατέρα, συγγραφέα, όσο και αν τον λοιδορούν», ενώ ζήτησε την αναγνώριση τεσσάρων ελαφρυντικών.

Η ενόχλησή του για τη τεράστια αντιφασιστική συγκέντρωση την Τετάρτη ήταν τέτοια, που έκανε λόγο για «ξυπόλητους Έλληνες που βρέθηκαν εξω και φώναζαν».

Προκλητικές δηλώσεις και από τον απόντα Γιάννη Λαγό περί «χούντας».  Όπως υποστήριξε ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εάν δεν βγει θετικό το τεστ κορωνοϊού, θα πάει τη Δευτέρα στο Εφετείο.  «Έχω δικαίωμα λόγου. Θα ακουστούν όλα. Γκρεμίζοντας την χούντα τους. Σας περιμένω εκεί. Ακόμα και μόνος όμως θα πάω!».

Οι συνήγοροι της Χρυσής Αυγής ξαναθέτουν ισχυρισμούς περί της αθωότητας των πελατών τους -κάτι που έχει ήδη κριθεί από την απόφαση του δικαστηρίου- εξηγεί ο κ. Καμπαγιάννης αποδίδοντας την τακτική αυτή στην κατάσταση άρνησης στην οποία ενδεχομένως βρίσκονται οι καταδικασθέντες, που ίσως να περίμεναν διαφορετική εξέλιξη στο Εφετείο, δήλωσε ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 o δικηγόρος πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης.

Με μια τύπου «απολογία» της εισαγγελέως προς του συνηγόρους υπεράσπισης ξεκίνησε η δίκη. Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου είπε:

«Στη χτεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους της υπεράσπισης για την απόρριψη των ελαφρυντικών παρ' ότι είχα προτείνει απαλλακτική πρόταση. Άφησαν αιχμές για λιγοψυχία και αλλαγή πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, θέλω να πω ότι παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση και σύμφωνα με το γνώμονα του δικαίου και θέλω να τονίσω ότι ο Εισαγγελέας οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί, να τη σέβεται χωρίς το προσωπικό στοιχείο. Τούτα δε ήταν από τα πρώτα που διδάχτηκα από τους καθηγητές μου στη Νομική Κομοτηνής. Σε κάθε περίπτωση η κρίση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών εναπόκειται στο δικαστήριο». 

Άρχισε η κρίσιμη ακροαματική διαδικασία. Μόνο επτά από τους καταδικασθέντες παρόντες και συγκεκριμένα οι: Ι. Αγγος, Ε. Καλαρίτης, Α. Μιχάλαρος, Αθ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Χ. Χατζηδάκης, Λ. Τσαλίκης.

Ένταση από έναν εκ των κατηγορουμένων με φωτορεπόρτερ. Φραστική επίθεση με ύβρεις γιατί νόμιζε ότι τον βγάζει φωτογραφίες.

Η ώρα της φυλακής φτάνει για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης καθώς σήμερα το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει επί των ελαφρυντικών, απόφαση που θα κρίνει και τις ποινές που τελικά θα επιβληθούν.

Η ακροαματική διαδικασία προβλέπει ότι για μια ακόμα μέρα οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων θα δώσουν τη «μάχη» της αναγνώρισης ελαφρυντικών.

Να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στην πρότασή της, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Αντίθετα, το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, πρότεινε να αναγνωριστεί για εκείνους που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, χωρίς να έχουν εμπλοκή σε άλλη κακουργηματική πράξη που συνδέεται με την οργάνωση.

Την απόφαση επί των ελαφρυντικών αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσει σήμερα το δικαστήριο, απόφαση που θα κρίνει και το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν.

Οι ποινές

Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Έτσι, για τους επτά καταδικασμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Γερμενή, Ματθαιόπουλο, Παππά) καθώς επίσης και για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, δεν αναμένεται να αναγνωριστούν ελαφρυντικά οπότε εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή.

Για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Θ. Καμπαγιάννης: οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν ποινές που αντιστοιχούν στην απόφαση

Το δικαστήριο επιδίδεται σε αγώνα δρόμου λόγω των μακρών αγορεύσεων συνηγόρων της Χ.Α. είπε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο.

Οι συνήγοροι της Χ.Α. ξαναθέτουν ισχυρισμούς περί της αθωότητας των πελατών τους -κάτι που έχει ήδη κριθεί από την απόφαση του δικαστηρίου- εξηγεί ο κ. Καμπαγιάννης αποδίδοντας την τακτική αυτή στην κατάσταση άρνησης στην οποία ενδεχομένως βρίσκονται οι καταδικασθέντες, που ίσως να περίμεναν διαφορετική εξέλιξη στο Εφετείο.

Δίνοντας εικόνες μέσα από την δικαστική αίθουσα, ο  γνωστός δικηγόρος εξήγησε πως από τους ρυθμούς εξέλιξης της διαδικασίας εκτιμά πως ενδέχεται να χρειαστεί και άλλη δικάσιμος, Σάββατο ή Δευτέρα, ώστε να εκδικαστούν και τα αιτήματα περί αναστολής ποινών που έχουν κατατεθεί.

Για το θέμα των ποινών που μπορεί να λάβει το διευθυντήριο της Χ.Α., ο κ. Καμπαγιάννης εκτίμησε πως εφόσον δύσκολα μπορούν να γίνουν δεκτά ελαφρυντικά, η ποινή θα κυμαίνεται από 5 έως 15 έτη, τονίζοντας πως οι οικογένειες των θυμάτων θέλουν ποινές ανάλογες με την δικαστική απόφαση.

https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-9-2020-104039695

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL