Live τώρα    
Ειδομένη: Όχι στο «τσουβάλιασμα» των αλληλέγγυων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ειδομένη: Όχι στο «τσουβάλιασμα» των αλληλέγγυων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ


Χθες η αστυνομία ανακοίνωσε την σύλληψη ακόμη δύο κατά δήλωσή τους αλληλέγγυων, οι οποίοι φέρονται να πρωταγωνίστησαν στα προχθεσινά επεισόδια του φράχτη. Πρόκειται για δύο Ισπανούς 27 και 28 χρόνων, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι δύο μαζί με ομάδα προσφύγων κινήθηκαν προς την συνοριακή γραμμή Ελλάδας - ΠΓΔΜ στην περιοχή της Ειδομένης και προέβησαν στη ρίψη αντικειμένων (πέτρες, ξύλα κ.ά.) προς τις δυνάμεις ασφαλείας της γειτονικής χώρας. Παράλληλα, η αστυνομία κατέγραψε την ένταση που δημιουργήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης όταν περίπου 30 πρόσφυγες και μετανάστες συνεπλάκησαν μεταξύ τους και προκάλεσαν φθορές στη τζαμαρία του κυλικείου του σταθμού.


Δεν υποκινούμε κανέναν

Στο μεταξύ, αλληλέγγυοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους από το «τσουβάλιασμα» που γίνεται για τη δράση οργανώσεων και μεμονωμένων ατόμων στην περιοχή της Ειδομένης, αφού κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια τους παρουσιάζουν όλους ως «ταραξίες», την ώρα που στην συντριπτική τους πλειονότητα προσφέρουν μέγα ανθρωπιστικό έργο. Κάνουν λόγο για «ποινικοποίηση» της δράσης τους και καταγγέλλουν ότι την ΕΛ.ΑΣ. για «εξευτελιστική και βίαιη» συμπεριφορά εις βάρος ατόμων που προσήχθησαν τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι αστυνομικοί ανάγκασαν μία γυναίκα να γδυθεί μπροστά τους, ενώ σε μία από τις ιστοσελίδες του Facebook που έχουν δημιουργήσει για να επικοινωνούν μεταξύ τους οι εθελοντές που συνδράμουν στους πρόσφυγες της Ειδομένης, τονίζουν ότι δεν υποκίνησαν με κανέναν τρόπο τις αντιδράσεις των προσφύγων. «Εμείς, οι ανεξάρτητοι εθελοντές της ομάδας Shorba και άλλων ομάδων στην Ειδομένη, δεν έχουμε υποκινήσει τις διαμαρτυρίες στους καταυλισμούς και αρνούμαστε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που μας επιρρίπτουν τα ΜΜΕ ότι είμαστε 'δήθεν εθελοντές', αναφέρουν. Τονίζουν επίσης ότι οι ίδιοι εξηγούν στους πρόσφυγες ότι ο μόνος τρόπος για να μεταβούν στην Ευρώπη είναι να υποβάλουν αίτηση ασύλου, η εξέταση του οποίου όμως είναι χρονοβόρα λόγω της ελληνική γραφειοκρατίας.


Γιατροί του Κόσμου: "Φαβέλα" η Ειδομένη

Χθες στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης βρέθηκαν εκπρόσωποι των Γιατρών του Κόσμου και ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ΜΚΟ χαρακτήρισε την Ειδομένη «φαβέλα» της Ευρώπης και δεν έκρυψε τον φόβο «να πάρει μόνιμη μορφή». «Θέλουμε να θυμίσουμε στην Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και να σταματήσουν την υποκρισία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κανάκης, ενώ αναφορικά με τη δράση διάφορων μη πιστοποιημένων ΜΚΟ και αλληλέγγυων στην περιοχή σημείωσε ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός από την πολιτεία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα «να αυτοσχεδιάζουμε σε έναν καταυλισμό που έχει μετατραπεί σε πόλη». «Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στην Ευρώπη» δήλωσε, από την πλευρά της, η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας Φρανσουάζ Σιβινιόν, συμπληρώνοντας ότι οι συνθήκες είναι το ίδιο άσχημες με τον καταυλισμό στο Καλαί. «Η βασική διαφορά βέβαια, που κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση, είναι ότι εδώ ζουν πάρα πολλά παιδιά». Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Γιατροί του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη, επέκριναν ως «απαράδεκτη» τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ενώ άσκησαν σκληρή κριτική στην Ε.Ε. Τόνισαν ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα και υποστήριξαν ότι ότι τα κράτη - μέλη δεν αντέδρασαν με υπευθυνότητα, διότι "αντί να παρέχουν προστασία στους πρόσφυγες, απελαύνουν τον κόσμο". «Εμείς προωθούμε την ιδέα της κατανομής των προσφύγων ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε χώρας» υπογράμμισε η Φρ. Σιβινιόν, ενώ η πρόεδρος ΜΚΟ στην Ισπανία Μαρτίν Σαγκράριο επισήμανε ότι «ζητούμε από τις κυβερνήσεις των χωρών μας και από την Ε.Ε. να εξασφαλίσουν ασφαλή και νόμιμη πρόσβαση στην Ευρώπη γι' αυτούς τους ανθρώπους. Οι συνθήκες φιλοξενίας πρέπει να βελτιωθούν για να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων». Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε οργανωμένους καταυλισμούς για τους πρόσφυγες, όπως και να γίνει άμεσα εμβολιασμός κυρίως των παιδιών, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν εμφάνιση επιδημιών.


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Οι εκπρόσωποι των Γιατρών του Κόσμου ανέδειξαν ιδιαίτερα το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών. Όπως τόνισαν, πανελλαδικά φτάνουν τα 1.000, ενώ στην Ειδομένη υπάρχουν 15 τέτοια παιδιά, τα οποία δήλωσαν ότι είναι ενήλικες για να φύγουν προς την Ε.Ε. και τώρα κανείς δεν πιστεύει ότι πρόκειται για ανήλικα. Αναφέρθηκαν και στην τεράστια γραφειοκρατία που απαιτείται για τη μεταφορά τους σε κατάλληλες δομές, λέγοντας ότι «μένουν στο Α.Τ. Ειδομένης επί 20 μέρες χωρίς να έχουν μαζί τους έναν γιατρό ή κάποιον που να μιλάει τη γλώσσα τους. Για να πάνε στην αντίστοιχη δομή, πρέπει να υποβληθούν σε ακτινογραφία θώρακος και να εξεταστούν από παιδίατρο δημόσιου νοσοκομείου. Εμείς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και σε 2-3 μέρες να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Ωστόσο, απαιτείται άδεια από 2-3 εισαγγελείς για να πάνε τα παιδιά αυτά σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, συνοδεία κοινωνικού λειτουργού». «Υγειονομικό ναρκοπέδιο» χαρακτήρισε τον καταυλισμό της Ειδομένης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, που και αυτός επισκέφθηκε χθες την περιοχή και κάλεσε το υπουργείο Υγείας να ενισχύσει το νοσοκομείο του Κιλκίς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0