Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ
Πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε προ ημερών στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο», όπου υπάλληλος security, αναλαμβάνοντας χρέη γιατρού διαλογής, κατεύθυνε περιστατικά, ενώ προέβη σε ρατσιστική αντιμετώπιση μετανάστη που ζήτησε τη βοήθειά του.
Η καταγγελία για την απρεπή συμπεριφορά του υπαλλήλου ασφαλείας έφτασε στην «Αυγή» από έγκυρη πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της και είχε βρεθεί για προσωπικό της λόγο στα επείγοντα: «Μετανάστης που πονούσε πολύ ρώτησε υπάλληλο της εταιρείας Mega Sprint Guard που βρισκόταν μπροστά στο Χειρουργικό 'Πού να πάω' κι εκείνος του απάντησε 'Να πας στη χώρα σου'. Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους ξεσηκώθηκαν και τον βοήθησαν. Δεν μιλούσε ελληνικά και είχε διπλώσει από πόνους στην κοιλιά του. Εκείνος τότε άρχισε να απολογείται και να λέει 'Είμαι άνθρωπος του θεού, δεν εννοούσα κάτι'. Οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν όλοι λίγο επιθετικοί, υπήρχε αναστάτωση, τσακώνονταν συνέχεια με τον κόσμο, φώναζαν. Οι ασθενείς παραπονιόνταν. Γυναίκες τούς εξηγούσαν ότι έχουν τσαντιστεί για λάθος λόγο. Γενικά, οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν ήταν ευγενικοί» καταλήγει στη μαρτυρία της.
Η διαλογή των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία διέπεται από πολύ σαφείς κανόνες, κάτι που συναρτάται από την επικοινωνία της εφημερίδας με εργαζόμενους και διοικητικά στελέχη πλήθους νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Ωστόσο, η υποστελέχωση των νοσοκομείων και η ταυτόχρονη λειτουργία τους με πληρότητα που ξεπερνά το 100%, ειδικά κατά τις ημέρες εφημερίας, οδηγούν σε τεταμένες καταστάσεις και ταλαιπωρία τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους ασθενείς.
Διοικητής "Τζανείου": Οι υπάλληλοι ασφαλείας δεν έχουν δικαιοδοσία διαλογής
«Σε καμία περίπτωση δεν έχει δικαιοδοσία ιατρικής κατεύθυνσης ο υπάλληλος ασφαλείας» δηλώνει απερίφραστα ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά «Τζάνειο» Χρήστος Παπαχρήστος, μιλώντας στην «Αυγή». «Ο υπεύθυνος ασφαλείας έχει σαφείς οδηγίες. Να τηρεί την τάξη και τη σειρά πτροτεραιότητας, να εμποδίζει τον συνωστισμό» τονίζει και διατυπώνει τη βεβαιότητά του ότι δεν πρόκειται παρά για μια "ειδική περίπτωση ενός ατόμου. Η μόνη αρμοδιότητά τους είναι να υπάρχει τήρηση της τάξης των ασθενών όταν μπαίνουν στα ιατρεία των ΤΕΠ. Και είναι το μοναδικό περιστατικό που μας έχει αναφερθεί", σημειώνει.
Ερωτηθείς για την προβλεπόμενη διαδικασία διαλογής ασθενών, ο κ. Παπαχρήστου εξηγεί ότι «ο ασθενής έρχεται στον γιατρό που είναι υπεύθυνος διαλογής, παίρνει το τρίπτυχό του και ακολούθως πηγαίνει στη γραμματεία των ΤΕΠ κι από εκεί κι έπειτα διοχετεύεται στο κατάλληλο τμήμα προκειμένου να εξυπηρετηθεί».
«Η διαλογή των ασθενών είναι πράξη ιατρική» σημειώνει και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Τάκης Παντέλης και προσθέτει: "Στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει ομάδα που αποτελείται από τουλάχιστον έναν νοσηλευτή και έναν γιατρό, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διαλογή και την κατεύθυνση των ασθενών". Ερωτηθείς σχετικά με το αν στην Ομοσπονδία έχουν κατατεθεί αντίστοιχες καταγγελίες, μας απαντά αρνητικά, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν λάβει χώρα ανάλογα περιστατικά, αφού δεν είναι πάντα εύκολο να ακουστεί μια καταγγελία ασθενούς.
Αποτελεσματικά συστήματα διαλογής, αντίδοτο στην ταλαιπωρία
Η κατηγοριοποίηση των ασθενών μέσω της διαδικασίας της διαλογής σε κατηγορίες προτεραιότητας για εξέταση ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασής τους, γρήγορα και με ακρίβεια, μπορεί να αποτρέψει τόσο την παραμέληση των βαρέως πασχόντων ασθενών από τον παρατεταμένο χρόνο αναμονής για εξέταση, όσο και τις ενδονοσοκομειακές εντάσεις. Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαλογής είναι ενδεικτικές της υποστελέχωσης προσωπικού στον χώρο υποδοχής και διαλογής των ασθενών στα ΤΕΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει μελέτης 32.000 ασθενών στους οποίους εφαρμόστηκε διαδικασία διαλογής σε νοσοκομεία της Ευρώπης (χρησιμοποιώντας το Canadian Emergency Department Triageand Acuity Scale - CTAS), η διαδικασία ολοκληρώθηκε εντός 10 λεπτών από τη στιγμή της άφιξης στο ΤΕΠ στο 85% των περιπτώσεων. Στο 98% των περιπτώσεων, η συνολική διάρκεια της διαδικασίας της διαλογής ήταν κάτω από τα 5 λεπτών. Ο χρόνος άφιξης - διαλογής κατά μέσο όρο ήταν τα 5 λεπτά, με τον καλύτερο χρόνο στο 1 λεπτό. Επιπλέον, ο χρόνος που απαιτήθηκε για να διεξαχθεί η διαδικασία της διαλογής ήταν κατά μέσο όρο τα 4 λεπτά, με τον καλύτερο χρόνο στα 2 λεπτά.
Για τη μείωση του χρόνου άφιξης - διαλογής απαιτείται η στελέχωση του τμήματος υποδοχής - καταγραφής - διαλογής με τον κατάλληλο αριθμό προσωπικού. Η στελέχωση του τμήματος με προσωπικό διαλογής πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα για να ανταποκρίνεται σε αυξημένο φορτίο προσελεύσεων κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας ή τη χρονική περίοδο που σημειώνονται αυξημένες προσελεύσεις ασθενών στο τμήμα, γράφει σχετικά σε άρθρο του ο Αντώνης Γερασκλής, ΤΕΠ - Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.